Af - 30/10-16 17:27

Lys eller mørk chokolade? Her er hvad danskerne foretrækkerLys eller mørk chokolade? Her er hvad danskerne foretrækker

Du bør vælge mørk chokolade frem for den lyse, for den mørke er sundere, og på både lyst og mørkt brød giver den mørke chokolade en bedre smagsoplevelse.

Bildstrecke im Grossformat »

Kilde: En YouGov-undersøgelse, foretaget for metroxpress i oktober 2016.

Du skal smøre madpakke til dig selv, og du har besluttet dig for at smøre en chokolademad. Hvilken slags chokolade putter du på brødet - mørk eller lys chokolade?

Hvis dit valg afhænger af, hvad du bedst kan lide, vil de fleste vælge det mørke chokoladepålæg.

Det viser en ny undersøgelse, som metroxpress har fået udarbejdet af YouGov. Her svarer 45 procent nemlig, at de foretrækker mørk chokolade, mens kun 31 er mest til mælkechokoladen.

Anita spiste 9.000 chokoladebarer: Sådan ser hun ud i dag
Anita spiste 9.000 chokoladebarer: Sådan ser hun ud i dag

Fødevareekspert Michael René fortæller, at man smagsmæssigt skal stræbe efter at få et balanceret og bredt sanseindtryk for at få stimuleret alle sine sanser.

De 45 procent af danskerne, som foretrak den mørke chokolade, har derfor ifølge eksperten fat i den lange ende. Den mørke chokolade, tilfører nemlig nogle grundsmage til både rugbrød og lystbrød, som begge brød mangler.

- Den mørke chokolade smager sødt, en smule bittert, og den har også en nøddeagtig smag. Rugbrød smager typisk syrligt, salt og en smule af rugkernefedt, så en rugbrødsmad med mørk chokolade indeholder de seks grundsmage, og det giver en fuldendt smagsoplevelse, siger Michael René til metroxpress.

Han er lektor på professionshøjskolen Metropol.

Grundsmagene i mørk chokolade minder derimod om smagene i det lyse brød, men kommer du det mørkebrune pålæg på hvedebrødet, vil maden dog få tilført den bitterhed og mere syrlighed, som franskbrødet mangler. Så også her gør den mørke chokolade noget positivt for smagsoplevelsen.

Det kan man dog ikke sige om den lyse chokolade.

- Den lyse chokolade smager meget sød, mere fedtet og har en sirupssmag. På en rugbrødsmad vil man nok savne den bitre og mere sure smag, som hverken rugbrødet eller den lyse chokolade indeholder, siger Michael Réne.

For at få en fuldendt smagsoplevelse med lys chokolade på en rugbrødsmad, anbefaler han, at du i stedet drikker noget bittert med en grad af syre såsom eksempelvis øl eller kaffe.

McDonald's laver nye pomfritter med sjove ingredienser
McDonald's laver nye pomfritter med sjove ingredienser

Kaffen kan du også med fordel have stående klar, når du sætter tænderne i en franskbrødsmad med lys chokolade, for denne mad mangler meget smag.

- Lys chokolade på et lyst brød bliver meget sødt. Det er sødt med sødt på og minder om en dessert. Smagene er simple og ikke så nuanceret. Rent smagsteknisk, fungerer den kombination ikke så godt, siger Michael Réne og tilføjer:

- Mørk chokolade bidrager klart med den bedste smag, og det mørke pålæg fungerer allerbedst på et stykke rugbrød.

Briterne frygter prishop på chokolade og besk morgenmad
Briterne frygter prishop på chokolade og besk morgenmad

Den mørke chokolade er også bedst, hvis du spørger Leif Skibsted, der er professor i fødevarekemi på Københavns Universitet.

- De mørke bestanddele i chokoladen er kakao, som indeholder polyfenoler. Polyfenoler har en lang række sundhedsegenskaber. Eksempelvis sikre de bedre blodtilførsel til hjernen og sænker formodentlig også blodtrykket, siger professoren til metroxpress.

Lys chokolade indeholder færre polyfenoler, hvilket altså gør den mørke chokolade til det sundeste valg.

Slikgigant fjerner dette populære stykke slik
Slikgigant fjerner dette populære stykke slik

Her er de seks grundsmage:


Surt


Sødt


Bittert


Salt


Fedt


Umami

LÆS OGSÅ: 10 kendte logoer med skjulte betydninger

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx