Folketingsflertal vil se på terrorreglerFolketingsflertal vil se på terrorregler

Den danske terrorlovgivning stammer helt tilbage fra 2001, og derfor er der god grund til lade en kommission undersøge reglerne til bunds.

storybild

To personer blev dømt efter den danske terrorlovgivning i den såkaldte Glasvej-sag fra 2007. Nu vil politikerne gennemgå lovgivningen. (Billede: Polfoto/Arkivfoto)

Et forslag fra De Radikale om at underkaste de danske terrorregler et grundigt eftersyn møder bred politisk opbakning i Folketinget.

- Jeg er meget tryg ved, at PET hele tiden vurderer, hvordan truslen udvikler sig. Men det er også vigtigt, at vi kan have en diskussion af, om vore redskaber stadig er de mest effektive, siger den radikale skatteminister Morten Østergaard til Ritzau om den terrorlovgivning, som udsprang af terrorangrebene mod World Trade Center i New York den 11. september 2011.

Islamisk Stat planlagde terror mod Carlsberg
Islamisk Stat planlagde terror mod Carlsberg

Siden er reglerne blevet strammet, og Morten Østergaard understreger, at det stadig er afgørende, at Danmark har mulighed for at beskytte sig effektivt mod terrorisme.

Men samtidig er det afgørende, at det ikke sker på bekostning af borgernes retssikkerhed og personlige frihed. Senest har justitsministeren for eksempel ændret det såkaldte logningsdirektiv efter kritik for EU, så danske webbrugere fremover kan gå på internettet uden at få deres færden registreret i årevis.

Morten Storm: PET-agenter brugte terrorpenge på prostituterede
Morten Storm: PET-agenter brugte terrorpenge på prostituterede

Derfor vil De Radikale lade en kommission gennemgå den danske terrorlovgivning.

Og det er en god ide, mener blandt andet de konservatives retsordfører, Tom Behnke:

- Vi skal hele tiden holde balancen mellem, hvor meget vi overvåger og dermed også er inde at skubbe til privatlivets fred, hvis det alligevel ikke er noget, vi kan bruge til noget. Vi skal gøre det, der er nødvendigt. Vi skal ikke gøre noget, der er unødvendigt, siger han Berlingske Nyhedsbureau (BNB).

Ni år efter Muhammed-tegningerne: Terrorfrygten er væk i Danmark
Ni år efter Muhammed-tegningerne: Terrorfrygten er væk i Danmark

Også Liberal Alliance, SF, Venstre og Enhedslisten er positive. De to sidstnævnte partier understreger dog, at kommissionen ikke må blive en syltekrukke.

- Regeringen har længe været under pres, ikke mindst fra Enhedslisten, for at handle for at sikre borgernes frihedsrettigheder, og det skulle gerne resultere i konkrete forbedringer og ikke bare til et langvarigt kommissionsarbejde,« siger forsvarsordfører Nikolaj Villumsen (Ø) til BNB.

PET har 50 ekstremister i exitprogram
PET har 50 ekstremister i exitprogram

Terrorsigtet er varetægtsfængslet
Terrorsigtet er varetægtsfængslet

Dansker opfordrede til Jihad: Anholdt i terror-sag
Dansker opfordrede til Jihad: Anholdt i terror-sag

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Jonas gik konkurs: Nu skal kinesisk...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx