Af - 16/02-16 04:00

Chef får formue i fratrædelse og beholder sin stillingChef får formue i fratrædelse og beholder sin stilling

Direktør i Høje-Taastrup Kommune fik knap én million kroner i fratrædelsesgodtgørelse. Alligevel er han nu ansat i samme stilling. Misbrug af skattekroner, siger ekspert.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/AP/Greatshots)

Det er stadig særdeles lukrativt at være ansat på de tidsbegrænsede åremålsaftaler i kommunerne. Yderligere tre direktører har fået flere hundredetusinde af kroner i afsked, på trods af at de i dag er ansat i samme stilling.

Det viser metroxpress’ aktindsigter.

En af dem er Jørgen Lerhard, direktør i Høje-Taastrup Kommune. Han fik en fratrædelsesgodtgørelse på 963.824 kroner i 2013, men da hans åremålaftale udløb ved årsskiftet, måtte han sige nej til sin resterende fratrædelse på 327.536 kroner for at blive ansat i samme job.

Økonomisk fremgang rammer lønmodtagernes lommer
Økonomisk fremgang rammer lønmodtagernes lommer

- Det er misbrug af skatteborgernes penge. Det helt absurd og misforstået. Fratrædelsesgodtgørelse går ud på, at man stopper, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Men Jørgen Lerhard er ikke den eneste. Johan Stadil Peter, vicekommunaldirektør i Hedensted Kommune, har således tidligere fået udbetalt 445.396 kroner, men den 1. januar i år fortsatte han i samme stilling. Kommunaldirektør Thomas Knudsen fra Lolland Kommune fik også 547.481 kroner i 2012, men sidste år udløb hans åremålsaftale, og han blev ansat i samme job.

- Vi har bare gjort det i forhold til den aftale, der eksisterede på det tidspunkt. Men vi benytter os ikke længere af åremålsansættelser,« siger Randi Faldt, HR-chef i Lolland Kommune.

Kommunernes Landsforening vil ikke forholde sig til, om det er fornuftigt at belønne direktører med både fratrædelse og fast job, men understreger, at der er blevet strammet op på området.

‘Ved overenskomstforhandlingerne i foråret 2015 fik KL forhandlet sig frem til, at man kun kan få fratrædelsesbeløb en gang i samme kommune,’ skriver souschef Steen Balle-gaard.

Hedensted og Høje-Taastrup Kommuner har ikke ønsket at kommentere sagen.

De fik samme favorable ‘fratrædelse’:

• Det er langt fra første gang, at metroxpress kan fortælle om de dyre fratrædelser til direktører i kommuner, som bliver i samme job. Her er et udpluk af de mange sager:

• I Hedensted Kommune fik kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller en samlet fratrædelsesgodtgørelse på 1.744.788 kroner, men en måned efter, den 1. februar 2015, var han tilbage i samme stilling.

• I Viborg Kommune fik kommunaldirektør Lasse Jacobsen 2.044.000 kroner den 31. juli 2013. Ligesom i Hedensted Kommune blev stillingen slået op. Lasse Jacobsen søgte sin egen stilling og fik det samme job knap 14 dage senere.

Anbefaling til politikere: Mere i løn - mindre i pension
Anbefaling til politikere: Mere i løn - mindre i pension

• Roskildes kommunaldirektør, Henrik Kolind, fik 1.732.941 kroner, da hans åremål blev forlænget i 2012 frem til udgangen af april 2015. Den 1. maj blev han ansat på kontrakt i samme stilling, men måtte altså sige nej til at få den resterende fratrædelse.

Så mange regions-bosser tjener mere end statsministeren
Så mange regions-bosser tjener mere end statsministeren

• Jan Kallestrup fra Favrskov Kommune fik 876.420 kroner i fratrædelsesgodtgørelse i 2012.

I dag er han fortsat kommunaldirektør. Den 1. februar blev han nemlig ansat i samme stilling.

• Det samme var tilfældet for Henning Hansen fra Ikast-Brande Kommune, der kunne stikke 1.194.942 kroner i lommen i 2012. Han er også fortsat kommunaldirektør.

Disse nyuddannede tjener kassen mens andre får under det halve
Disse nyuddannede tjener kassen mens andre får under det halve

Det er en ren gavebod det her, og det er ufatteligt, at kommunerne bare bliver ved. Det er simpelthen ikke en acceptabel løn- og personalepolitik, når de både får i pose og i sæk.

Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker, Aalborg
Universitet.

LÆS OGSÅ: Nationalbankens chef hyrer sin nabo til topjob

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx