Af Ritzau - 24/10-16 10:54

Rådgiver: Forventningspres gør unge kvinder ulykkeligeRådgiver: Forventningspres gør unge kvinder ulykkelige

Unge kvinder oplever, at deres liv ikke lever op til forventningerne om "et godt liv", mener ungerådgiver.

storybild

Hver femte unge kvinde i Danmark er utilfreds med sit liv. Det viser en ny undersøgelse der er lavet blandt 48.000 unge mellem 12 og 25 år. Grunden til den store mistrivsel er, at de unge kvinders liv ikke stemmer overens med de forventninger, de har til "et godt liv", mener direktøren for rådgivningshjemmesiden GirlTalk.dk, Anna Bjerre. (Arkivfoto) (Billede: Free/Evgeny Atamanenko)

Hvis man spørger en ung, dansk kvinde, om hun er tilfreds med sit liv, er der stor chance for, at hun svarer nej, fremgår det i Politiken mandag.

En ny undersøgelse, den såkaldte Ungdomsprofilundersøgelse fra 2015, blandt 48.000 unge, viser, at hver femte unge kvinde mellem 12 og 25 år ikke er tilfreds med sit liv.

Et af de steder hvor unge kvinder henvender sig, hvis de ikke har det godt, er rådgivningshjemmesiden GirlTalk.dk.

Grunden til den store mistrivsel blandt pigerne er i høj grad forventningspres, oplever hjemmesidens direktør, Anna Bjerre, der også er psykolog.

- De piger eller kvinder, der henvender sig til os, oplever, at deres liv ikke lever op til de forventninger og forestillinger, de har om "et godt liv".

Nogle af de unge kvinder, der kontakter hjemmesiden har helt konkrete problemer, som eksempelvis spiseforstyrrelser.

Andre opsøger GirlTalk med problemet "jeg har det bare ikke godt", lyder det fra Anna Bjerre.

Men fælles for dem er, at deres liv ikke stemmer overens med de forventninger, de har til dem selv.

I undersøgelsen skal de unge blandt andet svare på, hvordan de har det for tiden. Det skal de angive på en skala fra 0 til 10, der går fra "det værst mulige liv" til "det bedst mulige liv".

Her ligger 17 procent af pigerne mellem 12 og 13 år på en lav score under fem. Andelen stiger i takt med alderen, hvor 28 procent af de 19 til 25-årige har en livstilfredshed på under fem.

Det er enormt problematisk - men ikke overraskende, mener Anna Bjerre. Ifølge hende kræver det en diskursændring i samfundet at lave om på tendensen.

- Livet er ikke kun let og lykkeligt. Det er også smertefuldt og svært. Det skal vi være bedre til at tale åbent om, siger hun.

Ifølge direktøren trives unge kvinder og piger dårligere nu, end de gjorde tidligere. Det er forstærket af de sociale medier som Instagram og Facebook, der udfordrer unges forventninger til "et godt liv", mener hun.

- På nettet bliver der fremstillet en perfekt tilgang til livet, som de unge kvinder ikke føler, at de kan leve op til, siger hun.

Selv om undersøgelsen ikke er repræsentativ, kan den bruges til at udpege en tendens om unges trivsel, lyder det fra forskerne bag.

Undersøgelsen er den første af sin slags, men skal i fremtiden laves en gang om året. Det er et samarbejde mellem blandt andet Justitsministeriet, Socialstyrelsen, Aarhus Universitet og Trygfonden.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx