Af Jens Holmberg - 04/07-17 13:02

Højsæson for madforgiftning: Sådan undgår du at blive syg af grillmadHøjsæson for madforgiftning: Sådan undgår du at blive syg af grillmad

Uopmærksomhed omkring brug af din gaffel, kan hurtigt gøre en hel familie syg.

storybild

Kan du godt lide din bøf bleu og bloddryppede? Så skal du måske læse med her. Man skal nemlig passe på med grillmaden.

Efter nogle uger med regn, er der igen sol og sommer forude, og får mange danskere betyder det, at grillen bliver taget frem og de store bøffer lagt i indkøbskurven.

Men når flere griller, sker der også en stigning i danskere, der bliver ramt af madforgiftning, og derfor må bruge flere dage med kvalme og opkast. Faktisk er sommeren decideret højsæson for madforgiftning, ifølge Fødevarestyrelsen, men mange af tilfældende kan sagtens undgås, hvis man ellers holder sig fra de mest klassiske fejl ved grillen.

Da enkelte dråber saft kan gøre en hel familie syg, kan det eksempelvis gå galt, hvis du bruger den samme gaffel til at lægge kødet på grillen, som du bruger til at fjerne dem igen.

Her giver en ekspert giver gode råd til, hvordan du slipper for utallige toiletbesøg, opkast og feber.

Kan du godt lide din bøf bleu og bloddryppede? Så skal du måske læse med her. Man skal nemlig passe på med grillmaden.

»Generelt set skal man ikke spise noget kød eller kylling, der er råt, men den største smittefare ligger nok i vores måde at håndtere det rå kød i køkkenet,« siger Epidemiolog hos Statens Serum Institut, Luise Müller.

Grill dit kød lækkert uden farlige stoffer
Grill dit kød lækkert uden farlige stoffer

Til gengæld vil der oftest være salmonella eller campylobacter udenpå en oksebøf, så hvis du steger den ordentligt udenpå, så vil der oftest ikke være salmonella indeni. Men man skal altså ikke begynde at eksperimentere med andre typer kød, ifølge Luise Müller.

Hvis man derimod vil have en hakkedreng eller frikadeller, så går det ikke, at det er bleu. Den skal altså være ordentlig gennemstegt. Hvis den ikke er det, risikerer du, at der er overlevende bakterier indeni.  For at sikre, at bakterierne er væk, skal kødet varmes op til 70 grader,

»Enkelte dråber af rå saft fra en kylling, der drypper ned i salaten, er nok til at gøre hele familien syg med campylobacter – så det er vigtigt, at man holder det rå kød væk fra den spiseklare mad,« siger Luise Müller.

Salmonella og campylobacter er to forskellige bakterier, som for det meste opfører sig ens. Det er bakterier, som er naturlige hos dyrene, og derfor overføres via mad. Men campylobacter er den bakterie, som er årsag til flest fødevarebårne infektioner.

Slagtermester: 4 videotips til sommerens grill-aftener
Slagtermester: 4 videotips til sommerens grill-aftener

Campylobacter er en bakterie, der er i stigning, og kan på samme måde som salmonella  give dårlig mave, opkast og feber. Det er ikke som sådan farligt og går typisk over af sig selv, selvom det godt kan tage et stykke tid. Men det kan være farligt, hvis man er fysisk svækket.

Campylobacter-stigningen skyldes dog bl.a. også, at laboratorierne bruger nogle lidt mere sensitive metoder, hvor de opdager flere.

Fire råd til når grillen findes frem:

Holde rå kød adskilt fra spiseklar mad.

Vask altid hænder, når du har rørt ved råt kød eller emballage.

Overordnet skal du sørge for at gennemstege kødet og kylling ordentligt igennem.

Brug altid separate køkkenredskaber til det rå og det færdige mad. Brug to skærebræt, to fade, to gafler eller grilltrang.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Casper var afhængig af Treo: 'Jeg...
bt.dk
Rystende teori om spøgelsesflyet: 'Vi...
bt.dk
Michael Rasmussen indrømmer: Jeg var...
bt.dk
David Copperfield for retten i USA...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx