Af Ritzau - 26/04-16 18:19; Opdateret: 26/04-16 19:04

FN forbyder passagerskibe at bruge Østersøen som toiletFN forbyder passagerskibe at bruge Østersøen som toilet

FN har efter årelange forhandlinger vedtaget et forbud, der forbyder skibe at tømme kloakaffald i Østersøen.

storybild

I august sidste år måtte myndighederne hejse det røde flag på blandt andet Amager Strand, fordi forureningen i vandet var så massiv. Det skyldtes efter alt at dømme, at et krydstogtskib havde tømt sin toilettank ud i Øresund. (Billede: Polfoto/Jens Dresling)

Snart er det forbudt for passagerskibe at dumpe spildevand i Østersøen. Det har FN’s Internationale Maritime Organisation (IMO) netop vedtaget.

Forbuddet kommer til at gælde for nye passagerskibe fra 2019 og for gamle passagerskibe fra 2021.

I WWF Verdensnaturfonden glæder man sig over nyheden. Her har man kæmpet for et sådant forbud i mere end ti år, fortæller generalsekretær Gitte Seeberg.

- Det er en fantastisk glædelig nyhed. Forbuddet vil være til stor gavn for havmiljøet i Østersøen. Vi vil nu arbejde mindst lige så hårdt for, at aftalerne rent faktisk også overholdes, udtaler hun i en skriftlig kommentar.

Samtidig opfordrer Gitte Seeberg rederierne til at indføre et totalt stop for udtømning af kloakaffald af egen drift hurtigst muligt.

IMO har tidligere vedtaget, at et forbud skulle træde i kraft fra 1. januar i år, men organisationen har udskudt beslutningen flere gange. Det skyldes ifølge WWF Verdensnaturfonden pres fra krydstogtskibenes brancheorganisation, Cruise Lines International (Clia).

I august 2015 blev der udstedt et badeforbud ved en række københavnske strande på grund af massiv forurening.

Miljømyndighederne konkluderede dengang, at forureningen var så massiv, at den med al sandsynlighed måtte stamme fra et krydstogtskib, der havde tømt sin toilettank ud i Øresund for tæt på kysten.

Forureningen forårsagede et forhøjet indhold af bakterier i badevandet ved Amager Strand, og i Tårnby Kommune observerede man ved Kongelundsfortet en tyk bræmme af fækalier og toiletpapir på en strækning over 300-400 meter.

Det fik dengang Københavns Kommune til at hejse det røde flag ved både Amager Strand og ved Svanemøllen Strand, der også ligger ud til Øresund.

Under afviklingen af Ironman i København i 2000 viste badevandet sig at være så forurenet med kloakbakterier, at omkring 500 deltagere blev syge af diarré og mavesmerter.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kritikken hagler ned over...
bt.dk
Sådan vinder man VM: 'Lad os gøre som...
bt.dk
Bankfolk deler dramatisk foto efter...
bt.dk
Se billederne fra det nye Noma:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx