Af - 10/08-15 09:29

Rekordstor boligmangel sender unge i skure og telteRekordstor boligmangel sender unge i skure og telte

Efterspørgslen på ungdomsboliger aldrig har været højere, og årets studieoptag har øget den med 13.000 i København og Aarhus, vurderer Dansk Byggeri.

Bildstrecke im Grossformat »

I Aarhus er der opstillet midlertidige skurvogne til de studerende, der ikke har fundet en bolig ved studiestart.

Igen i år er antallet af optagne på videregående uddannelser steget, og det lægger pres på boligmarkedet – især i Aarhus og København.

Ifølge en beregning fra Dansk Byggeri giver årets studieoptag en øget efterspørgsel på 8.500 boliger i Hovedstadsområdet og 4.500 i Østjylland.

- Der er en markant mangel på boliger til unge, og med det pres, der var i forvejen, vurderer jeg, at der er brug for mindst 20.000 nye ungdomsboliger på landsplan, hvis behovet skal matches, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri, Maria Schougaard Berntsen og oplyser, at efterspørgslen på boliger aldrig været højere end netop nu.

Studerende slås for boliger: Skurvogne revet væk på en time
Studerende slås for boliger: Skurvogne revet væk på en time

Flere unge leder derfor efter nødløsninger. Hos DCU-Camping Blommehaven i udkanten af Aarhus boede der i 2014 mellem 20 og 30 studerende – en sågar i telt – og igen i år ringer de nye studerende og efterspørger en plads.

Studenterhus Aarhus har 94 midlertidige pladser i blandt andet skurvogne, men her var alle pladser booket efter en time, bortset fra enkelte tidsrum mod slutningen af september.

- Man må være klar over, at der er et behov, når man opstiller skurvogne til de studerende, siger Maria Schougaard Berntsen.

En af de unge studerende, der boede i skurvogn sidste år, er 23-årige Ioana Leu. Hun har i alt flyttet syv gange på et år, og hende kan du læse mere om her.

Over halvdelen af de danske studerende er stressede
Over halvdelen af de danske studerende er stressede

I Aarhus er der planlagt 3.000 nye ungdomsboliger frem mod 2018, og ifølge kommunens beregninger skulle det være nok til at bevare et passende niveau, fortæller Rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz (S).

- Jeg er bestemt åben over for at bygge flere ungdomsboliger, hvis der er behov for det. Men det er også vigtigt at holde det på et niveau, hvor de ikke ender med at stå tomme, siger Kristian Würtz, der her i august vil fremlægge en boligpolitik med fokus på flere ungdomsboliger.

Han har søgt ind på den uddannelse, der har fået færrest ansøgere i år
Han har søgt ind på den uddannelse, der har fået færrest ansøgere i år

Maria Schougaard Berntsen håber da også, at der bliver sat gang i noget mere byggeri. Både fordi, det er godt for den branche, hun repræsenterer, men også fordi, hun mener, at det er vigtigt, at de unge har ordentlige boligforhold. Og det betyder, at der skal ske noget i landets to største byer.

- Det, de gør i København og Aarhus, er ikke ambitiøst nok, fordi de skal dække et meget større behov. Og man vil jo have endnu flere i uddannelse, så der er brug for, at man kommer op i tempo, siger Maria Schougaard Berntsen, økonomisk konsulent i Dansk Byggeri.

LÆS OGSÅ: 5 succeser: Droppede skolen og skabte deres egen karriere

LÆS OGSÅ: TOP 5: De MEST og MINDST søgte studier

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx