Af Daniel Seistrup - 17/03-17 18:50; Opdateret: 17/03-17 19:12

Alfred på fire år opdagede flammerne til stor brand i KøbenhavnAlfred på fire år opdagede flammerne til stor brand i København

Først troede faren ikke på ham, og så troede alarmcentralen ikke på ham.

Her er branden, der blev optaget af den fire-åriges far.

En tagbrand hærgede på Vesterbrogade i København fredag eftermiddag. Men en vågen dreng på bare fire år endte med at blive dagens helt. Samtidig retter hans far skarp kritik af alarmcentralen.

Jacob Tielbo Bøtter på 31 år og hans to sønner, Alfred på fire år og Hugo på halvandet år, var på vej hjem fra en tur i Zoologisk Have i København, da Alfred pludselig spotter noget på en bygning. Den ryger.

»Vi kommer gående ned ad Vesterbrogade, og Alfred kigger op på den her bygning. Han råber til mig, at der er ildebrand. Men normalt er han meget optaget af brandvæsen og legobrandmænd, så jeg tager det ikke så tungt. Jeg ser, at der kommer røg ud af bygningen, men jeg tror bare, at det er fra skorstenen. Så jeg forklarer ham om, hvordan sådan en fungerer,« siger Jacob Tielbo Bøtter til MX.

Kæmpe tagbrand hærger i København - ti meter høje flammer og flyvende tagsten
Kæmpe tagbrand hærger i København - ti meter høje flammer og flyvende tagsten

Men mens faren forklarer sin fireårige søn, hvorfor der kommer røg ud af en skorsten, så lægger han mærke til, at røgen faktisk kommer ud af taget ved siden af skorstenen. Hurtigt går det op for Jacob Tielbo Bøtter, at sønnen har ret. Der er faktisk brand. Derfor ringer han 112.

Branden havde fat i taget på Vesterbrogade 146 omkring klokken 14 fredag. I samme bygning ligger en restaurant og boliger.

Alfred, hans far og lillebror er de første, der lægger mærke til ilden. Og de første der taler med alarmcentralen. Der er et minuts ventetid og samtalen varer 30-45 sekunder. Men medarbejderen hos alarmcentralen er noget skeptisk overfor alarmeringen, forklarer den fire-åriges far.

Jacob Tielbo Bøtter siger nemlig, at han bliver mødt af en arrogant tone.

»Det er ret tydeligt i tonen fra alarmcentralen, at de ikke tror, der er brand. Medarbejderen forklarer mig flere gange, at det nok bare er skorstenen eller restauranten, der laver røgen. For vi kan ikke se nogen flammer. Jeg forklarer ham, at røgen kommer ud ved siden af skorstenen. Og forklarer også ellers, hvad der sker. Men så slutter samtalen brat ved, at han kaster røret på. Sådan lidt ’nu må jeg altså videre’,« siger Jacob Tielbo Bøtter.

19-årig melder sig selv på grillbar efter knivdrab på niårig
19-årig melder sig selv på grillbar efter knivdrab på niårig

Men det er ikke den arrogante tone, der er det værste, mener Jacob Tielbo Bøtter. Han havde håbet på, at medarbejderen havde rådgivet ham til, hvad han skulle gøre, og hvordan han kunne hjælpe.

»Det virker underligt, at han bare kaster røret på. Jeg ville gerne have haft nogle råd til, hvad vi civile kunne hjælpe med. For det var vildt farligt med tagsten, der fløj rund, og cyklister der cyklede forbi. Det er først, da en cyklist er ved at blive ramt af en tagsten, at vi bliver opmærksomme på at stoppe trafikken,« siger han.

Han fortæller, at brandvæsnet er 10-15 minutter om at komme frem. Men det undre ham, at politiet, der var tilstede på hele Vesterbrogade ifølge Jacob Tielbo Bøtter, ikke kom og spærrede af. Det var civile, der stod for afspærringen indtil brandvæsnet nåede frem fortæller han.

Da situationen bliver for farlig med flyvende tagsten, trækker Jacob Tielbo Bøtter sig selv og sine børn væk.

Hos Hovedstadens Beredskab kan man imidlertid ikke genkende kritikken.

»Fra man ringer 112 med anmeldelse om en ildebrand, til der står brandmænd ude på stedet, bør der ikke gå over 10 minutter, og det gjorde der heller ikke i dag,« siger operationschef Kristian Næsted til Ekstra Bladet. Han mener desuden ikke, at alarmcentralens medarbejder skulle have udtalt sig arrogant.

»Jeg har lige lyttet til opkaldet. Jeg kan overhovedet ikke genkende det. Operatøren er slet ikke ubehøvlet. Slet ikke. Vi vil gerne invitere Jacob Tielbo Bøtter ind på alarmcentralen, så vi kan få en god snak, for vi er kede af, når nogle borgere ikke er tilfredse med vores betjening, for vi er her selvfølgelig for borgernes skyld. Vi har i dag leveret en god service, som vi plejer. Siger de ja til vores tilbud, kan de sammen opleve, hvad vi laver, og Alfred kan få lov til at se og klappe en brandbil,« siger han.

Da situationen bliver for farlig med flyvende tagsten, trækker Jacob Tielbo Bøtter sig selv og sine børn væk.

Han fortæller, at Alfred har været bange. Men han har endnu ikke reageret følelsesmæssigt på oplevelsen.

»Det kommer nok mest som et chok for ham, fordi han til at starte med bare troede, at det var en leg. Jeg tror først, at reaktionen kommer i morgen. Han ville gerne væk fra branden, da vi var der, fordi han så de store flammer, blev bange og troede, at hele byen ville gå i brand,« siger Jacob Tielbo Bøtter om sin søn Alfreds reaktion.

Han har sidenhen beroliget sønnen med at sige, at brandfolkene er gode, og at familien bor et stykke væk fra, hvor det brændte.

Tagbranden blev slukket af brandvæsnet fredag eftermiddag. Københavns Politi oplyser til MX, at ingen kom til skade ved branden. Årsagen til branden er forsat ukendt.


LÆS OGSÅ: Gammel biograf i Nakskov brænder ned til jorden

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kronprinsesse Mary har mistet en nær...
bt.dk
DMI: I morgen vågner danskerne i én...
bt.dk
35-årig mand og to børn fundet døde:...
bt.dk
'Ung mor' er blevet single: Derfor...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx