Af Ritzau - 15/11-16 06:01

Barn på discount: 3200 kroner pr. månedBarn på discount: 3200 kroner pr. måned

Nye beregninger fra Rockwool Fonden viser, at et barn på minimumsbudget koster 701.000 kroner de første 18 år.

storybild

Udgiftsposterne til et barn vil være særligt høje, lige når barnet er født og igen når det rammer teenagealderen. Det skyldes både det dyre spædbørnsudstyr, og at det individuelle forbrug stiger med alderen. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Lea Meilandt Mathiesen)

Hvor meget koster det egentlig at have børn i dagens Danmark, når det kun er det allermest nødvendige, der købes ind til de lavest mulige priser?

I en ny analyse har Rockwool Fondens Forskningsenhed i samarbejde med Center for Alternativ Samfunds Analyse (CASA) fastlagt nye såkaldte minimumsbudgetter for forskellige familietyper i Danmark.

Ifølge analysen koster det i gennemsnit 3200 kroner per måned at have et barn frem til det fylder 18 år. Barn nummer to og tre er en anelse billigere og koster i gennemsnittet henholdsvis 3000 kroner og 2900 kroner om måneden.

Jens Bonke, som er seniorforsker ved Rockwool Fonden, forklarer, at budgettet er lavet ud fra en familie med et beskedent forbrug.

- Minimumsbudgettet skal ikke ses som et udtryk for den nedre grænse. Der er familier i Danmark, som lever for mindre, siger han.

I det månedlige beløb tages der ikke højde for familiens udgifter til børneinstitutioner eller børneydelser.

Ifølge analysen koster et barn mest omkring teenageårene og frem, hvor udgifterne når op på 4000 kroner om måneden.

I alt koster et barn på minimumsbudget 701.000 kroner frem til det 18. år. Et barn på normalbudget koster til sammenligning 1.366.000 kroner.

Den markante forskel i budgetterne, kan ifølge Jens Bonke påvirke børnene, som i nogen grad kan lide afsavn.

- Vi ved jo fra andre undersøgelser, at børn godt ved, hvordan økonomien ser ud i familien, og de reagerer formodentlig også på den. På godt og ondt.

- Der er ting, man ikke beder om, hvis man ved, at det gør ondt på forældrene. Så vi ved godt, at der er de sammenhænge, siger han.

Hvor mange børn i Danmark, der oplever begrænsningerne ved at leve i en familie på minimumsbudget, ved forskerne ikke. Det arbejder de på i en ny analyse, som kommer til januar.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sønderjyske-profil efter...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx