Af - 29/04-16 05:59; Opdateret: 29/04-16 13:36

Så gode kort har Frederiksen på hånden i spillet om StatsministerietSå gode kort har Frederiksen på hånden i spillet om Statsministeriet

Mette Frederiksen skal på søndag holde sin første 1.maj-tale som S-formand. Hun står markant stærkere blandt de afgørende midtervælgere end sin forgænger på formandsposten, viser ny måling. - Det er opsigtsvækkende tal, som der er et kæmpe perspektiv i for Frederiksen, lyder analysen fra politisk kommentator Henrik Qvortrup.

Bildstrecke im Grossformat »
Mette Frederiksen trumfer ifølge vælgerne den tidligere S-formand Helle Thorning-Schmidt på flere afgørende punkter... Troværdighed: Frederiksen slår ikke blot Thorning med 5,8 point mod Thornings 4,8 point. Samtidig ligger hun flere længder foran Løkke, som kun scorer 3,7 point ud af 10 mulige og dermed er Danmarks mindst troværdige partileder. Qvortrup: - Troværdighed er helt afgørende for en moderne politiker. Thorning betalte af på løftebrudsdiskussionen i hele sin regeringstid, men endte faktisk med at stå stærkere end Løkke. Fordelen for Frederiksen er, at hun ikke sad sammen med De Radikale oppe i det berømte sorte tårn. Hendes troværdighed er ikke hvirvlet ind i den historik, og det gør hendes muligheder for at slå Løkke endnu bedre. Kilde: 1.011 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18-74 år fra YouGov Panelet har svaret i perioden 11.-13. april 2016. Thornings kort er baseret på en tilsvarende undersøgelse fra juni 2015. Respondenterne har vurderet politikerne på en skala fra 1-10, hvor 10 point er den højest mulige score og 1 point den laveste. Ansvarlighed: Frederiksen er her marginalt bedre end Thorning med 5,6 point mod Thornings 5,4 point, men igen scorer hun markant bedre en Løkke, som kun kan mønstre 4,3 point. Qvortrup: De blås bedste argument mod de røde har historisk set været, at det er uansvarligt at overlade landets økonomi til dem. Men luften er taget ud af det argument de senere år, og hvad er der så tilbage af angribe Frederiksen på? Du kan ikke angribe hende på manglende troværdighed. Du kan ikke angribe hende for at være slap på udlændingepolitikken. Og du kan ikke angribe hende på økonomien! Hun har fået afmonteret en hel række klassiske angrebspunkter, og det giver hende et fantastisk udgangspunkt frem mod næste valg. Sex-appeal: Mens Frederiksen på de fleste punkter slår eller matcher Thorning, mener vælgerne, at 'blondinen med stiletterne', som Thorning en gang omtalte sig selv, har markant mere sex-appeal end Frederiksen. Qvortrup: - Man må vel tørt konstatere, at betydningen af sex i dansk politik er stærkt overvurderet.

Vælgerne vendte bogstavelig talt ryggen til og buhede hende ud, da S-formand Helle Thorning-Schmidt i 2013 holdt sin 1. maj-tale i Aarhus. På søndag skal Mette Frederiksen holde sin første 1. maj-tale som formand for Socialdemokraterne.

Det sker med de røde årer anderledes solidt placeret i vælgerhavet. Hver tredje mener, at Frederiksen er en bedre S-formand end Thorning , mens kun godt hver femte syntes bedre om Thorning.

Q: Rædsels-meningsmåling for Lars Løkke
Q: Rædsels-meningsmåling for Lars Løkke

Ganske afgørende for Frederiksens mulighed for at vælte Løkke af statsministertaburetten appellerer hun mere til både V- og DF-vælgerne end Thorning formåede.

Hele 48 procent af DF-vælgerne foretrækker Frederiksen, mens blot 13 procent af DF'erne syntes bedre om Thorning. Blandt V-vælgerne er mønsteret det samme, viser en måling, som YouGov har foretaget for metroxpress.

- Det er opsigtsvækkende tal, som der er et kæmpe perspektiv i for Frederiksen. DF, S og V slås om de samme afgørende vælgere – de såkaldte blå Bjarner, der typisk er faglærte, ønsker en stram udlændingepolitik og er bekymrede for velfærden. Det er dem, der afgør, hvem der bliver statsminister, og det er en kanon nyhed for Frederiksen, at hun har så godt tag i dem, siger politisk kommentator Henrik Qvortrup.

Mette Frederiksen tager afstand fra kønsdelt svømning
Mette Frederiksen tager afstand fra kønsdelt svømning

Han tilføjer, at hun med sine kontante linje i udlændingepolitikken har haft held til at appellere til vælgere hen over midten, og de S-vælgere, måtte have skræmt væk, er blevet i rød blok.

- Hun har formået at stoppe DF's fremgang. I en tid, hvor nationen ikke har talt om andet end andet en flygtninge og udlændinge i et halvt år, er det altså DF, der går tilbage, og Socialdemoraterne, der går frem, bemærker Qvortrup.

S og DF: Kamp mod ekstreme imamer er blevet studiekreds
S og DF: Kamp mod ekstreme imamer er blevet studiekreds

Samtidig slår Frederiksen sin forgænger på S-formandsposten på afgørende parametre som troværdighed og ansvarlighed, viser målingen.

- Hun fremstår som en mere ægte socialdemokrat end Thorning gjorde. Thorning skulle altid føre sandhedsbevis for, at hun nu også var socialdemokrat. Det sandhedsbevis, behøver Frederiksen ikke føre, siger Qvortrup

Mette F.: Anker var Danmark, når Danmark er bedst
Mette F.: Anker var Danmark, når Danmark er bedst

I den seneste vælgermåling fra YouGov står S til at høste 26,4 procent af stemmerne og er dermed landets markant største parti foran DF og V, som kun kan mønstre henholdvis 17,8 og 17,7 procent af vælgerne.

Hvis der var valg nu, ville landets næste statsminister hedde Mette Frederiksen med 91 mandater i ryggen mod blå bloks 84.

Herunder kan du se, hvordan landets partiledere klarer sig i på troværdighed, ansvarlighed og otte andre parametre.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx