Af Fie West Madsen - 28/10-17 21:06

Det vildeste i 20 år: Voldsomme mængder vand på vej ind over DanmarkDet vildeste i 20 år: Voldsomme mængder vand på vej ind over Danmark

Lørdag aften ser ud til at blive ganske våd for mange danskere.

storybild

Stormen Ingolf er på vej mod Danmark og vandet truer Roskilde Havn og Vikingeskibsmuseet i Roskilde lørdag den 28. oktober 2017. Det forventes, at stormen Ingolf vil give stormflod og det betyder, at Roskilde Havn og Vikingeskibsmuseet er begyndt at sætte stormflodssikringer op. (Billede: Mads Claus Rasmussen)

Stormen 'Ingolf' rammer lørdag aften og natten til søndag Danmark med vindstød af orkanstyrke, og det kommer samtidig til at medføre forhøjet vandstand, som flere steder kan blive den højeste i 20 år. Samtidig kan der komme lokal risiko for stormflod.

Det oplyser DMI til metroxpress.

Flere steder i landet kan vi således komme til at opleve, at vandstanden kommer i nærheden af, eller endda overgår, den såkaldte '20-års hændelse'. Begrebet referer til den højest målte vandstand et givent sted i løbet af de seneste 20 år.

»Man definerer en 20-års hændelse ud fra de seneste 20 år, og hvornår der har været det højeste højvande i forbindelse med en storm. Det er altså ikke gennemsnit, og der er ikke dato på, så det kan være i går eller for 19 år siden, det højeste sidst var målt,« forklarer meteorolog Marie Timm.

Selvom stormen 'Ingolf' tegner til at blive værst i de vestlige egne af Jylland, vil vandstanden især blive forhøjet på de nordvendte kyster, lyder meldingen.

Især Isefjord ved Roskilde, samt Odense og Slipshavn ved Nyborg ser ud til at blive hårdt ramt af forhøjede vandstande i løbet af søndagen.

»I Roskilde Havn er 137 centimenter det højst målte, altså 20-års hændelsen, og dey kommer vi tæt på søndag. Modellen viser, at vi snakker om få centimenter, og lige nu siger den 135 centimeter, så vi kommer meget tæt på,« forklarer Marie Timm.

I Odense er 160 centimeter den højeste vandstand, der er målt i 20 år, og ligesom i Roskilde, er der også stor risiko for, at det kan blive overgået. Ved Slipshavn i Nyborg er tvivlen dog ikke stor, og området bliver med meget stor sandsynlighed ramt af en ny 20-års hændelse.

»Ved Slipshavn ved Nyborg, er der meget stor chance for, at vi kan komme op på den forkerte side af 20-års hændelsen. Den hedder lige nu 129 centimeter, men vores bedste bud er, at vandstanden bliver 140 centimeter i løbet af søndagen,« siger Marie Timm.

Både Storebælt, Lillebælt og Trekantsområdet, herunder Fredericia Havn er også alle steder, hvor vandmængden kan blive den største i 20 år.

Bor man tæt på nogle af de steder, hvor vandstanden kommer til at stige voldsomt, er der dog noget tid at løbe på, da vandmængderne først rammer søndag, som konsekvens af den voldsomme vind natten til søndag.

»Vinden driller i dag, og først i morgen (søndag, red.) kommer vandstanden ind. Der er vinden til gengæld ikke så kraftig, så det er en dominoeffekt, og det er klassisk, når lavtrykkene ligger nordøst for Danmark og skubber en helt masse vind ned i hovedet på os,« siger meteorolog Marie Timm.

Personligt lægger hun ikke skjul på, at vi går noget meget voldsomt vejr i møde det kommende døgn.

»Jeg er spændt på, om det bliver meget, meget slemt, eller vi slipper for det værste. For selvom Odense måske ikke får en 20-års hændelse kan 155 centimeter godt gøre meget skade. Det er slemt nok, at vi skal op over en vandstand på 150 centimeter mange steder,« siger Marie Timm.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Akavet afvisning: Se hvad der sker,...
bt.dk
Myndighederne advarer: Voldsomt...
bt.dk
Præster modsiger kendt debattør: Nej,...
bt.dk
X Factor-vinderne er tilbage fra USA:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx