Af - 05/04-14 11:57; Opdateret: 05/04-14 15:23

Tragedien der rystede Danmark: Skolemassakren på Aarhus UniversitetTragedien der rystede Danmark: Skolemassakren på Aarhus Universitet

Ingen var forberedt, da en frustreret studerende trådte ind i kantinen på Aarhus Universitet en forårsmorgen i 1994.

Bildstrecke im Grossformat »

I mere end 12 år har Karen Gleit som kantineleder serviceret adskillige tusinde studerende i kantinen på Nordisk Institut i Niels Juelsgade i det nordlige Aarhus.

Hun elsker sit arbejde, og i løbet af årene har forholdet til de studerende udviklet sig et altopslugende bijob som reservemor. I særdeleshed for de specialestuderende, der benytter
kantinen som læsesal i perioder med spidsbelastninger.
Denne forårsmorgen i 1994 er lokalet proppet med unge mennesker, der læser til eksamen.

Moskva: To meldes dræbt i skoleskyderi
Moskva: To meldes dræbt i skoleskyderi

På grund af de mange studerende har Karen ansat en ung pige til at sidde ved kassen i kantinen, men hun har meldt sig syg i dag, og derfor må Karen både passe køkkenet og kassen.
De fleste kender Karen. De studerende smiler og fortæller hende, hvordan det går med skolen, eller hvad de har lavet i weekenden. Andre - ganske få - er mere generte og kigger ned. De betaler deres mad og forlader madkøen uden at sige et ord.

I dag er der en enkelt, der skiller sig ud, og Karen kender ham godt. Hun har altid synes, at han var en usædvanlig fyr, fordi han har aldrig sagt et ord til hende.
Hans karakter har tidligere gjort Karen nysgerrig, og hun har spurgt sig lidt omkring.
Hun ved, at han er specialestuderende, og hun ved, at han har skiftet vejleder flere gange. Det undrer hende lidt at se ham, fordi det er adskillige måneder siden, hun sidst så ham.
Udover hans ganske åbenlyse utilnærmelighed skiller manden sig også ud, fordi han er betragteligt ældre end sine medstuderende.

Lige nu: Klapjagt på gerningsmand efter skoleskyderi
Lige nu: Klapjagt på gerningsmand efter skoleskyderi

Han kommer op til kassen, hvor Karen sidder, sætter sin taske og henvender sig. Hun ved, det vil kræve hendes bedste, hvis det skal lykkes at få et smil frem eller blot et ‘Hej, hvordan går det,?’ ud af manden. Hun aktiverer sit sociale overmenneske.

- Goddag, unge mand. Hvad kan jeg hjælpe dig med?

Strategien virker ikke. Tværtimod. Han er opsat på konfrontation og synes næsten aggressiv.

- Hvorfor er det altid umuligt at finde osten i kantinen?, vrisser manden.

Han skal ikke få lov til at stå og være sur i min kantine, tænker Karen.
Hun forsøger at afvæbne ham med imødekommenhed, rejser sig fra sin stol, henter et par skiver ost til ham på en tallerken og rækker den til ham.

Husker du Newtown? 194 børn skudt og dræbt siden
Husker du Newtown? 194 børn skudt og dræbt siden

- Undskyld. Vi skal nok tage os sammen fremover. Og ellers skal vi nok hjælpe dig, siger Karen, mens hun smiler.

Uden at sige et ord river manden tallerknen ud af hænderne på hende, tager sin taske på skulderen og sætter sig ved et bord i kantinen.
“Hvilken absurd opførsel,” tænker Karen for sig selv.
Hun trækker på skuldrene og fortsætter betjeningen. Det gør hun indtil, hun skal forberede frokosten.


Klokken 11.15.


Lyden fra politiradioen afbryder stilheden i patruljevognen hos Egon Jørgensen og hans makker, mens de sidder og nyder årets første rigtige forårsdag.

Solen får for første gang i år lov til at varme bilen op, mens de kører rundt i den sydlige del af Aarhus og forbereder sig på, det bliver frokost.

Det er kort før middag d. 5. april 1994, og de to erfarne politibetjente spidser automatisk ørene, da radiooperatøren melder om skud i Risskov og Trøjborgkvarteret, men da de befinder sig i den modsatte ende af byen, afventer de situationen og kører videre.

Alarmen bliver kort efter afblæst, da stemmen i radioen fortæller, at en gruppe skadedyrsbekæmpere er på rågejagt i Risskov, og skuddene tilsyneladende kommer derfra.

Få minutter efter bliver endnu en vogn tilkaldt til Trøjborg - igen er der tale om et skyderi, men de to betjente i vognen kigger på hinanden og bliver enige om, at det må være rågerne igen.
Alligevel vender de patruljevognen og kører stille og roligt ind mod byen. Bare for en sikkerheds skyld. Men også fordi, det er ved at være frokost.
De kører fra området omkring Højbjerg, men ved Oddervej får de endnu en melding om, at der er sendt flere ambulancer til Aarhus Universitet.

Med fuld udrykning fortsætter de mod Trøjborg.


Århus Stiftstidende


I Skejby står den 24-årige journalistpraktikant Jan Schouby og balancerer med en stor portion boller i karry.

I kantinen på sit arbejde ved Århus Stiftstidende kan han tage sig god tid til at nyde sin livret.
Dagens artikel er afleveret til eftermiddagsavisen, der går i trykken klokken 11.15, og han glæder sig over, at et billede fra hans søndagsreportage om en katteudstilling i Marselisborg-hallen præger forsiden af dagens avis.

Bevæbnet studerende ville hævne sig på skoleansat
Bevæbnet studerende ville hævne sig på skoleansat

Han har sit blik koncentreret mod sin overfyldte tallerken, da redaktionsekretæren Jens Møller stormer ind i kantinen og hurtigt finder Jan.

-Skynd dig at kom, Jan. De skyder nede på Universitetet!

Redaktionssekretæren forsvinder lige så hurtigt, som han dukkede op, og den unge journalist når ikke at sige et ord.
Han står nu småforvirret i køen og kigger spørgende på en af sine kolleger.

- Han sagde noget om universitetet??, siger Jan Schouby til kollegaen, som også ser forvirret ud.
Jan Schouby trækker på skuldrene. ‘Nåh, ja. Det går vel nok’, tænker han og sætter sig ned ved det første bord i kantinen.

Netop som han har sat sig, kommer redaktionssekretæren endnu mere stresset og nærmest arrig igen og afbryder Jan, før han når at tage en bid af sin frokost.

- For fanden. Hørte du ikke, hvad jeg sagde? De skyder nede på universitetet!

Jan Schouby springer op af sin stol, griber sit overtøj og sætter i en taxa kurs mod Trøjborg.


Klokken 11:


Karen Gleit bliver afbrudt, mens hun er ved sætte roastbeef i den store industriovn.
Der er påstyr i kantinen.
Hun hører larmen fra borde, der bliver væltet og trukket hen over linoleumsgulvet.

Nogle skriger og indimellem hører hun noget, som hun tænker kan forveksles med lyden af skud, der bliver affyret.
For enden af køkkenet befinder sig en lille lem, hvor de studerende kan stille deres tallerkner til opvask. Som rotter, der panisk forsøger at undslippe en oversvømmet kloak trænger flere unge gennem den lille lem og ud i køkkenet, hvor Karen står.

Død lærer hyldes som helt efter skoleskyderi
Død lærer hyldes som helt efter skoleskyderi

Forvirret kigger hun ind i kantinen. Glimtvis skimter hun en udstrakt arm og for enden, hvad der ligner et gevær.
Rundt om spreder panikken sig, og flere har tilsyneladende gemt sig bag væltede borde.
Karen Gleit har gennem sine år i kantinen været vidne til adskillige bizarre optrin. Efter dramaturgiholdets julefrokost for et par år siden, kan intet efterhånden overraske hende. De havde dengang overtalt en gruppe førsteårsstuderende til at holde vagt langs væggene på universitets gange... kun iført guldmaling.

‘Dette må være endnu et af deres vanvittige påfund,” antager Karen.
Hun kigger sig omkring igen og ser på de unge mennesker, mens de planløst forsøger at komme væk.
“Panikken er ægte. Vi må væk herfra,” tænker Karen.
Karen glemmer alt om den roastbeef, der står i industriovnen, og åbner vinduet, som ligger ud til Niels Juels Gade. Hun rækker en stol ud gennem vinduet, hvorefter hun sammen med sit personale og en gruppe studerende kravler ud.
Udenfor bevæger Karen sig hen langs bygningen og op til de lokaler, hvor de internationale studerende hører til. Hun smadrer en rude og kravler igennem. I klasselokalet er der heldigvis en
telefon, og hun ringer som den første til alarmcentralen.

Meldingen lyder på skud affyret i kantinen på Nordisk Institut. Ingen - mindst af alle Karen Gleit - har fantasi til at forestille sig, hvad der er hændt.


Falck


Alle erfarne falckreddere har været vidne til scener, der er de fleste forundt. Om man nogensinde vænner sig til menneskelig lemlæstelse er tvivlsomt, men man lærer at håndtere trafikulykker, alle former for selvmord og drab professionelt.
Sådan arbejder 34-årige Jan Storm Sørensen. Ved at anvende et par ganske simple husråd, som han har lært af en kollega, kan han håndtere alle tænkelige situationer. Og opskriften er nærmest banal.

“Forbered dig på det værste. Så slipper du for ubehagelige overraskelser.”

Den taktik har han med succes praktiseret i sine hidtil 10 år som falckredder.

Selv om Jan Storm Sørensen og hans makker er tilknyttet sygehuset i Odder, må de jævnligt transportere patienter til Aarhus. Blandt andet i forbindelse med specialundersøgelser.
Denne formiddag har de netop afleveret en patient på Kommunehospitalet i Aarhus, da de modtager et opkald fra centralen.

Beskeden er kortfattet, og Jan og hans makker får blot besked på at køre til Niels Juelsgade og afvente politiet.
De to befinder sig et par stenkast fra adressen, så det tager kun et par minutter, før de ankommer. Et par politifolk befinder sig allerede på stedet, og to betjente fortæller, at skud er blevet affyret i kantinen.

Betjentene beder de to ambulancefolk om at vente, indtil en anden ambulance
ankommer. Betjentene er i tvivl om, hvad de skal foretage sig. Skal de vente her og afspærre udgangene og sørge for, at gerningsmanden ikke flygter, eller skal de ind og prøve at stoppe gerningsmanden?

Efter lidt overvejelser bestemmer de sig for det sidste og går ind i bygningen ved en indgang i krydset mellem Niels Juelsgade og Willemoesgade, der blandt andet benyttes til vareindlevering til kantinen. Jan og hans makker følger betjentene ind.
‘Klik, klik’.

Alvoren går op for Jan, da betjentene tager ladegreb.

“Sidder gerningsmanden og venter på os i et af disse rum”, tænker Jan, mens betjentene afsøger lokalerne på vej ned mod kantinen.

Det første, der rammer ham, da de når ind i kantinen, er stilheden. Og lugten af blod.
Synet, der kort tid efter møder ham, er han ikke forberedt på.

Studerende i chok


Egon Jørgensen ankommer i patruljevognen til Trøjborg få minutter efter det tredje opkald i radioen. Det er ren kaos. Mellem 100 og 200 studerende står ude midt på gaden foran hovedindgangen til universitetet.

Som høns i en hønsegård, hvor ræven har brudt ind, går de fleste hvileløst omkring sig selv.
De fleste af dem er piger. Nogle skriger. Andre græder.

Egon forsøger at tale med nogle af dem, men det nyttesløst. De er i chok. Det er svært at få informationer, og selv om Egon ved, at én af hans kolleger er inde i bygningen, kan han ikke kommunikere med ham over radioen.

På Politiskolen har han lært, at han til enhver tid skal afsikre området. Det vil sige at, han skal få folk i sikkerhed, afspær udgangene og sørg for at inddæmme gerningsmanden.

Men denne situation er anderledes og desperat. Han kan ikke bare stå her og vente, og han er bekymret for sin kollega, der befinder sig i bygningen.
Han efterlader de panikslagne studerende på gaden.

Egon griber sin tjenestepistol, tager ladegreb og bevæger sig med sin makker ind ad hovedindgangen. De går til venstre og ned ad trappen.

Adrenalinen pumper. De bevæger sig ned af en lang gang, hvor toiletterne befinder sig på højre hånd. De åbner alle døre, ruller rundt om dørkarmen og sigter med pistolen.

Det eneste, de to har aftalt inden de gik ind, er, at de endelig ikke må blive forskrækket og dermed komme til at skyde i utide, hvis f.eks. viceværten kommer løbende
De åbner endnu en dør. Pludselig ser Egon lidt længere hen ad gangen, at en mørk væske flyder ud under døren til et af toiletterne.

Han går derhen og ser, at toilettet er låst med rød fane. Der er nogen derinde.
Han giver tegn til sin makker om at dække ham, mens han bestiger toiletkummen på nabotoilettet og læner sig ind over den toiletvæggen.

Kaos foran universitet


Da Jan Schouby ankommer til Trøjborg lidt over middag, har politiet allerede afspærret området med stribede bånd.

Menneskemængden bag afspærringerne dirrer af chok og afmagt, men som journalist kan Jan Schouby ikke tøve. Han prøver at finde ud af, hvad der foregår. Politiet vil ikke sige noget. Angiveligt ved de stadig ikke, om der er flere gerningsmænd på eller omkring skolen.

Det lykkes ikke at få nogle svar og Jan Schouby føler sig allerede presset, fordi avisen er gået i trykken, men den er blevet stoppet på grund af skyderiet. Avisen er afhængig af ham lige nu.

Den unge journalist kan ikke lade være med at tænke på den gamle kliché med, at tid er penge, og han forestiller sig allerede opkaldet fra sin redaktionschef, Bjarne Fristed. Som praktikant er han en mand, man hurtigt lærer at respektere.

“Nu må du fandeme få fingeren ud, og finde ud af, hvad helvede der foregår.”

Tanken om et potentielt møgfald ansporer ham til at fortsætte jagten på meddelsomme kilder.

To piger står og holder om hinanden bag afspærringerne. De trøster hinanden, og da Jan Schouby bevæger sig derover, gemmer han sin papirblok væk for ikke at virke anmasende.

- Hej, jeg kommer fra Aarhus Stiftstidende. Kan I fortælle mig, hvad der er sket, spørger han.
Deres historie er vanvittig.
Dagen forinden havde han rapporteret fra en katteudstilling i Marselisborghallen.

I dag fra står han ved gerningsstedet for et af de mest bestialske og spektakulære dobbeltdrab i landets historie.

Den ene af pigerne fortæller, at hun befandt sig i den store kantine - ikke-rygerafdelingen - da hun efterlod sin veninde ved bordet. Fra toilettet havde hun hørt skrig og skud. Endnu en happening af dramaholdet, havde hun tænkt, da hun gik tilbage til kantinen.

På tilbagevejen mødte hun en mand med et gevær i hånden. Hans blik var fjernt, og han passerede hende på gangen uden at ænse hendes tilstedeværelse.

En anden pige havde kort forinden set manden bevæge sig fra den lille rygerkantine ind i den store kantine. Her havde han rettet geværet mod pigen, der sad til højre for ham i døråbningen.

Uden at tøve havde han peget geværet mod hende og affyret et skud, der ramte hende i halsen. Pigen havde måtte søge ly bag et væltet bord, mens manden bevægede sig gennem den store kantine. To yderligere skud blev affyret, inden han forlod kantinen og gik mod toiletterne.

Jan Schouby kan næsten ikke tro sine ører. Og flere vidner bidrager med den ene absurde fortælling efter den anden. Han glemmer et øjeblik, at han er journalist på arbejde, men kommer i tanke om blokken i lommen og begynder at notere.

Uden for har rygtet om skyderiet spredt sig, og alle medier er repræsenteret.
Jan Schouby bliver afbrudt, da en journalist fra lokalradioen kaster sig ind foran ham.

- Kunne I ikke fortælle jer at fortælle det live til århusianske lyttere.

‘Kæmpe idiot,’ tænker Jan Schouby, mens han prøver at samle tankerne.
Han ringer hjem til redaktionen og kan meddele, at historien var værd at vente på. Avisen går i trykken igen og historien om katteudstillingen på forsiden må vige.


Lugten af blod i kantinen


Det nærmest larmer af stilhed, da Jan Storm Sørensen står i kantinen med lægetasken.

Han kigger sig omkring og får hurtigt øje på to personer, der ligger på gulvet, der er intet at gøre for dem. Lugten af blod er markant. Fersk og fordærvet på samme tid.

Han prøver at danne sig et overblik, mens betjentene går videre ud af kantinen.
Jan Storm Sørensen ser et par unge ligge på gulvet, og de begynder at røre på sig, da betjentene kommer løbende ind i kantinen.

- Vi har fundet gerningsmanden, skynd jer at kom, siger betjenten og løber ud
mod toiletterne.


Toilettet


Egon Jørgensen ser ned i toiletbåsen.
Som et U ligger en mand omkring toilettet, så det nærmest ser ud som om han omfavner det.
Det oversavede jagtgevær, der ligger på kanten af kummen ser ud som om, det bevidst er placeret.

‘Hvordan fanden er det endt der,’ tænker Egon Jørgensen.
Døren åbnes ind ad, så de kan ikke sparke den ind.

Egon smadrer lampen over sig, da han tager afsæt fra toilettet og springer op på på den skrøbelige væg, der adskiller de to toiletter og ned på det andet toilet.

Manden har skudt sig gennem munden, men Egon undrer sig over, at hovedet stadig ser ud til at være intakt. Han bukker sig ned for at tjekke mandens puls, men stopper, da han mærker
mandens hovedbund.
‘Grosk, grosk.’

Det føles som grus, og Egons tvivl om, hvorvidt manden er død, forsvinder. Han låser døren op og tager manden i kraven og han trækker ham ud på gangen.
To falckredere springer frem bag Egons ryg og kaster sig på knæ ved siden af manden.

Den ene - en ung mand i tyverne - begynder at give hjertemassage, mens en anden ventilerer lungerne.

- Det der kan du vist godt opgive, siger Egon Jørgensen til den unge redder.

Tydeligt påvirket vrisser han af Egon.

- Er du læge, råber han retorisk.

Egon ryster på hovedet og lader redderne passe deres arbejde.
Liget af gerningsmanden bæres ud kort efter.

Ligene i kantinen viser sig at være to kvindelige studerende på henholdsvis 24
og 27 år. To andre sårede bliver fragtet til hospitalet. Begge overlever.


Epilog


Da 35-årige Flemming Nielsen tirsdag efter påske tog to unge kvinder med sig i døden, var det hans endelige opgør med tilværelsen. En tilværelse, der var gået i stå.

På sit kollegieværelse i Silkeborg efterlod han den morgen et afskedsbrev, inden han for sidste gang tog i skole og hen til det miljø, han ikke længere magtede.

- Jeg kan ikke holde dette her ud, så jeg vil først slå ihjel og så stoppe min egen tilværelse, stod der bl.a. i brevet, som først så offentlighedens lys i 2003.

Flemming Nielsen fik sin vilje. Han stoppede sig eget og to kvinders liv, og hans gerninger påvirkede endnu flere i årene efter.

Kort tid efter tragedien måtte Karen Gleit opsige sit job i kantinen. De brutale sandheder, hun havde været vidne til, blev for meget, da efteråret og mørket indtraf.

Utrygheden sniger sig i dag stadig ind under huden på hende, når hun færdes på Trøjborg.

Jan Storm Sørensen var ansat hos Falck i 23 år, indtil han stoppede for seks år siden. Selv de mest grufulde arbejdsopgaver er forduftet fra hukommelsen, men denne oplevelse i kantinen står til stadighed klart i erindringen.

Jan Schouby sidder i dag som chefredaktør hos Aarhus Stiftstidende, som dengang standsede trykken. Dagen er historisk for lokalmediet, fordi avisen den dag blev udgivet i tre forskellige udgaver.

Egon Jørgensen er stadig i tjeneste hos Østjyllands Politi. Hans erfaringer fra tragedien danner i dag grundlaget for en del af den undervisning i skoleskyderi, som kommende betjente modtager på Politiskolen.

Tirsdag d. 5. april 1994 satte mange spor. Spor, som stadig er tydelige i dag - 20 år efter.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Mads Steffensen afslører: På lørdag...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx