Af - 23/09-16 14:52

Nye Borgerlige sluger DF-vælgere i hobetalNye Borgerlige sluger DF-vælgere i hobetal

Næsten halvdelen af Nye Borgerliges vælgere kommer fra Dansk Folkeparti, viser ny måling. Ikke så underligt, siger Pernille Vermund, formand for Nye Borgerlige.

storybild

Partiformand for Nye Borgerlige Pernille Vermund er ikke forundret over, at hendes parti har godt tag i DF-vælgerne. (Billede: scanpix)

Nye Borgerlige står til at storme ind i Folketinget med 4,3 procent af stemmerne, og den markant største bidragsyder til vælgerfesten hos Nye Borgerlige er Dansk Folkeparti. Næste halvdelen – helt præcis 44,6 procent - af de vælgere, der i dag vil stemme på Nye Borgerlige, stemte på Dansk Folkeparti ved valget i juni sidste år.

Det viser en vælgervandringsmåling, som YouGov har foretaget for metroxpress. Også Liberal Alliance må afgive bundter af vælgere til Nye Borgerlige: 27 procent af Nye Borgerliges vælgere angiver således, at de stemte på Liberal Alliance ved valget, og relativt set - i forhold til partistørrelse - er Liberal Alliance det parti, som afleverer den største andel af sine vælgere til Nye Borgerlige.

Ny opdateret måling: Nye Borgerlige står til få over fire procent af stemmerne
Ny opdateret måling: Nye Borgerlige står til få over fire procent af stemmerne

Partiformand Pernille Vermund er ikke overrasket over, at hendes parti stjæler vælgere fra lige netop DF og Liberal Alliance:

- Hos DF får vælgerne en stram udlændinge – og værdipolitik, men en rød økonomisk politik. Hos Liberal Alliance får vælgerne en liberal økonomisk politik, men mangler en stærk værdipolitik. Hos os får vælgerne både en markant værdipolitik og en borgerlige, liberal økonomisk politik, siger hun og tilføjer:

- Samtidig har DF vævet noget rundt i, om de vil ud af EU eller ej. Der er vores linje klar: Vi skal ud af EU. Så jeg synes ikke, det er så underligt, at vi henter mange vælgere hos netop de to partier.

8 skarpe til formand Pernille Vermund om Nye Borgerlige
8 skarpe til formand Pernille Vermund om Nye Borgerlige

Nye Borgerlige stjæler også vælgere fra regeringspartiet Venstre: 13,5 procent af Nye Borgerliges vælgere stemte således på Venstre ved valget sidste år. Mens Nye Borgerlige kannibaliserer i blå blok, flytter partiet få vælgere over midten fra rød blok, og Mette Frederiksen står lige nu til at rykke ind i Statsministeriet med en snæver føring på 50,1 procent af stemmerne mod blå bloks 49,9 procent.

Blå blok skal imidlertid trække et stemmespild på 1,0 procent hos Kristendemokraterne fra deres opbakning, som altså reelt er på 48,9 procent i denne måling.

Nye Borgerliges entré på den politiske scene er skidt nyt for Løkke, vurderer politisk kommentator Henrik Qvortrup.

Nye Borgerlige har tre ultimative krav til en statsminister
Nye Borgerlige har tre ultimative krav til en statsminister

- Nye Borgerlige henter stort set ikke nogen vælgere i rød blok. Samtidig æder de også vælgere fra De Konservative, som kan komme ned i nærheden af spærregrænsen ved et valg. Men Nye Borgerlige kan hurtigt falde lidt sammen – det så vi med Ny Alliance - og så står blå blok måske med to partier, som balancerer på spærregrænsen, og det kan blive helt afgørende for, hvem der bliver landets næste statsminister, siger Qvortrup.

Han tilføjer, at DF-formand Kristian Thulesen Dahl i dag må være knap så forhippet på at tage et valg i dette efterår.

Nye Borgerlige er klar til valg og vil kræve asylstop
Nye Borgerlige er klar til valg og vil kræve asylstop

- Dansk Folkeparti skal jo afveje, om de tror, at Nye Borgerlige står stærkest nu, hvor partiet har nyhedens interesse og senere vil tabe momentum, når hverdagen melder sig. Eller om Nye Borgerlige omvendt vil stå endnu stærkere, når de har fået opbygget deres partiorganisation ude i landet, siger Qvortrup:

- Det er den slags overvejelser, Thulesen Dahl nu skal have med sig under forhandlingerne om regeringens 2025-plan, som i sidste ende kan udløse et valg, hvis Løkke ikke kan få DF og Liberal Alliance til at indgå et kompromis om blandt andet topskatten.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx