Af - 19/05-14 07:40

Danskere bruger milliard på kosttilskud som (måske) ikke virkerDanskere bruger milliard på kosttilskud som (måske) ikke virker

Det er de færreste, der har gavn af ekstra vitaminer og mineraler i pille- eller pulverform

storybild

Salget af kosttilskud foregår typisk i Danmark gennem supermarkeder, hos Matas, i Helsekostbutikker og på Apoteker (Billede: Polfoto)

Danskerne er blandt de største forbrugere af kosttilskud i Europa, og vi bruger årligt over en milliard kroner på piller og pulver, der skal styrke vores helbred. Men for mange er det penge ud af vinduet, da de ekstra vitaminer og mineraler ikke har nogen effekt.

- Der findes ikke nogen evidens for, at sunde, raske danskere, som spiser varieret kost, bør tage kosttilskud.

Det siger Vibeke Kildegaard Knudsen, der er seniorforsker på Fødevareinstituttet, DTU.

- Kosttilskud anbefales kun til spædbørn, kvinder der planlægger at blive gravide, ældre over 70 år, personer med mørk hud og tildækkede personer, fortsætter hun.

Advarsel! Disse kosttilskud kan give hjerneblødning
Advarsel! Disse kosttilskud kan give hjerneblødning

Alligevel er det ‘big business’ at producere og sælge kosttilskud her i landet. Danske virksomheder i branchen omsætter årligt for over én milliard kroner, viser en gennemgang som metroxpress har foretaget af selskabernes regnskaber.

Dertil kommer alle de kosttilskud, der kan købes på internettet fra både danske og udenlandske virksomheder.

Et af de selskaber, der tjener tykt på danskernes forbrug, er Axellus, der sidste år omsatte for over 400 millioner kroner.

Advarsel: Kosttilskud er fyldt med farlige steroider
Advarsel: Kosttilskud er fyldt med farlige steroider

Her fortæller administrerende direktør, Henning Søgaard, at branchen de seneste år er gået tilbage som følge af finanskrise, negativ medieomtale og gebyrer på produkterne, der gør dem dyrere. Men Axellus har dog oplevet vækst.

- Vi producerer produkter inden for sportsernæring og vægtreduktion, og der er der stadig en god udvikling. Overvægt er kommet for at blive, siger Henning Søgaard.

Han erkender, at kosttilskuddene kan være overflødige.

- Det er ikke forkert, at hvis folk fulgte kostrådene og spiste sundt og dyrkede motion, at det så kun er de nævnte grupper (gravide, ældre osv., red), der har behov for det. Der er bare mange, der ikke følger de råd. Det er nok de færreste, der spiser fisk nok, siger han.

Direktøren mener ikke, at de let tilgængelige piller ansporer til at danskerne styrer uden om de sunde fødevare i supermarkedet.

- Vi lover ikke at kunne helbrede folk, men vil bare gerne tilbyde folk at leve sundere på en nemmere måde, siger han.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere undrede sig over tv-værts...
bt.dk
Reddet af vidne: Dansk baron frikendt...
bt.dk
FCK flirter med skrækscenarie: 'Det...
bt.dk
Tusinder af danskere er utilfredse...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx