Af - 03/06-15 07:29; Opdateret: 03/06-15 08:08

Morten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i HollywoodMorten Østergaard: - Min barndomsdrøm blev skabt i Hollywood

Som politiker og leder for de Radikale Venstre har Morten Østergaard bevæget sig langt væk fra sin barndomsdrøm. Her ville han - stærkt inspireret af tv-serien LA Law - være advokat.

storybild

(Billede: Tegning af Peter Heydenreich )

Ligesom SF's Pia Olsen dyhr, der drømte om at blive kemiingeniør, så hun kunne redde sin far fra sukkersyge, eller de konservatives Søren Pape Poulsen, der i en alder af 11 år vidste, at han skulle være politiker, har lederen for de Radikale Venstre, Morten Østergaard, også haft en barndomsdrøm.

Denne fandt han - blot 12 år gammel - inspiration til i en af slut-80'ernes mest populære tv-serier, den Hollywood-producerede LA Law. Serien handlede om en gruppe amerikanske advokater, der kæmpede afgørende sager inden for nogle af samtidens største udfordringer så som: dødsstraf, abort, racisme, homoseksuelles rettigheder, sexchikane, AIDS og vold i hjemmet.

Redaktør: Østergaard sætter Radikale over regeringen
Redaktør: Østergaard sætter Radikale over regeringen

- Jeg kan huske, at jeg gik i femte klasse, da jeg første gang så serien. Advokaterne hed den herhjemme, og jeg var med det samme overbevist om, at jeg skulle være advokat, fortæller Morten Østergaard til metroxpress.

- Og drømmen forfølger mig sådan set stadig den dag i dag. Jeg elsker at læse retssalsdramaer, og jeg læste alle John Grishams bøger (+25, red.) på amerikansk, efter jeg havde boet i USA før gymnasiet. Så selvom jeg efterfølgende blev statskundskaber og aldrig kommer til at stå i en retssal som advokat, lever drømmen i høj grad stadigvæk i mig, siger Morten Østergaard.

De Radikale er klar til strammere dagpengeregler
De Radikale er klar til strammere dagpengeregler

Ifølge den Radikale formand har det aldrig været tanken om at gå i nålestribet jakkesæt, køre hurtige biler eller frekventere smukke damer - som advokater ofte gør i Hollywood - der har pirret ham. For ham drejede det sig om to ting:

- Det ene handlede at være hurtig i replikken og snedig i en retssal. Jeg har altid været meget talende, og derfor var det naturligt for mig, at det var et fag, hvor ordet havde magt. Det andet handlede simpelthen om retfærdighedssans, siger han.

Fra advokat til generalsekretær
Netop retfærdighedssansen udviklede sig i teenageårene til en ny og 'større' drøm for Morten Østergaard. Mellem 1993 og 1996 på Risskov Amtsgymnasium blev advokattanken overskygget af et andet om mere magtfuldt embede.

- Jeg har altid haft en drøm om at komme til at arbejde i FN-systemet. Og jeg tror sågar, at jeg på et tidspunkt fik formuleret det sådan, at jeg gerne ville være FN's Generalsekretær. Altså én af de drømme, hvor man skal stå rigtig meget på tær for at nå, siger Morten Østergaard og fortæller, hvordan hans drøm blev en stående joke for hans venner i gymnasiet, der gav ham øgenavnet Morten Morten Østergaard opkaldt efter den daværende, egyptiske generalsekretær Boutros Boutros-Ghali.

R-leder: Regningen bliver større uden ny boligskat
R-leder: Regningen bliver større uden ny boligskat


- Hele FN-tanken handler nok meget om de værdier, jeg mødte i min barndom. Som for eksempel at arbejde med udlandsprojekter, hvilket i høj grad var det, der var med til at præge det, siger han og understreger - efter at have tænkt et øjeblik - at drømmene inden for både jura og FN alligevel ikke ligger så langt fra hinanden:

- Begge dele handler jo om opnå retfærdighed. Det handler om at forsvare den uskyldige. Og det med at kæmpe imod staten - det var det, der tændte mig, siger Morten Østergaard, som - selvom han med ret stor sikkerhed aldrig kommer til at opfylde de to barndomsdrømme - er glad for, at de stadig fylder i hans bevidsthed:

- Det er helt afgørende, at man har nogle drømme, som måske er tæt på det uopnåelige. Nogle drømme, hvor man tillader sig selv at række ud efter noget, som kan være svært eller lige frem umuligt at nå. Gør man ikke det, tror jeg stille og roligt, at man mister fornemmelsen for, hvad der er vigtigt her i livet, siger han.

De Radikale vil hæve pensionsalderen hurtigere
De Radikale vil hæve pensionsalderen hurtigere


Morten Østergaard har siddet i Folketinget siden 2005. I 2014 blev han politisk leder for det Radikale Venstre, efter Margrethe Vestager blev udpeget til at være Danmarks kandidat som EU-kommisær.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx