Af - 15/03-14 17:40

Derfor var han kontroversiel: Her er Langballes racistiske udtalelserDerfor var han kontroversiel: Her er Langballes racistiske udtalelser

Jesper Langballe har mange gange provokeret med udtalelser om muslimer og Islam. I 2010 blev han dømt for racisme.

storybild

Jesper Langballe døde lørdag morgen i en alder af 74 år under et besøg hos sin ældste søn i Nordjylland. (Billede: Polfoto/Jens Dige/arkiv)

Det tidligere folketingsmedlem for Dansk Folkeparti Jesper Langballe afgik i dag ved døden. Vi har derfor været i arkiverne og fundet nogle af de udtalelser frem, som gjorde Langballe til en omdiskuteret person i dansk politik.

En af de mest markante udmeldinger, Tidehvervs-præsten er kommet med i tidens løb, faldt i et debatindlæg i Berlingske.

'Selvfølgelig skulle Lars Hedegaard (daværende formand for Trykkefrihedsselskabet, red.) ikke have sagt, at der er muslimske fædre, der voldtager deres børn, når sandheden i stedet synes at være, at de nøjes med at slå døtrene ihjel (de såkaldte æresdrab) - og i øvrigt vender det blinde øje til,' skrev Langballe blandt andet.

Farvel til kendt DF'er: Jesper Langballe er død
Farvel til kendt DF'er: Jesper Langballe er død

For det blev han dømt for racisme og fik en række dagbøder der i alt beløb sig til 5.000 kroner.

Jesper Langballe var i perioden 2001-2011 medlem af Folketinget for Dansk Folkeparti og ordfører for udlændinge og integration, og i den egenskab havde han stor indflydelse på den daværende VK-regerings politik på indvandrings- og hele værdiområdet, og kom også jævnligt med opsigtsvækkende udmeldinger.

Islamister skyder efter Fogh og Akkari
Islamister skyder efter Fogh og Akkari

- Islam og kristendom kan ikke forliges. Og det har de ikke kunnet i de 1500 år, Islam har eksisteret. Jeg betragter religionen islam som en fare for ethvert samfund, hvor den slår sig ned, sagde han i starten af 2010 til nyhedsbureauet Ritzau i forlængelse af det førnævnte debatindlæg.

Til Politiken fortalte han cirka samtidig, at det i hans øjne ikke er urealistisk, at Danmark kan blive overtaget af muslimer:

- Hvis islamiseringen får lov at køre uhæmmet i Danmark, så er der da en risiko for, at vi om nogle år får indført sharia. Det er der da.

Dansk islamist opfordrer til jihad - også i Danmark
Dansk islamist opfordrer til jihad - også i Danmark

Den samme tanke var han inde på i en tale til Dansk Folkepartis årsmøde i 2006:

- Engang vil vores børnebørn spørge: 'Hvor stod du, da Islam tromlede hen over landet og forvandlede os til dhimmier (historisk betegnelse for ikke-muslimske borgere i en islamisk stat, red.)? Løb du med i usselheden, eller var du med til at protestere?'

Tidligere har Langballe kaldt Islam for 'en pest over Europa' og sagt, at 'der er mange lighedspunkter mellem Hitler og Islam'.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx