Af Julie Bülow - 26/02-18 22:35

Vi opfører os farligt, når vi dater på mobilen: Dette er en 'rigtig skidt idé'Vi opfører os farligt, når vi dater på mobilen: Dette er en 'rigtig skidt idé'

Når vi leder efter kærligheden, eller andet, på mobilen, er vi for lemfældige med, hvor mange informationer, vi deler med fremmede.

storybild

Faren for at blive franarret private oplysninger, der kan bruges kriminelt, bliver mere end firedoblet, når du dater online. Det viser en undersøgelse, it-sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab har lavet.

»Når vi har paraderne nede og indleder en samtale, kan vi godt glemme den mistro, vi ellers er opdraget til at have ved at dele personlige informationer med fremmede,« siger administrerende direktør for Kaspersky Lab i Norden, Leif Jensen.

Han ser den største sikkerhedstrussel i måden, vi opretter vores mange online profiler på.

»Vi vil gerne, at det skal være nemt. Så når vi opretter en profil, er der rigtig mange, der bare trykker 'ja tak, opret mig med min Facebook-profil'. Og det er dejlig nemt - men jeg synes, det er en rigtig skidt idé.«

Det kan nemlig også give hackere adgang til flere af dine oplysninger. Har man først hacket din Facebook-profil, så er det nemmere at skaffe vej til de andre steder, hvor man er logget ind via Facebook - herunder følsomme kreditkortoplysninger.

Ifølge Kaspersky Labs undersøgelse gemmer der sig falske profiler på diverse datingsites, der har til formål at lukrere på vores blåøjede velvilje.

»Når du deler fotos, mobilnummer eller oplysninger om din person,  giver du også folk med lyssky intentioner muligheden at afpresse dig eller skaffe adgang til dine andre konti. Mit bedste tip er, at man tænker sig godt om og vurderer, hvad man ville dele med for eksempel en fremmed, der kontakter dig på email,« siger Leif Jensen.

Ifølge dataetisk rådgiver ved Data Ethics Consulting Pernille Tranberg bør man oprette sin datingprofil med en ny og anonym e-mail-adresse, så informationerne ikke kan kædes sammen med din person.

»Da det datingsitet Ashley Madison blev hacket i 2015, blev over 30 millioner menneskers oplysninger kompromitteret. Hackerne krævede sitet lukket omgående, ellers ville de offentliggøre alle navne. Truslen blev ignoreret, og alle brugerne hængt ud. Det er et klasseeksempel på, hvorfor det er en virkelig god idé at oprette sådan en profil med en ny e-mail-adresse.«

»Skal du absolut sende et dickpic, så er det en ret god idé ikke at have dit ansigt med på billedet. Og fjern metadata,« siger Pernille Tranberg, Dataetisk rådgiver

»Åbenhed er præmissen for online dating«

Medstifter af center for digital dannelse og ekspert i digitale normer Jacob Brøndum Pedersen underviser blandt andet børn og unge i, hvordan man sikkert færdes på nettet.

»Vi fortæller børn, at de ikke skal være venner med nogen online, de aldrig har mødt offline, og det princip går lidt igen i datingregi. Del ikke noget følsomt med nogen, du ikke har tillid til,« siger han.

Han anbefaler, at man mødes med sit match et offentligt sted i virkeligheden, før man overhovedet overvejer at dele noget privat. Til gengæld mener han også, det kan være hæmmende, hvis man er for mistroisk, når man dater online:

»Helt grundlæggende, er præmissen og værdigrundlaget for dating apps jo, at man er åben og gerne vil møde nye mennesker. Og det er man nødt til at være, hvis man vil finde kærlighed og intimitet, så det er en naturligt, at vi er lidt blåøjede.«

Der er dog en god idé i at have sin sunde fornuft med sig, når man indleder en ny kontakt med et match.

»Det giver fin mening lige at lave lidt baggrundsresearch. Kan du slet ikke finde noget om ham på google? Så er der måske grund til at være mistænksom,« siger han.

Pro-tips til sikker dating:

  • Opret separat konto med en ny kode, hver gang du opretter en ny bruger et sted. Hold dig fra at oprette med Facebook.
  • Lad være med at trykke på links, som dit match sender.
  • Del ikke personlige oplysninger og kompromitterende fotos på din profil. Vent, til du har en tillidsfuld kontakt.
  • LAD VÆRE med at dele kreditkortoplysninger. Betal heller ikke for noget for din onlineflirt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afslører nye detaljer: Sådan mødte...
bt.dk
Moderen Jennifer død, efter hun blev...
bt.dk
Efter historisk skandale: Lars von...
bt.dk
Ups! Chelsea-træners telefon ringer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx