Af Jesper Vestergaard Larsen - 10/05-18 19:11

Kim Walls kæreste: Glem Peter MadsenKim Walls kæreste: Glem Peter Madsen

Peter Madsen fortjener at blive glemt, siger Kim Walls kæreste Ole Stobbe i et mindeord i weekendavisen.

storybild

Den 30-årige svenske freelance-journalist Kim Wall. (Billede: Kim Wall/Facebook)

Kim Wall og Ole Stobbe var nærmest naboer til Peter Madsen. Deres lejlighed på Refshaleøen den nordlige del af Københavns havn lå kun få hundrede meter fra Peter Madsens Rumlaboratorium og Copenhagen Suborbitals. De to amatør-raketforeninger havde et kapløb i gang om, hvem først kunne sende et bemandet fartøj ud i rummet. Både Ole Stobbe og Kim Wall var fascinerede af de farverige naboer, og Kim Wall besluttede at skrive en reportage om rumkapløbet, som hun forsøgte at afsætte til det amerikanske teknologimagasin Wired. Artiklen blev aldrig skrevet. Turen ombord på Peter Madsens undervandsbåd blev hendes sidste, og i dag forsøger Ole Stobbe at glemme Peter Madsen:

»Engang var jeg begejstret over, at Kim og jeg havde et rumlaboratorium i vores baghave, fandt inspiration i PMs projekt. Nu ønsker jeg, at han aldrig havde eksisteret. Med verdenspressen på tåspidserne har det været svært, men jeg forsøger fremdeles at holde ham ude af mine tanker. Han fortjener ikke at blive husket. Han bør, hvis det står til mig, blive glemt. Kim er vigtig – PM er ikke. Jeg kan ikke hade og elske på én gang. Én skal huskes, og én bør glemmes. Valget er simpelt,« skriver Ole Stobbe i et mindeord i Weekendavisen.

Sagen om raketbyggerens drab på den svenske journalist er den mest omtale drabssag i Danmarkshistorien. Mere end 120 journalister fra hele verden dækkede retssagen, da den blev indledt 8. marts. Der er skrevet mere end 10.000 artikler om sagen, og mange dem har handlet om Peter Madsen, hans baggrund, hans forskellige modstridende forklaringer, hans passion for spidning og meget andet.

Maria Bendix Wittchen, der er studielektor i journalistik på RUC,  forsker i mediernes dækning af ubådssagen og genkender billedet af, at Peter Madsens fylder meget i dækningen:

»Det store fokus på Peter Madsen skyldes, at han er en person, der i forvejen var kendt i offentligheden. Han er en helt, der viser sig at være en skurk, og det er grundlæggende en god fortælling. Noget andet er gerningsstedet. Det er en ubåd, og det er Peter Madsens ubåd. Hans historie fylder meget, fordi pilen fra begyndelsen pegede på ham. Der var nogle uafklarede spørgsmål, offentligheden gerne ville have svar på: Har han slået Kim Wall ihjel og hvorfor?,« siger Maria Bendix Wittchen.

Hun tvivler på, at Peter Madsen vil blive glemt af offentligheden, selvom der nu er faldet dom i sagen.

»Afhængig af hvordan Peter Madsen gebærder sig, kan han dukke op i medierne igen. Visse kriminelle som for eksempel Peter Lundin går hen og bliver kendiskriminelle, og Peter Madsen hører til i den liga,« siger hun.

Krisepsykolog Henrik Lyng fra center for Beredskabspsykologi har på BTs opfordring læst Ole Stobbes artikel, og kan genkende Ole Stobbes situation fra andre klienter.

»Det billede Ole Stobbe ser i medierne, hvor PM fylder meget og Kim Wall fylder lidt - det skal han vende om i sit eget hoved. Han skal gøre PM mindre og gøre Kim Wall større. PM er blevet et ikon på ondskab, og han vil måske dukke op i medierne igen, men han skal forsøge at vise ham så stor ligegyldighed, han kan. Han skal fortsætte med at gøre det, han beskriver i artiklen, hvor han tager Kim Wall med sig og spørger hende til råds. Det ligger fint i tråd med det, man arbejder med i moderne sorgbearbejdelse. Man taler ikke så meget om den endelige afsked, men om at leve med sine døde,« siger Henrik Lyng.

25. april blev Peter Madsen idømt livstid. Peter Madsen har valgt at anke strafudmålingen, men ikke selve skyldskendelsen.

For at bevare mindet om Kim Wall har hendes forældre oprettet en særlig fond med navnet Kim Wall Memorial Fund. Fonden uddeler legater til kvindelige journalister, som dækker historier om det, Kim Wall kaldte 'undertoner af oprør.' Første legat på 5.000 dollars blev uddelt 23. marts til den danske journalist Anne Kirstine Hermann.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ståle frygter Europa-nedsmeltning:...
bt.dk
Gymnasieelever hærgede i offentlig...
bt.dk
Inga flyttede fra Danmark for 40 år...
bt.dk
Brøndby-boss kommer med overraskende...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx