Af - 07/01-15 06:13

- Det gav en følelse af kontrol, når jeg skar- Det gav en følelse af kontrol, når jeg skar

Hver femte unge skader sig selv, og der er lige så mange drenge som piger, der kæmper med problemet. 23-årige Stefan Tofte var en af dem

storybild

Stefan Tofte har valgt at få en tatovering, der dækker arrene fra de mange år med selvskade. Arrene er stadig synlige gennem blækket, men Stefan har erfaret, at det er lettere for folk at tale om det med ham, efter tatoveringen er kommet til. (Billede: Privatfoto)

14-årige Stefan lukker døren til sit værelse og låser den, så hans forældre ikke pludselig kommer ind. Han finder sin skalpel frem fra det hemmelige sted, hvor han gemmer den og steriliserer bladet over en flamme.

Så skærer han. I armen, i skulderen eller i benet. Altid i venstre side. Da der går hul på huden, breder der sig en eufori og lettelse inden i Stefan. Han tørrer blodet op og forbinder såret.

- Jeg skar i mig selv, fordi det gav mig en følelse af kontrol, og så fik det mig til at føle noget.

Selvskade kan være værre end narkomisbrug
Selvskade kan være værre end narkomisbrug

Stefan begynder at skære i sig selv, da han går i 8. klasse. Han er blevet mobbet i folkeskolen, og han har det psykisk svært. På det tidspunkt fylder selvskade meget i medierne, og Stefan beslutter sig for at prøve at skære i sig selv.

- Det har altid været svært for mig at håndtere mine følelser, og jeg havde behov for at få afløb for dem. Da jeg hørte om selvskade, tænkte jeg, at det kunne være løsningen.

Første gang Stefan skærer er det ikke ret dybt, men følelsen af lettelse sætter sig i ham, og to uger efter skærer han igen. I løbet af det næste fire til fem måneder eskalerer selvskaden, og Stefan ender med at skære i sig selv dagligt. Af og til flere gange dagligt.

'Psykisk syge er ikke så anderledes end os andre'
'Psykisk syge er ikke så anderledes end os andre'

- Jeg gjorde det rigtigt meget i forbindelse med eksamener. Jeg er ekstremt perfektionistisk, og jeg kunne ikke acceptere, at jeg fik under 10, men ved de skriftlige eksamener gik der længe, før jeg fik svar, og så følte jeg, at jeg mistede kontrol, men når jeg skar, følte jeg, at jeg fik kontrollen tilbage.

Til trods for, at Stefan skærer i sig selv dagligt, er der ikke nogen, som fatter mistanke, og det er først, da han kom i gymnasiet, at hans omgivelser får øjnene op for hans hemmelighed.

- Jeg har altid været god til at skjule det, men da jeg gik i 2.G fik jeg en depression og var tæt på at tage mit liv. Jeg betroede mig til en veninde, og senere fik mine forældre det også at vide.
Stefan kom ind i det psykiatriske system og fik psykolog, men han fortsatte med at skade sig selv, indtil en nat, hvor det går galt.

Dybt afhængig af 'cutting' – det er for let at skjule
Dybt afhængig af 'cutting' – det er for let at skjule

Det er efteråret 2010, og Stefan er flyttet hjemmefra og startet på universitetet. Han er alene hjemme, da han en nat skærer så dybt, at han ikke kan få såret til at stoppe med at bløde.

- Jeg ringede 112, og ham jeg får fat i, siger helt tørt på klingende jysk: "Var det ikke dumt?". I det øjeblik var det som om, det gik op for mig, hvor dumt det i virkeligheden var.

Stefan bliver syet sammen på hospitalet, men episoden bliver en form for wake up call, og han holder op med at skære i sig selv. I 2011 får han diagnosen skizofreni, og han begynder at få medicin, der hjælper ham.

- Med undtagelse af en lille nedtur sidste efterår, har jeg faktisk været symptomfri siden.

Dengang Stefan skar tænkte han aldrig over, at han efterlod ar, som ville følge ham resten af livet, og det er først som ældre, han har fortrudt, at han har ødelagt sig selv.

- Jeg har mødt mange fordomme, når folk så arrene på mine arme. De bliver meget akavede, og de ved ikke, hvad de skal stille op med dem selv. Rigtigt mange har også svært ved at forstå, at drenge og mænd kan være selvskadende.

Derfor fik Stefan en tattovering på armen, der dækker arrene. Den forestiller to roser, et banner og nogle barberblade, og Stefan har erfaret, at den gør det lettere for folk at spørge ind til arrene, der stadig er synlige under blækket. Stefan vil nemlig gerne være med til at bryde tabuet omkring selvskade blandt mænd, og han arbejder også som frivillig i det sociale netværk.

- Jeg håber, jeg kan være med til at hjælpe nogle mennesker, der har det svært, så de ikke behøver have det skidt i lige så mange år, som jeg havde.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx