27/09-13 06:14; Opdateret: 27/09-13 06:28

Så mange bliver væk hvis lægen koster pengeSå mange bliver væk hvis lægen koster penge

V ønsker brugerbetaling for lægebesøg. Hvis prisen er som i Norge, vil flere syge blive hjemme, lyder det.

storybild

12 årige Monica faldt i skolegården under en fodboldkamp. Sygeplejersken renser hendes sår, mens Monica prøver at bide smerten i sig. (Billede: Kristian Djurhuus /Arkivfoto)

Det vil have fatale konsekvenser, hvis der bliver indført brugerbetaling hos lægen.

Sådan lyder vurderingen fra eksperter og læger, efter at den borgerlige tænketank Cepos har udarbejdet en analyse på baggrund af Venstres forslag om at indføre betaling på lægebesøg, skriver Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Venstre: Brugerbetaling på skadestuen kan ikke udelukkes

Hvis den norske form for brugerbetaling omplantes til Danmark, vil det betyde en regning på 127 kroner for et lægebesøg.

Børn under 16 år vil være gratis, og der vil være et betalingsloft på 1712 kroner årligt. Det vil ifølge Cepos-analysen føre til en nedgang i lægebesøg på 27 procent.

LÆS OGSÅ: R: Vi vil gerne have undersøgelse af brugerbetaling

- Der vil være nogle overflødige besøg, som så stopper, men der vil sandelig også være patienter, som i den grad har brug for at besøge lægen, som bliver væk, siger Jakob Kjellberg, projektleder ved Kora - Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.

- Problemet er, at patienterne ikke selv kan bedømme, om de går til lægen for at få en hyggesnak, eller om de faktisk har en ondartet tumor, tilføjer han.

LÆS OGSÅ: DF åbner lille dør for undersøgelse om brugerbetaling

Lægerne bakker op om den vurdering.

- Det er svært på forhånd at afgøre, hvem der går overflødigt til lægen. Det kan ikke afvises, at det sker, men det modsatte problem - at nogle kommer for lidt og for sent til læge - er større.

- Især ved vi, at mænd ofte tøver med at opsøge lægen, siger Mads Koch Hansen, formand for Lægeforeningen til Jyllands-Posten.

Mens sundhedsminister Astrid Krag (SF) advarer mod brugerbetaling i sundhedsvæsnet, mener Venstre, at man skal lade de norske erfaringer indgå i de videre overvejelser.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Læs Liverpool-stjernens fortryllende...
bt.dk
Poul Madsen: Jeg har fortalt min...
bt.dk
Morgan Freeman i knæ: Mit liv kan...
bt.dk
Lille barns svar i skoleopgave går...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx