Klimaeksperter: Flere stormfloder vil ramme DanmarkKlimaeksperter: Flere stormfloder vil ramme Danmark

Både i nat og for mindre end to uger siden har hundredvis af danske frivillige og professionelle kæmpet mod truende vandmasser rundt i landet. Men det bliver kun værre de kommende år, advarer eksperter.

storybild

Stormflod bliver et langt hyppigere syn i Danmark i fremtiden, lyder det fra klimaeksperter. (Foto: Bax Lindhardt/Scanpix 2011) (Billede: Scanpix/bax Lindhardt)

Klimaforandringerne betyder, at endnu voldsommere og hyppigere stormfloder, regnskyl og storme, er noget, vi skal vænne os til.

Sådan lyder advarslerne fra en række eksperter, som metroxpress har talt med. Heriblandt klimaprofessor på Københavns Universitet, Jens Hesselbjerg:

- Det historisk set unormale vejr, som vi ser i dag med lavtryk efter lavtryk, og som blandt andet kan resultere i stormfloder, er en påmindelse om, at klimaforandringerne er i fuld sving. Vi kan ikke udelukke, at klimaforandringernes effekt på stormfloder er i gang med at accelerere endnu hurtigere, end vi havde forestillet os, forklarer han.

Senior kysttekniker ved Kystdirektoratet, Carlo Sørensen, er enig i, at danskernes kamp mod oversvømmelser kun bliver større, og at husejerne især i de lave områder af Danmark forberede sig på mere højvande:

- Klimaændringer og havstigninger vil alt andet lige betyde, at vi skal forberede os på meget hyppigere højvande i fremtiden.

Kirsten Halsnæs, professor i klima og økonomi ved DTU og medlem af FN’s klimapanel, vil i dag ikke selv købe et lavt placeret hus.

- Stormfloderne kommer hyppigere, end vi tidligere har set. Hvor store og hvor mange, ved vi ikke endnu. Men det, man i dag kalder en 100-års-hændelse, så vi sidst i 2006, og igen nu, siger hun og peger på, at klimaforandringerne betyder, at det allerede i dag er dyrere at forsikre lavtliggende huse, hvilket bevirker, at husene falder i værdi, og at tabene vil forstærkes, når flere huse i fremtiden vil komme til at stå under vand ved ekstremt vejr.

"Vandstanden vil ifølge prognoserne stige med 70 centimeter frem mod år 2100. Men ved blot 30 cm stigning vil det, der i dag betragtes som en 100-års-hændelse, være en 5-10-års-hændelse, og ved 80 cm vil det indtræffe årligt."
Carlo Sørensen, senior kysttekniker ved Kystdirektoratet

Den værste stormflod i Danmark dræbte 80
80 mennesker omkom, 50 skibe forliste, og døde køer og grise drev rundt i vandmasserne, da store dele af Lolland og Falster var oversvømmet.

Den 13. november 1872 er gået over i historien som Danmarkshistoriens værste stormflod, som stadig sidder dybt i lollikerne.

- Vi er allesammen vokset op med historien om 1872. Netop på grund af stormfloden dengang er der meget stor opmærksomhed på at sikre os, når der bliver talt om stormflod. Når vi får et varsel fra DMI, står beredskabet klar med sandsække, dige-sikringer og så videre, forklarer Regitze Lassen, klimakoordinator i Lolland Kommune.

Den skæbnesvangre dag var det en storm af orkanstyrke, der i løbet af få timer pressede massive vandmasser fra Østersøen ind over fastlandet, og vandstanden steg med over tre meter.

Siden dengang har man bygget et dige på over to meter, som strækker sig 65 kilometer langs Lollands sydkyst.

Men øens beboere er stadig udsatte, og Nakskov er på top-10 over danske byer, der er i fare for at blive oversvømmet.

- Politisk er det vedtaget, vi skal have sikret Lolland op til vandstande på 2,5 meter, hvilket kan hjælpe os rigtig langt frem i tiden, forklarer Regitze Lassen.

LÆS OGSÅ: DMI: Vind målt med orkanstyrke - nu stiger vandstanden

LÆS OGSÅ: Stormrådet erklærer stormflod i kølvandet på Urds hærgen

LÆS OGSÅ: København vil have flyttet ansvaret for kystsikring

LÆS OGSÅ: Dødelig cyklon tvinger 500.000 på flugt i Bangladesh

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Jakobs lille datter blev født for...
bt.dk
Alle måbede over popstjernen på tv:...
bt.dk
Præsten Marie angreb mænd i 40-års...
bt.dk
Åh nej: Sibirisk kulde på vej - her...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx