Af - 27/01-14 10:38

Dong: Pensionskasser vil overbyde investerings-gigantDong: Pensionskasser vil overbyde investerings-gigant

Kort før lukketid kommer fire af fagbevægelsens pensionskasser med et opråb til finansminister Bjarne Corydon (S): Sælg Dong Energy til os i stedet for Goldman Sachs, lyder det.

storybild

Dong skal blive på danske hænder, mener næsten 150.000 danskere, men indtil videre ser Folketinget ud til at holde fast i handelen med 19 procent af energi-giganten til en udskældt amerikansk investeringsbank. (Billede: Polfoto/arkiv)

Få dage inden salget af 19 procent af Dong til investeringsbanken Goldman Sachs er planlagt til at falde endeligt på plads, kommer fire pensionskasser med et sidste-øjeblikstilbud til regeringen:

Vi vil tilbyde en aftale, der er lige så god som eller bedre end, hvad den amerikanske stor-bank kan tilbyde, lyder det fra PenSam, Lærernes Pension, PKA og PBU.

Danske pensionskroner kan redde Dong
Danske pensionskroner kan redde Dong

- Selvfølgelig er 8-10 mia. kroner, eller hvor meget det nu ender op i, en stor investering. Men hvis vi går sammen om det, er det ikke noget, der på nogen måde er umuligt. Tværtimod, siger Anders Bondo Christensen, der er bestyrelsesformand i Lærernes Pension og formand for Lærernes Centralorganisation, til Jyllands-Posten.

Ifølge TV2 News sendte pensionskasserne i går aftes et brev til Finansministeriet, hvor de garanterede samme vilkår som i aftalen med Goldman Sachs, men henvendelsen kommer kort før lukketid. Folketingets Finansudvalg skal endeligt godkende salget af 19 procent af Dong til Goldman Sachs for otte milliarder kroner på torsdag. Salget har dog skabt stor debat, især i kølvandet af, at det er kommet frem, at Goldman Sachs formentlig vil placere Dong-aktierne i skattely, når de overtager dem.

Underskrifter mod Dong-salg sætter ny rekord
Underskrifter mod Dong-salg sætter ny rekord

- Det bliver vi virkelig provokeret af, og det kan da ikke være rigtigt. Hvis regeringen vælger en løsning med pensionsmidler, er den helt sikker på, at fremtidige afkast bliver beskattet efter danske regler og kommer den danske befolkning til gode, forsikrer Anders Bondo i Jyllands-Posten.

Kritik fra både højre og venstre
På Christiansborg har Enhedslisten har hele tiden været imod salget af en del af Dong, mens Dansk Folkeparti først på det seneste er blevet lunkne over for handelen. I regeringspartierne har en række prominente baglandsprofiler kritiseret aftalen, men på ministerholdet har der indtil videre ikke være offentlig skepsis.

Senest har den socialdemokratiske partiledelse afvist et ønske fra to folketingsmedlemmer om en time-out, hvor pensionskassernes tilbud kan overvejes.

SF-ordfører: Vi støtter Goldman Sachs-aftalen
SF-ordfører: Vi støtter Goldman Sachs-aftalen

Det største oppositionsparti Venstre støtter handelen, men også her har enkelte kritiske stemmer været fremme.

- Hvis jeg skal lege smagsdommer, ville jeg måske også have overvejet Goldman Sachs en ekstra gang. Der er vel stort set ikke nogen finansinstitution i verden, der er blevet kritiseret så meget for kynisme, skatteunddragelse med videre som Goldman Sachs, sagde Venstre-manden Jens Rohde, der er næstformand i Europa-Parlamentets industri- og energiudvalg, forleden til Berlingske.

Kommentator: 'Højere vindstyrke' kan få regeringen til at vakle
Kommentator: 'Højere vindstyrke' kan få regeringen til at vakle

Gribskov Kommunes Venstre-borgmester Kim Valentin har også været ude med riven:

- Goldman Sachs går efter de store afkast, som med sikkerhed betyder, at kunderne i DONG skal betale mere for varerne. Vi risikerer, at Goldman Sachs vil gøre det dyrere at være dansker, sagde Kim Valentin til metroxpress i sidste uge.

V-borgmester kritiserer DONG-aftale
V-borgmester kritiserer DONG-aftale

Blandt befolkningen er det delvise salg af Dong tilsyneladende også begyndt at vække modstand. I hvert fald har mere end 148.000 personer på under en uge tilsluttet sig en underskriftindsamling mod salget.

Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få en kommentar fra finansminister Bjarne Corydon (S) til oplysningerne om, at de fire pensionskasser er klar til at matche Goldman Sachs' Dong-bud.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter storsatsning i sommeren 2016:...
bt.dk
Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Eriksen og rygterne om Real Madrid og...
bt.dk
Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx