Af - 26/05-15 09:18

Jeg er så træt af folk, der siger ‘luk munden - let røven’Jeg er så træt af folk, der siger ‘luk munden - let røven’

Der er brug for et mere nuanceret syn på grunden til overvægt lyder det fra den nyudklækkede forfatter Fie Friedrichsen.

Bildstrecke im Grossformat »

Klik videre i galleriet for at se før- og efterbilleder af Fie.

Over 71.000 danskere følger med, når 22-årige Fie Friedrichsen deler opdateringer om sit massive vægttab på Facebook. Nu udgiver hun en bog med titlen ‘Fede Fie - min kamp tilbage til livet’.

- Det var med ambivalente følelser, at jeg valgte, at det skulle være titlen på bogen. For ‘fede’ er aldrig noget, jeg kunne finde på at kalde andre. Men ‘fede Fie’ eller ‘fede flæske-Fie’ var i mange år min identitet, da jeg gik i skole og blev mobbet.

- På en eller anden måde viser jeg nu, at jeg bryder med den identitet. Og så samtidig er der et ordspil i, at man kan være fed på andre, positive måder, siger Fie.

Dansk plus size-model: Jeg bliver provokeret af forslag om tøj-forbud
Dansk plus size-model: Jeg bliver provokeret af forslag om tøj-forbud

Hensigten med bogen er at give et indblik i, hvordan hun endte med at veje over 140 kilo, da hun var allerstørst.

- Det handler om min barndom, svigt og utryghed, som førte til et forvrænget forhold til mad med tvangsspisning. Hvordan mad kan være en afhængighed og tryghedsfaktor for mange mennesker, fortæller hun.

Samtidig ønsker hun at nuancere billedet af årsagen til overvægt. Hun er træt af fordommen om, at svær overvægt skyldes, at folk er dovne og ikke gider tage sig sammen.

- Jeg håber, at bogen kan gøre, at overvægtige ikke altid mødes med ord som “luk munden, let røven”. Folk skal forstå, at det ofte er nogle dybere ting, der spiller ind.

- Jeg kunne godt efterlyse, at man ville grave lidt dybere frem for bare at tilbyde folk en fedmeoperation, og som en klog kvinde engang har formuleret det: Blive opereret i maven for noget man fejler i hovedet. Hellere få bearbejdet de indre dæmoner med noget psykologhjælp og få en personlig træner.

- Ikke fordi man altid skal lave den store psykoanalyse på folk. Men svær overvægt kan stamme fra, at man har været igennem svære ting, siger Fie.

Hun arbejder stadig med sig selv.

- Når jeg er ude og handle, oplever jeg stadig, at den kæmpe kagehylde stadig kalder på mig. Og jeg oplever, at de indre maddæmoner kan være rigtig slemme. Forskellen er bare, at nu ved jeg, hvordan jeg griber ind og skal stoppe. Nu har jeg kunnet vedligeholde vægten i to år, siger Fie, der vejer 70 kilo.

Forskere: Der findes disse seks typer fede mennesker
Forskere: Der findes disse seks typer fede mennesker

Hun blev mobbet og spyttet på: Her er kærestens rørende hyldest
Hun blev mobbet og spyttet på: Her er kærestens rørende hyldest

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Nu har eksperterne løst mysteriet om...
bt.dk
Ny Aarhus-lejlighed er blandt landets...
bt.dk
Praktikant med kritisk vidneudsagn...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx