Af - 31/01-14 07:00

Rigshospitalet: Vi er kede af ikke at kunne transplantere flere nyrerRigshospitalet: Vi er kede af ikke at kunne transplantere flere nyrer

Jyderne venter ni måneder, mens Sjællænderne i gennemsnit venter tre år på transplantation. Rigshospitalet modtager nemlig ikke samme antal nyrer fra de sjællandske hospitaler, som deres kollegaer på transplantationscenteret i Århus får fra de jyske sygehuse.

storybild

Klinikchef på Rigshospitalet, Bo Feldt Rasmussen, er ked af, at patienterne skal vente så længe på transplantation. (Billede: Polfoto/GONZALES PHOTO LEON KIRKHOLT)

Ifølge Rigshospitalets, klinikchef, professor, Bo Feldt Rasmussen, er det da også et alvorligt problem, at antallet af nyrer fra afdøde er lavere i Østdanmark end i Vest:

- Jeg er ked af på patienternes vegne, at de skal vente så længe, og jeg ville ønske, at vi kunne transplantere nogle flere, for der er ikke noget, vi hellere ville, siger han til Metroxpress.

Din bopæl afgør om du dør af nyresvigt
Din bopæl afgør om du dør af nyresvigt

Ud af de 22 nyrepatienter ,der i 2013 døde på venteliste, hørte de 21 til på Sjælland ifølge den skandinaviske database Scandiatransplant.org. Og siden 2009 er 97 ventepatienter fra Sjælland døde sammenlignet med 20 fra Jylland.

Formand raser: Nyretransplantationer skal ikke være et lottospil
Formand raser: Nyretransplantationer skal ikke være et lottospil

Ifølge formand for nyreforeningen, Stig Hedegaard Kristensen, skal forklaringerne på, at Rigshospitalet modtager færre nyrer især findes i, at anæstæsi- og intensiv afdelingerne i Region Nordjylland og Midtjylland er ' meget bedre til at opdage, når patienterne afgår ved hjernedød og finde de tilfælde, hvor patienter vil dø af hjernedød førend hjertedød'.

Skabt for hinanden: Nyrepatient giftede sig med donor
Skabt for hinanden: Nyrepatient giftede sig med donor

- Jeg tror ikke, den her sag hjælpes af en aggressiv retorik. Jeg mener desuden, der er andre årsager i spil, som for eksempel større tilbageholdenhed hos pårørende i forhold til at donere organer blandt sjællænderne, siger Bo Feldt Rasmussen og fortsætter:

Peter Aalbæk ramt af nyrekræft
Peter Aalbæk ramt af nyrekræft

- Men det er korrekt, at ansvaret for, at vi får de potentielle nyrer, ligger hos intensiv- og anæstæsiafdelingerne, og det hjælper vi gerne med til at optimere, siger Bo Feldt Rasmussen.


LÆS OGSÅ: Organ-ring lokkede folk til at udoperere deres nyrer

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Langt fra VM-form: Bendtner får hård...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Cecilie Hother afslører sin kur:...
bt.dk
Mand røvede Fakta-butik: Nu søger...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx