Af Ritzau - 10/10-16 14:38; Opdateret: 10/10-16 15:19

Blå partier er langt fra aftale om boligskatBlå partier er langt fra aftale om boligskat

K vil kæmpe mod fire års skattestigninger. DF ønsker ro og tryghed, mens LA ikke har gjort sin stilling op.

storybild

De Konservative vil kæmpe for, at boligskatten ikke skal stige de næste fire år, sådan som regeringen lægger op til. Her ses finansordfører Brian Mikkelsen (K). Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Mathias Løvgreen Bojesen)

Et nyt og bedre boligskattestop skulle ifølge regeringen være skitseret i udspillet "Tryghed for boligejerne", som blev lanceret i sidste uge.

Men noget boligskattestop er der ikke tale om, lyder bedømmelsen, efter at de borgerlige partier mandag har været til, hvad der betegnes som de første egentlige forhandlinger hos finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Om der er tale om tryghed for boligejerne, er der delte meninger om. De Konservative ser især et problem i, at grundskylden de næste fire år kan fortsætte med at stige, da de nye regler først skal gælde efter 2020.

- Man risikerer, at helt almindelige lønmodtagerfamilier må flytte fra deres huse. Op til 30 procent i ekstra grundskyld kan svare til 10.000-15.000 kroner årligt per familie, siger den konservative finansordfører Brian Mikkelsen.

Heller ikke DF's skatteordfører, Dennis Flydtkjær, ser regeringens forslag som et skattestop i klassisk forstand.

- Det gamle skattestop havde nogle ulemper. Blandt andet blev det skævvredet hen over landet, siger han.

- Målet for DF er at skabe ro på området. Og at der kommer en sikkerhed for, at hvis man har købt et hus, så kommer man ikke ud for, at ejendomsbeskatningen stiger så voldsomt, at man ikke kan betale det.

Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, siger, at partiet finder det svært at forhandle boligskattespørgsmålet adskilt fra de øvrige forhandlinger om dansk økonomi frem til 2025.

Her har LA gjort kravet op topskattelettelser "hele vejen op" til et spørgsmål om regeringens overlevelse.

- Vi er ikke kommet nærmere på en aftale, bortset fra at der er gået en dag, siger han.

DF mener derimod godt, at man kan lave en separat aftale om boligskat, og så forhandle om de øvrige økonomiske spørgsmål - for eksempel skattelettelser - på et andet tidspunkt.

- Når man først har åbnet det her bal om ejendomsværdiskat, er der det minus, at folk naturligt nok venter med at købe hus. Det synes jeg ikke bare, man kan have hængende i flere måneder, siger Dennis Flydtkjær.

En ting er alle tre partier dog enige om: Der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål, og man skal bestemt ikke forvente en aftale inden efterårsferien.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx