Af - 14/03-16 08:56

Ekspert: Derfor er vi morgensureEkspert: Derfor er vi morgensure

Ny undersøgelse viser, at hver femte dansker er morgensur.

Bildstrecke im Grossformat »
- Tag hensyn. Stil ikke store krav. Lad vedkommende få lavet sine morgenritualer, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress, til metroxpress. Undersøgelsen viser også, at danskernes humør er væsentligt bedre i weekenden end i hverdagen. 18,6 procent svarer, at deres humør er dårligt eller mindre godt i hverdagen. Men når det drejer sig om humøret i weekenden, er det kun 5,4 procent, der svarer, at deres humør er dårligt eller mindre godt. - Undersøgelser har tidligere vist, at 40 procent af danskerne ikke føler sig veludhvilet, og det kan meget vel hænge sammen med, at hver femte dansker er morgensur, siger Mikael Rasmussen. - Teenagere forskyder deres døgnrytme mod B-mennesker. Derfor er det svært for dem at sidde i uddannelsesinstitution klokken otte om morgenen, siger Mikael Rasmussen og forsætter: - Strukturelt set burde samfundet indordne sig efter både A- og B-mennesker. Jeg synes eksempelvis ikke, at man kan kræve, at teenagere møder klokken otte om morgenen. Sådan vil en teenagere gennem hele ugen opbygge et søvnunderskud på op til ni timer, som de så sover ud i weekenden. Det er ikke sundt, siger Mikael Rasmussen. Mikael Rasmussen forklarer, at der i Danmark er flere B-mennesker end A-mennesker. - Et klassisk B-menneske vil ikke føle sig glad om morgenen. Det skal helst sove til klokken ni-ti. Deres døgnrytme er typisk to-tre timer senere end et A-menneskes, siger søvneksperten og fortsætter: - Et B-menneske er ikke rigtig frisk om morgenen. B-mennesker skal typisk stå lidt senere op, end de er disponerede til, hvis de lever i vores samfund, hvor man typisk arbejder fra klokken 8 til 16. Derfor er B-mennesker mere udfordrede end A-mennesker, siger Mikael Rasmussen. - Din søvnkvalitet bliver nedsat, hvis du går i seng med en følelse af, at du slet ikke har nået alt det, du skulle, og at tingene hober sig op. Sådan vil du ikke få nok af den dybe søvn, og du vil føle dig i dårligt humør om morgenen, siger Mikael Rasmussen - Hvis man får for lidt søvn, er der en større risiko for, at man får en depression og hjertekarsygdomme. Desuden vil du have svære ved at koncentrere dig, hvis du har sovet dårligt eller for lidt, siger søvneksperten. Et typisk menneske skal have syv-otte timers søvn hver nat. Kilde: Mikael Rasmussen.

Næsten hver femte dansker er morgensur. Det viser en ny undersøgelse, som også peger på, at hver anden bliver påvirket af deres morgenhumør resten af dagen.

Morgenkåbe, stærk kaffe og morgenhår. Det er ting, der ofte kommer i selskab med dårligt humør.

Næsten hver femte dansker starter nemlig dagen morgensur. Det viser en ny undersøgelse, som Opeepl har foretaget for Rynkeby God Morgen.

Ifølge søvnforsker er der især to ting, der påvirker vores humør om morgen:

- Søvnlængde og søvnkvalitet. Hvis du ikke sover nok og godt nok, er der ingen tvivl om, at din følelsesmæssig tilstand bliver påvirket i forskellige retninger, siger Mikael Rasmussen, der er søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel til metroxpress.

Derfor bør kvinder sove længere end mænd
Derfor bør kvinder sove længere end mænd

Han er overbevist om, at langt de fleste morgensure danskere er B-mennesker. B-mennesker har nemlig en døgnrytme, der ikke egner sig til et job, hvor man skal møde klokken 7 eller 8. B-mennesker har svært ved at gå tidligt i seng, og de har det bedst med at sove til klokken 9-10. Derfor får de ofte for lidt søvn.

Ny forskning: 'Bonderøve' sover bedre end byboere
Ny forskning: 'Bonderøve' sover bedre end byboere

Det dårlige morgenhumør går i flere tilfælde ikke kun ud over din start på dagen. I undersøgelsen svarer halvdelen af danskerne, at deres humør om morgenen påvirker resten af deres dag. Vi er dermed det folkefærd i Norden, som lader os påvirke mest af morgenhumøret.

Men her er der igen forskel på A- og B-mennesker. Ifølge søvneksperten virker A-menneskers hjerne om morgenen meget hurtigere end B-menneskers, og det betyder ifølge Mikael Rasmussen, at et morgensurt A-menneske vil have større chance for at rette op på det dårlige humør, end et morgensurt B-menneske.

Mangel på søvn kan give dig 'hash-hungren' efter søde sager
Mangel på søvn kan give dig 'hash-hungren' efter søde sager

LÆS OGSÅ: 5 hurtige tips: Sådan forbedrer du let din søvn

LÆS OGSÅ: Ny dom: Søvn er en menneskeret

LÆS OGSÅ: Derfor bør du sove mindst syv timer hver nat

LÆS OGSÅ: Derfor er det en god idé at sove på en stor beslutning

LÆS OGSÅ: Derfor skal teenagere have lov til at sove længe

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Se fødslen: Her kommer baby-giraf til...
bt.dk
Myndighederne advarer: Frygtet...
bt.dk
Ny borgmester ærgrer sig: Vi har et...
bt.dk
Skal vidne i retten: Hun kan blive...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx