Af Ritzau - 10/11-16 16:24; Opdateret: 10/11-16 17:15

Regeringen vil stoppe glidning i menneskerettighedskonventionRegeringen vil stoppe glidning i menneskerettighedskonvention

Regeringen og det største støtteparti, Dansk Folkeparti, ser vidt forskelligt på internationale konventioner.

storybild

Dansk Folkepartis Marie Krarup er uenig med regeringen, der kun ser et behov for en oprydning i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention og en justering af Statsløsekonventionen. Hun vil også have et opgør med FN's Flygtningekonvention. Den ser regeringen ikke problemer i. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Nils Meilvang)

Den Europæiske Menneskerettighedskonvention har undergået en udvikling, hvor den har bevæget sig så langt væk fra det, der oprindelig var udgangspunktet, at der er behov for at stramme op.

Men FN's Flygtningekonvention er til gengæld fin, som den er. Og Statsløsekonventionen har kun behov for en mindre ændring.

Det var, i kondenseret form, det budskab, hele tre ministre var mødt op med til et samråd torsdag. Her havde Dansk Folkepartis Christian Langballe efterspurgt regeringens syn på diverse internationale konventioner.

Både justitsminister Søren Pind (V) og udenrigsminister Kristian Jensen (V) understregede, at Danmark har en interesse i en stærk international retsorden.

- Men konventioner er ikke uforanderlige. De er udtryk for politiske forhandlinger og kompromiser. Derfor er det vigtigt, at vi ikke nærer berøringsangst, sagde Søren Pind.

Og det er altså især Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, der står i vejen for, at Danmark kan føre den politik, politikerne ønsker, vurderer regeringen.

Det er blandt andet den, der begrænser muligheden for at udvise kriminelle udlændinge.

- Der er i forhold til Flygtningekonventionen ikke tale om, at fortolkningen er kommet ud af trit med de oprindelige intentioner, sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

Regeringen har nedsat en taskforce, der skal arbejde på at opnå enighed blandt Europarådets medlemslande om en ændring af den måde, Den Europæiske Menneskerettighedskonvention anvendes på.

Regeringen ønsker også en justering af Statsløsekonventionen. Regeringen ønsker ikke at give statsborgerskab til statsløse personer, som Politiets Efterretningstjeneste vurderer kan være til fare for statens sikkerhed.

Det kan man ikke nægte, som reglerne er i dag.

DF glæder sig over regeringens planer om at ændre fortolkningen og anvendelsen af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Men samrådet understregede, hvor forskelligt regeringen og dens største støtteparti ser på internationale konventioner.

DF's Marie Krarup mener, at der også er behov for at tage fat i Flygtningekonventionen:

- Konventionen blotlægger os og gør os sårbare over for den folkevandring, der foregår fra fattige til rige lande.

- Det drejer sig helt elementært om selvbestemmelsesretten, lød det fra partifællen Christian Langballe.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Køkkenets store bakteriebombe: Næsten...
bt.dk
Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx