Af - 31/12-15 11:58; Opdateret: 31/12-15 15:40

Fulde forældre skaber en utryg nytårsaften for børnFulde forældre skaber en utryg nytårsaften for børn

Nytårsaften kan blive en ubehagelig oplevelse for børn, hvis far og mor er fulde og opfører sig anderledes end normalt. Drik mindre og bevar selvkontrollen, lyder det fra to eksperter.

storybild

Det kan være en ubehagelig oplevelse for børn at opleve deres forældre fulde nytårsaften, lyder det fra flere eksperter. (Billede: Polfoto/Arkiv)

- Vi er anderledes, når vi er fulde.

Sådan lyder parolen fra alkoholrådgivningen hope.dk.

Organisationen mener, at forældre skal tænke sig om en ekstra gang, inden de fylder for meget rødvin i glasset nytårsaften. Børn er nemlig – som oftest – ikke vant til at se deres forældre alkoholpåvirkede, og derfor kan nytårsaften med en fuld far og mor komme som et mindre chok for de små.

- Det handler slet ikke om at bandlyse alkohol til nytårsfesten, men om at vi ved at drikke mindre kan bevare selvkontrollen og dermed selv være herre over at skabe rammerne for en god fest, hvor vi kan være til stede og nyde festlighederne med familie og venner, siger Allan Jonas, der er projektleder på Hope.dk.

Guide: 9 tips til at undgå at gå kold før tolv til nytår
Guide: 9 tips til at undgå at gå kold før tolv til nytår

Ida Sten Madsen, sundhedsplejerske i Furesø Kommune med speciale i alkohol og børnefamilier, er enig. Hun fortæller, at børn - uanset alder - har det bedst, når de voksne omkring dem opfører sig, som de plejer. Hvis de voksne er berusede til nytår, kan det resultere i en utryghed blandt børnene:

- Mange af os husker nok, hvordan det var at komme op på skødet af en gammel onkel, som lugtede surt af en blanding af tobak og alkohol eller sidde ved siden af en tante, som lugtede alt for meget af parfume og råbte alt for højt. Det var ikke rart som barn at opleve, forklarer Ida Sten Madsen, som samtididg understreger, at det ikke kun børnene, der mister fornemmelsen af deres forældre, når far og mor fester igennem nytårsaften. Når de voksne er fulde, har de ligeledes svært ved at kode børnenes signaler og reaktioner, og det kan give grobund for konflikter, lyder det fra sundhedsplejersken.

Flere unge er ensomme nytårsaften
Flere unge er ensomme nytårsaften

10 gode råd til dyreejere nytårsaften
10 gode råd til dyreejere nytårsaften

For Ulrich Lauridsen, som er far til to børn på henholdsvis 8 og 14, er nytårsaften ikke helt alkoholfri, men så længe den tilbringes sammen med børnene, drikker han sig ikke beruset:

- Jeg mener som princip, at man som forældre altid skal være i stand til at kunne tage sig af sine børn. Det gælder selvfølgelig også, når der er fest og bestemt også til nytår. Derfor tog jeg for nogle år siden en beslutning om, at jeg ikke vil være beruset, når jeg er sammen med mine børn, siger Ulrich Lauridsen.

Ulrich Lauridsen fortæller, at det for ham har været let at holde fast i beslutningen om ikke at drikke sig fuld til nytår. Hans kone og venner har nemlig samme indstilling til, at børn og fulde mennesker ikke er en god cocktail.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx