Af - 24/12-15 22:34

TV-chef om nytårstalen: DR skal ikke have eneret på DronningenTV-chef om nytårstalen: DR skal ikke have eneret på Dronningen

DK4 vil gerne genudsende Dronningens nytårstale, så flere danskere har mulighed for at se den nytårsaften. DR mener, det er vigtigt, at danskerne ser den på samme tid.

Bildstrecke im Grossformat »

DR kan ikke have "rettighederne" til Dronningen. Det mener administrerende direktør på DK4, Stig Hasner.

Han ville gerne have lov at genudsende Dronningens nytårstale på DK4 i løbet af nytårsaften, så flere danskere kunne få mulighed for at se den i løbet af aftenen, når det passede dem - for eksempel klokken ti om aftenen eller ved midnat.

Derfor henvendte DK4 sig i november måned til DR med forespørgsel om at genudsende Dronningens nytårstale i løbet af aftenen eller efter midnat nytårsaften. Inden da havde DK4 henvendt sig til Hoffet, der havde henvist til DR.

Stig Hasner mener godt, at man kunne "udnytte" Dronningens nytårstale noget bedre.

- Der er nogle tidspunkter, hvor det måske passer folk lidt bedre. Tiden i dag er jo sådan, at man ser tv, når man har lyst. Det skal jo formidles så mange gange som muligt. Det er ikke som i gamle dage, hvor alle sad og så nyheder med en pose matadormix, siger han og understreger, at DK4 har tilbudt DR at dele produktionsudgifterne.

Australsk livredder kalder prinse-redning udramatisk
Australsk livredder kalder prinse-redning udramatisk

Samtidig mener han ikke, at DR skal have "rettighederne" til Dronningen, da hun er hele Danmarks dronning.

- DK4 startede med at sende fra folketinget, og vi stillede vores produktion til rådighed for TV2 og DR dengang. Vi kan heller ikke have "rettighederne" til folketinget, siger han.

Gitte Rabøl er mediedirektør i DR. For hende handler det ikke om rettigheder, men om tradition.

- Det er jo en tradition for os her i landet, at vi netop klokken seks tænder for fjernsynet og hører Dronningens nytårstale. Jeg tror, det er den måde, nytårsaften starter for mange danskere. Jeg har ikke hørt fra seerne, at der skulle være ønske om andre tidspunkter. Jeg tror, at det for DR og danskerne er en tradition, vi gerne vil holde i hævd.

Hun fortæller, at Dronningens nytårstale er en såkaldt host production, som DR har sammen med TV2 og Kongehuset. I praksis betyder aftalen med TV2, at DR producerer Dronningens nytårstale, mens TV2 producerer statsministerens nytårstale og at begge kanaler sender begge begivenheder.

Dronningen og kongehuset får mere i løn
Dronningen og kongehuset får mere i løn

Gitte Rabøl afviser dog ikke at gå i dialog med andre medier også om en host production

- Men det er ikke noget, vi går i dialog om, kort tid før vi sender, siger hun. Vi skal også høre, hvad Kongehuset og TV2 siger til det. Men det er noget, man kan gå i dialog om efter nytår i forhold til de kommende år.

For Gitte Rabøl giver det mening, at man sender talen på et bestemt tidspunkt og på kanaler, der når ud til alle danskere.

- For mig giver det mening, at alle danskere skal kunne se det, og at der er nogle traditioner omkring det. At der er noget, der er fælles, og at der er nogle øjeblikke, vi deler. Derfor betyder det også noget, at vi deler det og oplever det på samme tidspunkt, siger hun.

Kongehuset: Derfor krævede vi bryst-dementi
Kongehuset: Derfor krævede vi bryst-dementi

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx