Af Ritzau - 21/11-16 08:42; Opdateret: 21/11-16 09:18

Forening: Patienter på landet mangler basal lægehjælpForening: Patienter på landet mangler basal lægehjælp

S vil lokke læger til yderområder med højere løn. Forslaget er værd at prøve, mener Danske Patienter.

storybild

Ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) mangler der mellem 100 og 150 læger i Danmark. (Genrefoto) (Billede: Free/Colourbox)

Højere løn alene løser ikke lægemanglen i yderområder alene. Men det kan være et skridt på vejen.

Det mener foreningen Danske Patienter, der hilser et forslag fra Socialdemokraterne om højere løn til læger på landet velkommen.

- Det er absolut værd at forsøge. Men vi tror, at der skal mere til end højere løn. Man skal se på hele paletten af muligheder, siger formand for Danske Patienter Camilla Hersom.

- Den situation, vi har i dag, er helt uholdbar. Det kan ikke være rigtigt, at man i et land som Danmark ikke kan få adgang til basal lægehjælp, siger hun.

Socialdemokraterne foreslår, at læger i byerne skal gå ned i løn, for at deres kolleger på landet og i belastede boligområder kan få et højere honorar. Det skriver Jyllands-Posten mandag.

Lønstigningen skal være udgiftsneutral, så stigningen svarer til lønnedgangen. Læger får dels et basishonorar, dels betaling for ydelser. Det er basishonoraret, som Socialdemokraterne vil omlægge.

Ud over ændringer i honoraret foreslår Socialdemokraterne at uddanne flere praktiserende læger, mere efteruddannelse til øvrigt personale i klinikkerne, nye læge- og sundhedshuse og bedre mulighed for dele- og satellitpraksis.

Også Danske Patienter foreslår, at læger skal kunne flytte til landet uden at købe deres egen praksis.

- I dag køber man sig typisk ind i en praksis med henblik på at blive der det meste af arbejdslivet. Det er en stor beslutning at træffe, hvis man bosætter et sted, hvor der ikke er så mange jobmuligheder, siger Camilla Hersom.

- De fleste har jo også en partner. Regionerne skal have mulighed for at eksperimentere, så man kan indgå fællesskaber i stedet for at købe sin egen klinik. Det kan give læger mod til at slå sig ned, siger hun.

Ifølge Praktiserende Lægers Organisation (PLO) mangler der mellem 100 og 150 læger i Danmark. I områder, hvor der er lægemangel, kan en enkelt læge have op mod 4000 patienter.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu sælger hun sit gods: Dansk...
bt.dk
Durmisi i svær situation: Det er ikke...
bt.dk
Kim Jong-Un kan nå Europa med sit nye...
bt.dk
Direktør talte over sig og blev...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx