Af Ritzau - 04/05-16 13:09

Kristian Jensen håber på ja fra EU til aftale om EuropolKristian Jensen håber på ja fra EU til aftale om Europol

Danmark søger aftaler med EU om Europol, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), som håber på ja om et år.

storybild

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) har lavet en aftale om at søge parallelaftaler i EU med politisamarbejdet i Europol. Her ses han ved et møde i Porvoo, Finland med sine nordiske kolleger, Margot Wallström, Sverige, Timo Soini, Finland og Island' Lilja Alfredsdottir. (Billede: Scanpix/Martti Kainulainen)

Danmark søger tre parallelaftaler om Europol med EU: Om politisamarbejdet Europol, om anklagemyndighedernes samarbejde i Eurojust og om PNR-registret over flypassagerer.

Det siger udenrigsminister Kristian Jensen (V), efter at han har lavet en aftale med 145 mandater fra Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, De Konservative, De Radikale og Liberal Alliance.

- Det bliver en svær opgave. Parallelaftaler er noget nyt ifølge Lissabon-traktaten. Vi tror på, at det er muligt at få en parallelaftale, siger Kristian Jensen.

Derfor søger justitsminister Søren Pind (V) i næste uge mandat fra Folketingets Europaudvalg til parallelaftalerne. De er nødvendige, fordi et flertal af danskerne 3. december sidste år stemte nej til en tilvalgsordning.

Kristian Jensen håber på, at Danmark kan få parallelaftaler på plads hurtigst muligt. Helst inden 1. maj 2017 da Europol bliver et overstatsligt samarbejde i EU, så Danmark skal have en ny parallelaftale for at blive i samarbejdet.

Regeringen har opgivet af få en parallelaftale om en fælles efterforskningskendelse, som Venstre og Socialdemokraterne gerne ser. Men Dansk Folkeparti vendte tommelfingeren ned, og regeringen ser helst flest mulige partier bag aftalen, forklarer udenrigsministeren.

- 1. maj næste år træder Europolforordningen i kraft. Det betyder, at Danmark ikke længere kan være med. Det er en vigtig dato for at sikre politiet mulighed for at arbejde med, siger Kristian Jensen.

- I stedet for at gætte på en hel masse hvis'er, skal vi glæde os over, at et bredt flertal står bag en parallelaftale. Så tager vi løbende bestik af, hvordan forhandlingerne går.

Regeringen lægger afgørende vægt på, at dansk politi kommer med i Europol fra første dag, fastslår han.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

De ryddede op i bedstefars hus: Han...
bt.dk
Denne sportsgren beskytter kroppen...
bt.dk
Politiet advarer efter masseuheld:...
bt.dk
Forandret for altid? Astronaut er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx