Af Trina Nielsen,Sebastian Kirk - 11/04-18 22:43; Opdateret: 12/04-18 10:26

Hver fjerde er usikker på grund af sit udseendeHver fjerde er usikker på grund af sit udseende

Hver fjerde dansker har problemer med selvværdet på grund af deres udseende, viser ny undersøgelse.

storybild

'Lille spejl på væggen der - hvorfor er jeg så fed og grim?'

Mange af os er gode til at finde fejl og mangler ved os selv - og for hver fjerde dansker er der noget ved deres udseende, der går dem så meget på, at det ligefrem påvirker deres selvværd negativt. Det viser en ny undersøgelse, YouGov har lavet for metroxpress.

Det er ikke et nyt fænomen, men det er virkelig eksploderet i løbet af de seneste 10 år, mener kognitiv psykolog Irene Oestrich, der har skrevet adskillige bøger om selvværd.

»Det er helt normalt, at de allerfleste har fokus på, hvor pæne de er, og om de er gode nok. Alle vil gerne have kærlighed og anerkendelse - det er et grundbehov. Men idéen om, hvad der skal til, før man kan få det, er altså blevet noget forvrænget,« siger hun.

Hun advarer imod, at den slags negativ selvrefleksion kan føre til alvorlige psykiske lidelser.

»Det er en rigtig, rigtig, rigtig dårlig mental vane. Så dårlig, at når man så har fundet noget, man bliver rigtig ked af, så vil man ikke se sig i spejlet mere,« forklarer hun og fortsætter:

»Man vil heller ikke gå nogen steder hen, hvor andre kan have en mening om det. Det kan føre helt ud til, at man forsøger at undgå alle sociale situationer og får angst for at blive vurderet af andre.«

»Det er meget sjældent, at andre mennesker kan se de fejl, man finder ved sig selv. Veninder, familie og omgivelser kan ikke forstå det og prøver selvfølgelig at bagatelisere det - men det hjælper ikke.«

Irene Oestrich, psykolog

Kisser Paludan, der er spirituel psykolog og forfatter, mener, at vores usikkerhed ofte bunder i dårlige tanker, vi gør om os selv - ofte helt ubevidst. Og det kan også påvirke os fysisk.

»Hvis jeg tænker, at jeg er for dårlig, for dum eller for grim, så vil min hjerne tro på, at det er sådan, det er - og så vil det også føles sådan i min krop. Så bliver jeg ked af det og får det dårligt, som om der rent faktisk var noget galt med mig,« forklarer hun.

Hvis man har det sådan, skal man forsøge at identificere de onde tanker og bearbejde dem til noget positivt i stedet for at belemre sig selv, mener hun:

»Hvis man skal lære børn noget, så nytter det jo heller ikke bare at skælde dem ud og dukke dem. Man skal anerkende dem og fokusere på det, de er gode til. For det vokser de af. Sådan er det også med os selv.«

Portræt af Lukas Zukunft, foto af: Tobias Ring

»Nogle gange føler jeg mig decideret ulækker«

20-årige Lucas Zukunft, der til daglig er universitetsstuderende og medlem af SF's Ungdom, stod for nyligt frem med sin største usikkerhed på de sociale medier under hashtagget #duergodnok.

Her deler flere medlemmer fra SFU deres udseendemæssige usikkerheder i en kamp imod urealistiske skønhedsidealer. Noget der krævede en kæmpe portion mod for Lukas Zukunft.

»Min ryg er fyldt med sår, ar, bumser og strækmærker. Det er ikke supersjovt, at hvis jeg kører en hånd ned ad min egen ryg, så støder jeg ind i alle mulige ting hele tiden,« siger Lucas Zukunft.

Lucas Zukunft er ked af, at han har mange ar, sår og bumser på ryggen.

Han og hans ryg har været uvenner i mange år, og det fylder meget i hans hverdag.

»Jeg kigger på min ryg hver eneste dag, når jeg har været i bad og vurderer, om jeg skal have en sort eller hvid t-shirt på - afhængigt af hvor stor sandsynligheden er for, at jeg bløder på den,« siger han.

Lucas Zukunft fortæller, at hans selvtillid er god, men det, som ingen kan se, er, at han indeni langtfra føler sig god nok.

»Nogle gange føler jeg mig decideret ulækker. Bumser er forbundet med noget ulækkert. Jeg er altid nervøs, hvis jeg møder en fyr og skal være sammen med ham. Jeg er nervøs for, at han bliver fuldstændig frastødt, når han ser min ryg.«


​Undersøgelsen

'Er der noget specifikt ved dit udseende, der går dig så meget på, at det inden for den seneste måned har påvirket dit selvværd negativt?'

  • Ja: 26 pct. (kvinder: 35 pct., mænd: 18 pct.)
  • Nej: 67 pct. (kvinder: 59 pct., mænd: 76 pct.)
  • Ved ikke: 6 pct. (kvinder: 6 pct., mænd: 7 pct.)

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Blev kendt som 'Mini Me': Austin...
bt.dk
Barcelona-stjernens sidste finale:...
bt.dk
Kraftig brand i villa: Politiet beder...
bt.dk
Chefforhandler: 'Vi ved alle sammen,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx