07/02-18 16:35

Banke om V-profils coke-skandale: Ingen begriber, hvad han går igennem lige nuBanke om V-profils coke-skandale: Ingen begriber, hvad han går igennem lige nu

Den tidligere borgmester har selv været igennem en misbrugsskandale.

storybild

Thomas Banke, tidligere borgmester i Fredericia. (Billede: Michael Drost-Hansen)

V-politikeren Jakob Engel-Schmidts arbejdsliv ligger i ruiner efter kokainkørsel. Fredericias fhv. borgmester Thomas Banke, der på grund af misbrug oplevede samme bratte fald, føler med ham.

Venstres Jakob Engel-Schmidt er røget ud i en regulær vinterstorm med store personlige konsekvenser, efter at Ekstra Bladet tirsdag aften kunne fortælle, at han har mistet sit kørekort i tre år, fordi han i sommer blev taget for bilkørsel i kokainpåvirket tilstand. En oplysning han selv har bekræftet.

Nyheden gør indtryk på Fredericias tidligere Venstre-borgmester Thomas Banke, der selv har oplevet det ultimativt bratte fald fra den politiske himmel, efter at et årelangt narko- og medicimisbrug fik så alvorlig indflydelse på hans embedsførelse, at han fik sat stolen for døren.

- Nu kender jeg jo Jakob, så de gode råd, jeg måtte have til ham i den situation, han befinder sig i, skal jeg nok give til ham selv, det er ikke noget, jeg vil optræde med offentligt. Men jeg kan ud fra mine egne erfaringer sige så meget, at ingen kan gøre sig begribeligt, hvad han følelsesmæssigt gennemlever lige nu, siger Thomas Banke til avisen Danmark.

34-årige Jakob Engel-Schmidt har haft orlov fra folketinget siden 1. oktober, dagen efter Ekstra Bladet konfronterede ham med forlydender om, at han skulle have kørt bil i kokainpåvirket tilstand.

Thomas Banke, tidligere borgmester i Fredericia. (Billede: Michael Drost-Hansen)

Siden har han været udviklingsdirektør på Niels Brock. Det job måtte han forlade onsdag morgen, da sagen kom frem. Umiddelbart efter meddelte TV-News, at man her, også som følge af kokain-sagen, ikke længere ønsker at gøre brug af ham som paneldeltager i programmet "News & Co."

Ydermere meddelte hans valgkreds i Lyngby-Taarbæk, at han som konsekvens er sagen er vraget som fremtidig folketingskandidat.

- Det er voldsomt, men jeg vil understrege, at man ikke kan lave en direkte sammenligning mellem mig og Jakob. Jeg havde et årelangt og stort misbrugsproblem. Det er gælder mig bekendt overhovedet ikke for Jakob. Men vi har den oplevelse til fælles, at tæppet er blevet trukket væk under én inden for få timer. Det man kendte i går, er helt anderledes i dag, og i morgen står man i en meget vanskelig situation, siger Thomas Banke.

Ud over det bratte karrierefald har de også det til fælles, at de begge har en fortid som VU-formænd og har siddet i VUs bestyrelse sammen. Thomas Banke er to år ældre end Jakob Engel-Schmidt og blev efter kommunalvalget i 2009 Fredericias første borgerlige borgmester i 92 år.

Kraftig medicinering efter en tandoperation udviklede sig til et decideret misbrug af medicin og narkotiske stoffer gennem flere år. Det influerede kraftigt på hans borgmestergerning, og da det misbrugsprægede liv kulminerede med private indkøb på kommunens kreditkort og afregninger for bilkørsler, der aldrig havde fundet sted, var han i januar 2013 færdig i Venstre og i borgmesterstolen. Siden har han ikke været i politik.

- Når sådan noget sker, er det hele livsgrundlaget, der forsvinder, både det politiske engagement og selve karrieren. Det er også det, Jakob oplever nu. Det kan være svært at sætte sig ind i, når ikke man selv har stået i det. Og selv om man er i offentlig tjeneste og ens gøren og laden er et offentligt anliggende, er der ingen, uanset hvor dum, man har været, der fortjener den lidelse, det medfører, uden at jeg dermed bifalder det, der er sket, siger Thomas Banke.

Det begrunder han med, at ud over tab af karriere, job og anseelse, er der en række følgevirkninger, hvis konsekvens er følelsesmæssigt og menneskeligt altopslugende.

- Af den offentlig omtale følger der forhånelser og ydmygelser. Man føler sig hængt ud på forsider, og man oplever de voldsomste udfald mod én på de sociale medier. Her er det en gratis omgang at skyde løs, når ens ulykke og fiasko bliver fælleseje for hele landet. Og selv om man godt ved, at man i et offentligt embede er en offentlig person, så er det svært som menneske at kapere. Det gør ondt, og det gør ondt eksempelvis at tænke på, som ung, hvad ens nærmeste, ikke mindst ens forældre, må stå igennem i sådan en forbindelse, siger Thomas Banke.

Fordømmelsesbølgen var ikke alene udmarvende, den gav også en overraskende indblik i den handlingsadfærd, der ligger bag.

- Jeg oplevede mennesker skrive til og om mig i et sprogbrug og med et indhold, der fik mig til at tænke, at dem ville jeg godt nok nødigt møde og stå ansigt til ansigt med. Men nogle af dem har jeg så rent faktisk mødt alligevel, og her har de optrådt søde og rare, som mennesker er flest. Virkeligt besynderligt så forskellige folk kan være afhængigt af, om de sidder bag en computer og skriver til folk eller om de møder folk i virkeligheden. Jeg kan kun opfordre alle til nu, da Jakob er i fokus, at udvise lidt empati og sige til sig selv, at alle mennesker begår fejl - og stille spørgsmålet: Hvad nu hvis det var dig selv?

Selv er Thomas Banke, ifølge eget udsagn, kommet ud på den anden side, det vil sige fri af misbruget. Alternativet til det havde været fatalt.

- Jeg var kommet så langt ud, at jeg kun havde to muligheder at vælge mellem: at gå i behandling eller dø ung. Jeg valgte det første.

For et år siden udgav han sammen journalisten Henrik Qvortrup bogen "Borgmester på stoffer - mine fire år i narkohelvede." Med afsæt i bogen har han siden haft en del foredragsvirksomhed. I dag er han partner i firmaet Demarky i Fredericia - en online-baseret rådgivnings - og konsulenttjeneste primært inden for den sociale og sundhedsfaglige sektor.

Netop fordi mener, at hans situation er væsensforskellig fra Jakob Engel-Schmidts er han ikke så meget i tvivl om, at den tidligere partifælle har evnen til at ryste den øjeblikkelige modgang af sig.

- Det er ærgerligt når den slags rammer en talentfuld politiker, som Jakob er. Han er en ordentlig politiker, der altid har været velforberedt og altid har fokuseret mere på det politiske mål end på sin egen karrieregevinst. Det, der er sket, er meget ulykkeligt, og han befinder sig i et kæmpe skvulp lige nu. Men han har så mange talenter, at jeg er sikker på, han genfinder styrken og får det lagt bag sig, siger Thomas Banke.

LÆS OGSÅ: Venstre-profil mister opstillingskreds efter kokainkørsel

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Supermarkeder hærget af...
bt.dk
5-årig dreng faldt ud af vindue
bt.dk
Kendt dansk burgerkæde lukker
bt.dk
Dyr falder døde om, når de går forbi...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx