Af nani - 02/09-16 22:29

Så meget vil regeringen skære i SU'en for at få studerende i arbejdeSå meget vil regeringen skære i SU'en for at få studerende i arbejde

Regeringen vil have studerende på fuld tid. Samtidig skal 15 procent af den øgede beskæftigelse i regeringens 2025-plan komme af, at SU-nedskæringerne får de studerende til at arbejde mere. »Det hænger ikke sammen,« lyder kritikken. Det skriver Dagbladet Information.

storybild

(Billede: Søren Bidstrup)

Hvis det er op til regeringen, skal de studerendes SU skæres. Og det skal få de studerende til at arbejde så meget mere ved siden af studierne, at de udgør 15 procent af den øgede beskæftigelse, som bliver skabt af initiativerne i 2025-planen. Det viser et svar fra Finansministeriet til Information.

Konkret vurderer Finansministeriet, at »en reduktion af SU-stipendiet med 20 procent vil føre til, at den gennemsnitlige SU-modtager vil arbejde lidt mere ved siden af studierne«.

Samlet set vil det ekstra studiearbejde, der følger med besparelserne på SU’en, udgøre 4.900 af de 32.500 såkaldte fuldtidspersoner, som initiativerne i 2025-planen forventes at øge beskæftigelsen med.

Men spørger man de danske universiteter og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE), hænger det ikke sammen med, at de studerende ifølge det nye SU-udspil skal blive endnu hurtigere færdige med deres uddannelser.

Ligesom det ikke hænger sammen med, at fremdriftsreformen lægger op til, at de studerende skal studere på fuld tid, hvilket forsknings- og undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) har understreget flere gange.

Eksempelvis i en tale på Uddannelsesmødet i slutningen af april. Her sagde hun, at »studierne skal være skruet sammen, så de studerende læser på fuld tid og lærer så meget som muligt«.

Formand for de danske universiteter, Anders Bjarklev, er overrasket over, at regeringens løfter om øget beskæftigelse som følge af 2025-planen blandt andet bygger på, at de studerende skal arbejde mere.

I Finansministeriets svar står der, at »det vurderes, at SU-modtagere på de videregående uddannelser i gennemsnit vil øge deres arbejdstid svarende til ca. 3 timer pr. måned«.

»Problemet er, at man siger, at nu skal de studerende løbe forlæns, samtidig med at de skal løbe baglæns. Det hænger jo ikke sammen. Så hjælp dog de unge mennesker og giv dem et klart signal,« siger Anders Bjarklev til Information.

Han er ikke i tvivl om, at konsekvensen bliver, at de studerende bliver længere tid om at færdiggøre deres uddannelser.

Også AE er uforstående.

»Det hænger ikke sammen, hvis de studerende både skal arbejde mere og samtidig blive hurtigere færdige. En del af fremdriftsreformen var, at man henstillede, at de studerende skulle bruge mere tid på deres studier. De to ting virker hver sin vej,« siger Lars Andersen, der er direktør i AE.


LÆS OGSÅ: Løkke: Derfor må vi ændre SU-systemet

LÆS OGSÅ: Regeringens 2025-plan rammer 96.000 børnefamilier

LÆS OGSÅ: Danskerne siger rungende nej til højere pensionsalder

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx