Af - 30/05-16 13:24

Sådan behandlede vi vores eksamensangst med medicinSådan behandlede vi vores eksamensangst med medicin

Lige nu giver eksamensangst tusindvis af danske studerende søvnløse nætter, klamme hænder og bankende hjerter. Mød to, der besluttede sig at gøre noget ved angsten

Bildstrecke im Grossformat »

"Min eksamensangst forhindrede mig i at få den uddannelse, jeg gerne ville"

25-årige Laura Aarup Gaarden har altid været nervøs, når hun skulle præstere til mundtlige eksamener, men nervøsiteten blev så stor, at det begyndte at få konsekvenser for hendes uddannelse, da hun startede på sygeplejerskeuddannelsen.

“På uddannelsen har vi en eksamensform, hvor vi bliver fulgt i en time, og det gjorde mig utroligt nervøs. Jeg kunne ikke tænke klart, jeg glemte alt det, jeg kunne, og det blev så slemt, at jeg fik regulære angstanfald”.

Studerende: Fokus på karakterer gør stoffer fristende
Studerende: Fokus på karakterer gør stoffer fristende

Laura startede i en eksamensangstgruppe og fik hjælp af en psykolog, der var tilknyttet hendes studie. Hun talte også med sin læge, der udskrev betablokkere til hende, som kunne tage toppen af hendes nervøsitet.

Laura Aarup Gaarden er en af et stigende antal unge, der kæmper så meget med eksamensangst, at de får udskrevet medicin af deres læge.

“Jeg var nødt til at tage min eksamensangst alvorligt og gøre noget, for den forhindrede mig i at komme videre med min uddannelse og det liv, jeg gerne ville have.”

Betablokkerne hjalp på Lauras fysiske angstsymptomer, men det var samtaleterapi med en psykolog og en coach, der for alvor gjorde en positiv forskel.

“Jeg lærte nogle andre tankemønstre, der betød, at jeg bedre kunne tackle min nervøsitet”, siger Laura, der mener, det er vigtigt, at man søger hjælp, hvis man er meget eksamensangst.

“Det er også en af grundende til, at jeg står frem og fortæller, at jeg har fået hjælp, selv om det er tabubelagt, for det bør det ikke være.”

Studerende tager medicin for at præstere
Studerende tager medicin for at præstere

Laura bruger stadig betablokkere, når hun skal til eksamen, men hun har fået meget bedre styr på sin nervøsitet, og hun er derfor ikke sikker på, at hun bliver ved med at have brug for medicinen.

“I virkeligheden bunder eksamensangst nok meget i egen usikkerhed, og den gode nyhed er altså, at man kan gøre rigtigt meget for at komme den usikkerhed til livs”, siger Laura, der er færdig med sin uddannelse til januar næste år.


"Jeg var nervøs for, om der ville være bivirkninger"

Da 23-årige Smilla Lautrup-Larsen i februar og marts var til seks eksamener i træk, var hun for første gang i flere år ikke nervøs, og det betød også, at hun ikke behøvede de betablokkere, som hun tidligere har taget mod eksamensangst.

“Det var en fantastisk følelse”, siger Smilla, der har kæmpet med voldsom eksamensangst, siden hun gik på efterskole.

“Men det blev for alvor slemt i det første modul af min uddannelse”, fortæller Smilla, der læser til klinikassistent.

“Jeg var så nervøs til en eksamen, at jeg begyndte at ryste over det hele, gik fuldstændig i sort, brød sammen og begyndte at græde”.

'Study drugs' hærger universiteterne: Her er det værst
'Study drugs' hærger universiteterne: Her er det værst

Smilla fik efterfølgende ordineret betablokkere af hendes læge, der kunne hjælpe hende til at slappe af, når hun skulle til eksamen.

“Medicinen går ind og stabiliserer hjertet, så det slår mere roligt, og det hjalp mig til at få nogle succesoplevelser,, når jeg gik til eksamen”, fortæller Smilla, der var lidt betænkelig ved at skulle have hjertemedicin i starten.

“Jeg tænkte meget over, om der ville være bivirkninger, men det eneste jeg mærkede var, at jeg blev lidt træt”.

Hun er i dag blevet så tryg ved at gå til eksamen, at hun ikke længere føler behov for at tage medicinen, og hun råder andre til at tage deres eksamensangst alvorligt og få hjælp til at tackle den.

“Tal med din kæreste, en god ven, en forstående lærer, dine forældre eller din læge om, hvordan du har det, og undersøg mulighederne for at afhjælpe eksamensangst. Det kan både handle om forberedelsen til eksamen, kurser, psykologhjælp, medicin eller noget helt andet. Det vigtigste er, at du prøver at gøre noget ved det.”

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Åbenhjertig Hugo Helmig i Tyskland:...
bt.dk
Hobro-stjerne i hård kritik: Råddent...
bt.dk
FCK-angriber helt ude i kulden: Væk...
bt.dk
Tidligere pædagogmedhjælper og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx