Af Julie Laurs Bundgaard - 10/08-17 04:00; Opdateret: 10/08-17 09:24

Hold øje med håret: Nu kommer lusene frem i de danske hjemHold øje med håret: Nu kommer lusene frem i de danske hjem

Lige nu reklamerer apoteker landet over for luseprodukter, og diverse forældreintraer svømmer over med på-mindelser om at tjekke børn for de små kryb. Folkeskolen er i gang igen, og dermed er det for alvor højsæson for lusene.

storybild

Selv om alle kan rammes, er det typisk børn i alderen 3 til 12 år, der rammes, og derfor er det især i skole- og institutionsmiljøerne, at de små kryb spreder sig som en steppebrand.

- Når børnene kommer tilbage i skolen og børnehaven, udvides deres kontaktflade til andre børn rigtig meget. Dermed øges risikoen for lusesmitte også tilsvarende, forklarer biolog Kim Søholt, der er ekspert i blodsugende insekter.

Det er ikke alle forældre, der tænker på at kæmme for lus i løbet af sommerferien, og man kan derfor nemt komme til at sende sine børn i skole eller institution med de små kryb i hovedbunden.

Derfor er der god grund til at være ekstra opmærksom omkring skolestart.

- En indsats mod lus ved skolestart har vist sig at kunne reducere antallet af lus, siger Kim Søholt.

Er dit barn i risikozonen, er det altså en god ide at være ekstra opmærksom – og det er ikke nok at holde øje med, om de klør sig i håret. Selv om man ofte forbinder lus med kløe og irriteret hovedbund, er det nemlig ikke alle, der oplever symptomer, når de bliver angrebet af lus.

- Det er ikke alle, der oplever kløe, når de har lus. For nogle kan der gå flere uger, før de finder symptomerne som kløe eller skællignende pletter, der sidder fast i håret, og andre oplever det slet ikke, siger Tine Vestergaard, der er farmaceut og stifter af onlineapoteket Apopro.dk.

Derfor mener Tine Vestergaard, at den sikreste måde at tjekke børn for lus er ved at kæmme håret ofte for at se, om levende lus og eventuelt æg sidder fast på hårrødderne – en teknik som Kim Søholt også anbefaler.

- En tættekam skal være standardingrediens i ethvert hjem med børn, siger han.Særligt piger er i farezonenBørn rammes i højere grad af lus, fordi de har mere fysisk kontakt. Cirka halvdelen af de 3- til 15-årige rammes af lus hvert år. Derfor er det sandsynligt, at tættekammen må findes frem.

Hvis du har døtre, er der grund til at holde ekstra godt øje med de små kryb. Piger bliver nemlig oftere smittet med lus end drenge – og det er ikke, fordi de vasker sig mindre. Hygiejne spiller ingen rolle, når det kommer til at tiltrække lus, der kun smitter, når to hoveder rører hinanden, og derfor er fysisk adfærd altafgørende for, hvilken hovedbund de små blodsugende insekter sætter sig på.

- Når drenge bliver omkring 11-12 år og skal til at være 'store', går de ikke rundt og krammer eller har masser fysisk kontakt, og så falder andelen af drenge med lus drastisk, siger Kim Søholt.

Også en anden forskel på køn får lusene til at sætte sig på pigerne. Modsat hvad mange tror, kan lus nemlig ikke hoppe. Derfor har det stor betydning, at drenges hår generelt er kortere end pigers.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Superligaens bedste: Her er de 11...
bt.dk
Mand omkommet - faldt i vandet ved havn
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Henriks succesvirksomhed hjælper...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx