Af - 13/01-14 20:02

Selvmord på skinnerne: Flere hopper ud foran togetSelvmord på skinnerne: Flere hopper ud foran toget

Antallet af personer, der tog deres eget liv på skinnerne, er næsten fordoblet på et år. Afskærmning kan være en del af løsningen.

storybild

44 personer tog deres eget liv på skinnerne i 2012. Det er stigning på 75 procent i forhold til året før. Afskærmning ved stationer kan nedbringe antallet af selvmord, siger formanden for Livslinjen. (Billede: polfoto/arkiv)

Lokoførerne kan ikke stille så meget op. De kan trække i nødbremsen, lukke øjnene og vente. 44 gange skete det i 2012, at personer tog deres eget liv i mødet med tog. Det viser de seneste tal fra Trafikstyrelsen.

Det er en markant stigning på 75 procent i forholdet til året før og en del af forklaringen på, hvorfor 2012 med 680 selvmord blev et år med usædvanligt mange selvmord.

Loko-fører ramte ung mand: 'Min syvende sans sagde han var i live'
Loko-fører ramte ung mand: 'Min syvende sans sagde han var i live'

Selvmordene på skinnerne har mange ofre.

- De her selvmord er på alle måder ulykkelige. For ofret, de pårørende og lokoførerne, som aldrig bliver de samme mennesker igen efter sådan en hændelse, siger formand for Livslinjen Morten Thomsen.

Eksperter slår selvmordsalarm
Eksperter slår selvmordsalarm

Han efterlyser en national handlingsplan, der kan nedbringe antallet af selvmord. Den seneste handlingsplan blev lukket ned i 2004.

- Samfundet bruger mange ressourcer – vedvarende - på at reducere antallet af dræbte i trafikken, og det virker. Man kunne ønske, at der var samme fokus på selvmordsforebyggelse. Der er tre og en halv gang så mange selvmord om året, som der er trafikdræbte, siger Morten Thomsen og tilføjer, at der for eksempel er gode erfaringer fra Storbritannien med at afskærme togstationer og broer:

- Selvmord sker ofte impulsivt. Afskærmning på stationer og broer kan være den lille forhindring, der gør, at man når at stoppe op og tænke over, hvad man har gang i.

Påkørslerne er en voldsom belastning for lokoførerne, som statistisk set vil opleve mindst en personpåkørsel i deres arbejdsliv.

Nogle lokoførere bliver så traumatiserede, at de aldrig kommer til at køre tog igen, oplyser DSB. I stedet forsøger DSB at finde andre job til dem i virksomheden, for eksempel i billetsalg eller andre servicefunktioner.

Mindst 43 danskere rapporteret døde af lykkepiller
Mindst 43 danskere rapporteret døde af lykkepiller

Enhedslisten vil i denne uge fremsætte beslutningsforslag om at genindføre en national handlingsplan. Den vil ifølge partiet kunne gennemføres for tre millioner kroner om året.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Strålæggere fik sig en overraskelse:...
bt.dk
Afsløring skærer kæmpe milliardbeløb...
bt.dk
Person kommet alvorligt til skade...
bt.dk
Bendtners mange svar: Om VM-pladsen,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx