Af - 28/04-17 04:00

Hver tredje kvinde i forhold: God sex er kun noget andre kvinder fårHver tredje kvinde i forhold: God sex er kun noget andre kvinder får

Der kan være langt mellem snapsene, når det kommer til voksne kvinders seksualitet, viser ny undersøgelse. Men det er vigtigt at holde sig i kontakt med sin seksualitet, mener sexolog og parterapeut.

storybild

Hver femte kvinde i parforhold i alderen 40-60 er helt eller delvist utilfreds med deres sexliv i løbet af den seneste måned. Hver tiende har slet ikke haft sex. (Billede: Scanpix/Iris/Shutterstock)

En dobbeltseng er nogle gange kun et sted, man sover.

I en undersøgelse fra YouGov for metroxpress blev de 40-60-årige kvinder spurgt, hvor tilfredse de var med deres sexliv de seneste seks måneder.

Hver femte kvinde var enten meget eller delvist utilfreds, mens 10 procent af kvinderne svarede, at de slet ikke havde haft sex med deres partner det sidste halve år.

Undersøgelse: Her er de ting, vi virkelig hader, når vi har sex
Undersøgelse: Her er de ting, vi virkelig hader, når vi har sex

Bedre står det ikke til, hvis man ser på kvindernes alenetid. 36 procent af kvinderne i parforhold havde ikke masturberet den seneste måned. Blandt singlekvinderne var det knap en fjerdedel. Og det kan skyldes, at netop kvinder i denne aldersgruppe befinder sig i overgangsalderen, som kan påvirke seksualiteten, forklarer sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen.

- Mange tror, man visner ved overgangsalderen. Det gør man ikke, man er bare forandret. Det kan godt skabe problemer, især hvis ens mand er meget insisterende på, at sex skal foregå som ‘business as usual’, og ikke forstår, hvorfor man reagerer anderledes på det, der ellers plejer at virke, siger hun.

2 af 3 kvinder siger 'NEJ' til oralsex: Sådan får I det til at fungere
2 af 3 kvinder siger 'NEJ' til oralsex: Sådan får I det til at fungere

Men det er vigtigt, at kvinderne holder fast i seksualitet og lyst, for det handler også om lysten til livet og til kærligheden, forklarer sexologen.

- Nogle kvinder kan lukke fuldstændig ned og leve som nonner, fordi de ikke bliver vakt igen. Men sexlyst og lyst i det hele taget er lig livslyst. Intimitet med sig selv og andre er en del af sensualitet, sanselighed og lyst til at være tæt med et andet menneske. Siger man nej til det, siger man ofte også nej til kærlighed og får derfor ikke den tætte kontakt, som lader os mærke nydelse og synke ned i vores krop, siger Signe V. Bentzen.

Mænd går langt for bedre sex: Udsætter kønsdelene for bizar behandling
Mænd går langt for bedre sex: Udsætter kønsdelene for bizar behandling

Sådan får du lysten tilbage
Kvinder har ikke et testosteronniveau til at holde lysten i gang, men skal ifølge sexolog og parterapeut Signe V. Bentzen oparbejde lysten, for den kommer ikke af sig selv.

• Det første skridt er at tage kontakt til sig selv igen. Det indebærer, at du finder ud af, hvad nydelse egentlig er for dig, ikke som en seksuel orgasmelignende nydelse, men hvor du fokuserer på, hvordan du gør dig selv glad igen. Sex starter nemlig ved nydelse, og nydelse kan være alt lige fra god mad til at mærke vinden i håret eller at blive kigget begærligt på eller bare at trække vejret dybt sammen.

Eksperter: 7 sexvaner, lykkelige par har i sengen
Eksperter: 7 sexvaner, lykkelige par har i sengen

• Denne øvelse kan eksempelvis hjælpe dig med at mærke efter: Læg dig på din seng. Dæmp lyset og sørg for, at der er en behagelig temperatur. Mærk så efter i kroppen og stil dig selv spørgsmålet ‘hvad har jeg brug for at give mig selv lige nu?’. Måske er det, at du aer dig selv på kinden eller lægger en hånd under brystet. Måske er det et varmt bad eller at smøre dig ind i en god creme. Men det handler om at mærke efter og kunne forestille sig, hvad der ville give nydelse.

• Når du har forestillet dig nydelse, så skal du formidle den. Kvinder skal blive bedre til at udvikle et seksuelt sprog om ønsker og behov. Og det sprog er anderledes end mændenes. »Mændene vil gerne høre det, men det kræver, at vi siger det til dem. Vi skal være anvisende, og sige ‘det kys, du skal give mig, skal vare seks sekunder, og det skal ligge liiige der på min allersidste knogle på rygraden’,« siger Signe V. Bentzen.

Klumme: 'Hygge' har ødelagt mit sexliv
Klumme: 'Hygge' har ødelagt mit sexliv

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Megastjerne afslører ubehagelig...
bt.dk
Politiet efterlyser 48-årig mand: Har...
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Nyt rod på Københavns Rådhus: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx