Af - 30/01-14 21:48

Ekspert: Dansk elite gifter sig med Goldman SachsEkspert: Dansk elite gifter sig med Goldman Sachs

I dag besluttede Folketingets Finansudvalg trods kraftig folkelig modstand at sælge 19 procent af Dong til Goldman Sachs.

storybild

Omkring 2.500 mennesker demonstrerede i går mod salget af Dong-aktier til Goldman Sachs. Alligevel blev beslutningen godkendt i dag. (Billede: Polfoto)

Den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs er berygtet for at have tætte bånd til en række regeringer i den vestlige verden.

Og nu hvor finansgiganten har fået lov at købe sig ind i den danske energikoncern Dong, kan også Danmark blive en del af det Goldman Sachs'ke netværk, vurderer Christoph Houman Ellersgaard, der forsker i den danske magtelites netværk på Københavns Universitet.

DONG-salg godkendt
DONG-salg godkendt

- Det er ikke bare en beslutning, der handler om penge til Dong; det er også et forsøg på at styrke forbindelsen til den internationale finanselite, siger han til mx.dk.

- Det tyder på, at dele af den danske elite er i gang med at gifte sig med Goldman Sachs.

Corydon var til møde med Goldman
Ellersgaard påpeger, at finansminister Bjarne Corydon (S) i sommeren 2013 deltog i det såkaldte Bilderberg-møde sammen med to ledende Goldman Sachs-bosser, ligesom Danske Bank, der har været statens rådgiver i Dong-salget, ifølge forskeren har tætte bånd til Goldman Sachs.

Det danske regeringskollaps går verden rundt
Det danske regeringskollaps går verden rundt

I et skriftligt svar til Folketinget har Corydon desuden oplyst, at han har holdt to uformelle møder med repræsentanter for investeringsbanken.

Endelig afslørede Ekstra Bladet forleden, at Dongs topchef Henrik Poulsen har været nær partner med folk fra Goldman Sachs i sit professionelle liv.

- Man skal passe på med konspirationsteorier, men når man deltager i den slags netværk, skaber normalt man en form for tillid og får en fælles forståelse af verden, forklarer Ellersgaard.

Slækket kritisk sans
- Som regel er det jo sådan, at hvis man sidder og spiser middag sammen og hygger sig, får man et positivt indtryk, og de konflikter, der måtte være, kan hurtigt blive tonet ned. Det er måske også med til at slække ens kritiske sans.

Disse fem SF'ere pressede Vilhelmsen til regerings-exit
Disse fem SF'ere pressede Vilhelmsen til regerings-exit

- Det rejser spørgsmålet, om vi gerne vil have vores folkevalgte politikere til at mingelere med den internationale finanselite, for det at mingelere med dem skaber en form for loyalitet. Folk i magtens cirkler er jo også mennesker, der danner relationer med hinanden, når de omgås.

Dermed kan folk som Bjarne Corydon og Henrik Poulsen få en personlig fordel ud af Goldman Sachs' nye rolle i dansk energipolitik, mener Ellersgaard:

- For dem som er ved at danne de her alliancer, vil dette salg være fantastisk, for man får mulighed for at knytte stærkere bånd til deres topfolk.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Lagde du mærke til det?...
bt.dk
Rikke-Fillipa udlejede sin bil: Nu er...
bt.dk
Drama i retten: Peter Madsen forlod...
bt.dk
Far til 14-årig pige i koma: 'Gid det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx