Af - 07/10-14 17:16

København og Aarhus brugte 6,6 mio. kr. på rejserKøbenhavn og Aarhus brugte 6,6 mio. kr. på rejser

Danmarks to største byer er også de to kommuner, som fra 2010 til 2014 har brugt fleste penge på studierejser til udlandet.

storybild

Studierejser til udlandet for Københavns borgerrepræsentation i perioden 2010-2014.

Mens mange af landets små kommuner har holdt igen med skattebetalte studierejser til kommunalbestyrelsens medlemmer, har lokalpolitikerne i Danmarks to største byer rejst for sammenlagt 6,665 mio. kr. i valgperioden, der løb fra begyndelsen af 2010 til begyndelsen af 2014.

Det viser en undersøgelse, som Metroxpress har foretaget, hvor alle 98 kommuner har modtaget en anmodning om aktindsigt i udgifter til studierejser for kommunalbestyrelsens medlemmer.
91 kommuner har svaret på henvendelsen.

KLIK HER: Lokalpolitikere sparer på studierejserne

I Københavns borgerrepræsentation har man brugt ca. 4,6 mio. kr. på at besøge steder som f.eks. Shanghai, Seattle, Valencia, Istanbul og Vancouver, og det er ifølge overborgmester Frank Jensen en nødvendighed for Københavns udvikling.

- Jeg lægger stor vægt på, at vi bruger skatteborgernes penge med omtanke, og det gør vi også. Vi er Danmarks eneste millionby, og vi har brug for at lade os inspirere af andre millionbyer, for vi har nogle udfordringer, ingen andre byer i Danmark har, skriver Frank Jensen i en mail.

- Samtidig er vi hele Danmarks vækstmotor, og vi er helt afhængige af inspiration udefra, når vi skal skabe arbejdspladser og sætte gang i økonomien, lyder det fra overborgmesteren i et svar, som ikke har været muligt at få uddybet.

Studierejser til udlandet i Aarhus Kommune fra 2010-2014.

I Aarhus Kommune brugte man i den samme 4-årige valgperiode ca. 2 mio. kr. på studieture til bl.a. Toronto, Liverpool, Marseilles, New York, Berlin og Amsterdam, og rejserne følger et regelsæt, man har i Aarhus Kommune.

- Man har i mange år haft en fast tradition gående på, at hvert udvalg kan tage på to studieture per periode. Typisk vælger man en tur med de temaer, man arbejder med i det pågældende udvalg, siger Christian Mølgaard, som er juridisk chef i borgmesterens afdeling i Aarhus Kommune.

Spørgsmål: Hvad får indbyggerne i Aarhus Kommune ud af de ca. 2 mio. kr., som er blevet brugt på studierejser?

- Politikerne tager til andre områder, hvor de konkret hører, hvordan andre arbejder. Steder der er foran os. Det at politikere, som skal sætte retningen, kommer ud og hører, hvordan man gør andre steder, giver dem nogle ideer og inspiration. Derfor er det med stor omhyggelighed, at man vælger destination og hvilke oplæg, man hører undervejs, så tingene hænger sammen, siger Christian Mølgaard.

Samlet set har alle landets kommuner haft udgifter til studierejser fra 2010 til 2014 for ca. 22,3 mio. kr., viser Metroxpress' opgørelse, og dermed tegner Aarhus og København sig for en stor andel.
Det er dog ikke overraskende, siger Christian Elmelund-Præstekær, som er kommunalforsker ved Syddansk Universitet.

- Det er de største kommuner, og de har også flest politikere, så det er ret oplagt, at hvis man tager af sted i enten Aarhus eller København, så koster det mere. Det er store kommuner med store omsætninger, så det er ikke overraskende, siger kommunalforskeren, der samtidig påpeger, at beløbene fra Aarhus og København "ikke er voldsomme, når man tænker på, hvad kommunerne f.eks. bruger på administration og telefonudgifter".

Ved du mere om emnet?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Brøndby-profil brød sammen på sit...
bt.dk
Annette Heick: Er din kone blevet mand?
bt.dk
Se billedet: TV-ekspert raser over...
bt.dk
Ståle om sit hold: Ingen har dumpet
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx