Af - 25/03-14 18:00; Opdateret: 25/03-14 18:13

Zoo svarer vrede danskere: Derfor måtte fire løver døZoo svarer vrede danskere: Derfor måtte fire løver dø

Københavns Zoo svarer flittigt på nysgerrige danskeres spørgsmål om løve-aflivningerne

storybild

Sådan ser Zoologisk Haves nye hanløve ud. (Billede: Frank Rønsholt/København Zoo)

Fire løver – to voksne af begge køn og to unger, som også er af begge køn – er blevet aflivet i Københavns Zoo hen over weekenden. Og med tanke på den internationale mediestorm, som aflivningen af giraffen Marius medførte i februar, har der sikkert været nervøse trækninger at spore inde bag hegnet på Frederiksberg inden de hentede bolt-pistolen.

Og Zoo har da også gået anderledes stille med dørene denne gang. For modsat giraf-aflivnigen, som blev annonceret inden og blev fulgt til dørs med en åben obduktion, er nyheden om de fire aflivede løver først sluppet ud efterfølgende.

Av: Se løve få bøffel-bank
Av: Se løve få bøffel-bank

Men hvorfor ikke gøre som sidst?

Dét forklarer den zoologiske have på sin Facebook-side, hvor danskere – nogle vrede andre opbakkende – har kommenteret løve-aflivningen.

Havde I på noget tidspunkt overvejet at lave en offentlig fremvisning af de aflivede løver a la Marius, eller følte I at det ville skabe for meget virak så kort tid efter?

Ny han får Zoo til at aflive raske løveunger
Ny han får Zoo til at aflive raske løveunger

- Zoo har ikke åbne obduktioner, hver gang vi afliver, eller hver gang, vi har et dødt dyr. Og nu har Zoo jo lige afholdt én åben obduktion. Så venter vi lidt med den næste.

Aflivning er et redskab
Hvorfor avler i på løver for at dræbe dem igen? Kan i ikke regne ud, at når Oleg er 14 år (han nåede af blive 16 år, red.) at det måske ikke er det smarteste at få unger på ham for derefter at dræbe dem, når Oleg ikke passer ind i fangeskabet mere?

Giraf kysser døende zoo-medarbejder farvel
Giraf kysser døende zoo-medarbejder farvel

- Da naturlig yngleadfærd og dermed forældreadfærd er en stor del af deres adfærdsrepertoire, har vi som med alle andre dyr valgt at lade løverne yngle med de naturlige intervaller, de selv vælger. I forhold til aflivning af dyr så bruger Zoo det som et redskab i den forvaltning af dyrebestanden, vi skal udføre for at kunne opretholde en sund dyrebestand, svarer Zoo.

Zoos hjemmeside er der uddybende svar på aflivningen:

- Generationsskiftet hos løverne har været undervejs længe, da Zoos to avlsløver var meget gamle. Nu, hvor de to unge hunner født i 2012 er blevet kønsmodne og i øvrigt er sunde og raske, kan de tage over for den gamle hun og danne et stærkt trekløver sammen med den nye han.

Legendarisk zoo-direktør: Jeg ville også have aflivet Marius
Legendarisk zoo-direktør: Jeg ville også have aflivet Marius

Over for eb.dk forklarer administrerende direktør Steffen Stræde, at zoo 'var nødt til at komme af med den gamle hanløve for at undgå indavl, og det betød, at der skulle en ny hanløve ind. Og det første, en ny han ville gøre, var at dræbe alle ikke-kønsmodne unge.'

Kropsdele bruges til forskning
Når nu i fodrede løverne med kødet fra Marius, hvad gør i så med kødet fra løverne?

- Løvernes kropsdele skal bruges til en række forskningsprojekter, der kigger nærmere på blandt andet løvernes øjne, hjerner, testikler, æggestokke, lunge- lever- og nyrevæv, skriver Zoo.

Kunne man ikke have sendt mor og unger til en anden zoo eller Givskud?

- Zoo har undersøgt, om der var andre zoos, der var interesseret i at overtage ungerne, men det var der desværre ikke.

Det har ikke været muligt for metroxpress at få en kommentar fra Københavns Zoo.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx