Af - 05/05-15 16:59

Derfor må du ikke fodre ænderne i søenDerfor må du ikke fodre ænderne i søen

Det kan medføre massevoldtægt, sygdom og døde svane-unger, hvis du fodrer dyrene i vandet.

storybild

Fodrer du vandfugle? Så stop (Billede: Polfoto/arkiv/mx-collage)

Du kender det sikkert godt. Du er ude og gå ved mosen, da en nuttet and kigger på dig. Hvad gør du? Du kigger naturligvis på den sandwich, du har i hånden og kaster lidt brød ud.

Men intet kunne være mere forkert at gøre, advarer zoolog hos Dyrenes Beskyttelse Michael Carlsen.

- De her små søer er voldsomt næringsforurenede, og det bidrager man hele tiden til ved at gå og fodre. Ved at fodre vandfuglene er man med til at fjerne den naturlige føde, som f.eks. svaner er helt afhængige af, da planterne bliver dækket af alger og dør, siger han.

Problemet er, at algerne trives ved den ekstra næring og stjæler lyset fra vandplanterne. Dermed er din fodring med til at dræbe planterne, som svaneunderne skal bruge til at overleve.

- De voksne svaner kan flytte sig, men lad os tage Utterslev Mose. Hvis du går 20 år tilbage i tiden, var der i hvert fald 30-40 svaneunger, der kom på vingerne om året. I dag har du i bedste fald 2-3 stykker. Man har fået styr på de fleste forureningskilder på nær menneskefodringen, siger Michael Carlsen, der fortsætter:

- Et andet problem er, at når du fodrer, får du mange fugle til at komme det samme sted, og når du gør det, så stiger risikoen for at de smitter hinanden med sygdom. Hvis ikke man fodrede ænderne, ville de være fordelt langt mere bredt, forklarer zoologen.

Tragisk ulykke: Kvinde kan få livstid efter hun reddede ænder på motorvej
Tragisk ulykke: Kvinde kan få livstid efter hun reddede ænder på motorvej

Medfører massevoldtægt
De fleste danskere har set de berygtede massevoldtægter af hun-ænder. Det kan også ledes direkte hen på overfodringen. Normalt vil andrikkerne nemlig have søgt mod kysten på denne tid af året, men når der fodres, så bliver de og skaber en unaturlig tæthed af fugle.

- Hvert år omkring det her tidspunkt er der borgere, som bliver oprørte over, at gråanden kommer svømmende med sine ællinger og bliver overfaldet af andrikker. Når der er klager nok fra borgerne, begynder man at regulere, hvilket vil sige, at man skyder nogle andrikker. Hele problemets rod er, at folk fodrer dem i parkerne. Fodringen betyder, at det bliver meget sværere for hun-ænderne at være der, og at han-ænderne på et eller andet tidspunkt risiker er at blive skudt.

Københavns Kommune: Stop fodringen
Også fra Københavns Kommune opfordrer man danskerne til at tænke sig om en ekstra gang, inden der fodres.

- Vi har faktisk regnet ud, at hvis man smider et kilo brød ud i vandet, så kunne man ligeså godt hælde 500 liter kloakvand ud i søen, siger biolog og projektleder ved Københavns Kommune Susanne Henriksen.

- Som man måske har bemærket, så er der nogle somre problemer med algeopvækst, og det hænger simpelthen sammen med, at der er for meget næringsstof i vandet. Ved at tilføre brød eller andet opstår der meget større risiko for, at vi får problemer, fortsætter hun.

Hun fortæller om en anden sideeffekt ved danskernes fodring. Det tiltrækker nemlig også rotter, som man i København bruger store summer på at bekæmpe. Hun har ikke et tal på, hvor meget danskernes fodring koster Københavns Kommune, men hun ser gerne, at det stopper.

- Ja, det ville være rart. Vi vil gerne holde en god vandkvalitet i kommunen.

LÆS OGSÅ: Syret: Så marcherer tusindvis af ænder lige forbi

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere Playboy-model' står frem...
bt.dk
13 banker testet: Kassekreditten kan...
bt.dk
11-årige Mikelle forsvandt, da hun...
bt.dk
Frankrig hylder helten fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx