Af - 06/03-15 15:50; Opdateret: 06/03-15 18:17

Mor med 'selvmords-hovedpine': - Uden børn var jeg nok ikke i liveMor med 'selvmords-hovedpine': - Uden børn var jeg nok ikke i live

37-årige Susanne Lauritzen har kronisk 'selvmordshovedpine'. Var det ikke for kæreste og to børn, havde hendes skæbne højest sandsynligt levet op til sygdommens kedelige navn.

storybild

Hortons hovedpine - også kaldet selvmordsmordshovedpine - har fået det kedelige prædikat: The worst pain known to medical science (den værste smerte, som lægevidenskaben kender til, red.). (Billede: Polfoto/Arkiv)

Som metroxpress kan fortælle i dagens avis, lider flere danskere af Hortons hovedpine. En svær migræne-agtige lidelse, som også kaldes 'selvmordshovedpine', fordi flere patienter gennem tiden har taget deres eget liv som følge af smerterne.

Især kvinder bliver i højere grad end tidligere ramt af sygdommen. Og i dag er én ud af tre patienter kvinder, hvor det tidligere 'kun' var én ud af fem.

En af de kvinder er 37-årige Susanne Lauritzen.

Hun fik sit første anfald for fem år siden, og er i dag konstateret kroniker.

Hver aften omkring klokken 22 og klokken 03 om natten må hun igennem to alvorlige anfald, som hver varer to og en halv time.

- Jeg vågner med smerter, som om der er nogen, der er ved at presse mit øje ud. Som om der er nogen, der stikker knive ind i øjet på mig, uden at de kan være der. Det har stået på hver nat i fem år, siger Susanne Lauritzen til metroxpress.

Det anslås, at cirka ti procent af alle danske Horton-patienter lider af den kroniske form. De ni ud af ti andre oplever typisk sygdommen i klynger, hvorfor lidelsen også kaldes klyngehovedpine. Her kommer smerteanfaldene flere gange efter hinanden i perioder af fire til 12 ugers varighed. Uden for klynger oplever patienterne ingen symptomer og lever oftest en helt normal tilværelse.

Susanne Lauritzen er desværre ikke én af dem.

- Jeg har været på antidepressiva i fire år nu, og min læge tør ikke tage mig ud af medicinen. Ikke med den smertesituation, jeg lever i. Havde det ikke været for medicinen, min kæreste og mine to børn, havde vi to nok ikke kunne føre denne samtale, siger Susanne med åbenlys henvisning til de mange mørke tanker, som sygdommen har medført.

Flere gange har idéen om at ende sit eget liv strejfet hende. Og den tanke er Susanne ikke ene om at have. Et stort studie udgivet af American Headache Society i 2011 viste, at 55 procent af i alt 1134 amerikanske Horton-patienter gik med selvmordstanker. 2 procent af dem havde sågar forsøgt at tage deres eget liv.

- Havde jeg ikke haft børn, havde jeg ikke haft noget at blive her for. Sådan kan jeg sagtens tænke en gang imellem, siger Susanne Lauritzen.

Selvmordsklinik opfordrer klienter til at tie
Selvmordsklinik opfordrer klienter til at tie

Sammen med kæresten, som Susanne har været sammen med i 16 år, og som er en kæmpe støtte i kampen mod sygdommen, gør de meget ud af at fortælle børnene på ti og 15 om mors sygdom.

- Det er ofte svært for den mindste. Hun bliver bange, når hun ser, jeg har et anfald. Men vi sørger for at give hende den fornødne viden om sygdommen, og hun ved også godt, at mor bliver god igen bagefter, siger Susanne Lauritzen.

Svært for de pårørende
Smerten, som Hortons hovedpine medfører, vurderes ifølge Maria Brøgger,
neurolo​gisk sygeplejerske på Hovedpineklinikken på Odense Universitetshospital, til at ligge helt i toppen af, hvad mennesket kan klare rent smertemæssigt.

- Smerterne, som føles brændende og borende, ligger på en klar 10'er på smerteskalaen, og flere patienter oplever dem så altomfattende, at de har lyst til at hoppe ud af vinduet.

Selvom patienten uden tvivl gennemgår de værste pinsler, berører sygdommen i høj grad også de pårørende. For dem kan det også være svært at leve med Hortons hovedpine tæt inde på livet.

En af dem, som har oplevet sygdommen helt tæt på og stadig gør det, er 21-årige Adela, hvis far lider af 'selvmordshovedpinen'.

- Som barn til en med Hortons og til en person, der betyder mere end noget andet i verden for mig, gør det simpelthen så ondt i hjertet at træde ind i stuen og se ham vride sig i smerte uden selv at kunne gøre noget ved det. Det gør ondt at vende ryggen til og gå igen, selvom man godt ved, at det er sådan, han helst vil håndtere sine anfald, fortæller hun over for metroxpress.

Ifølge Adela har sygdommen haft alvorlige, sociale konsekvenser for både faren og resten af familien. Ved flere lejligheder har sygdommen betydet, at han ikke har kunnet nyde vigtige familie-komsammener. For eksempel var han nødt til at forlade sin datters 18-års fødselsdag, fordi smerterne blev for voldsomme.

- Min mor fortalte mig engang noget, som jeg virkelig har bidt mærke i. Det handler om den dag, jeg skal giftes. For min fars helt store bekymring er, om han vil være i stand til at følge mig op ad gulvet, eller om det vil være under sæsonen for hans anfald.

14-årig piges bøn: Lad mig begå selvmord
14-årig piges bøn: Lad mig begå selvmord

Facebook vil forhindre selvmord med ny funktion
Facebook vil forhindre selvmord med ny funktion

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Finn blev mistænkt i Emilie...
bt.dk
Borgmester skyder københavnsk Formel...
bt.dk
Trappevasker arbejdede sig op som en...
bt.dk
Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx