16/07-14 16:55

Ondsindet bakterie skyld i sældødOndsindet bakterie skyld i sældød

Fundet af døde sæler på Anholt skyldes voldsom lungebetændelse og ikke sælpest, som mange troede. Men faren er ikke afblæst, for ingen sæler er længere immune.

storybild

(Billede: Polfoto/arkivfoto)

Døde spættede sæler er de seneste uger i stort tal skyllet ind på stranden på kattegatøen Anholt og givet mindelser om tidligere udbrud af den frygtede sælpest, som før har halveret bestanden af sæler.

Men det var heller ikke sælpest denne gang. Sælerne er ramt af en bakterie, der har forårsaget en akut og dødelig lungebetændelse. Det viser obduktioner af fire sæler hos DTU Veterinærinstituttet.

- Sygdommen giver sælerne så meget blod i lungerne og ud af næsen, så de nærmest skummer over, siger specialkonsulent og dyrlæge Mariann Chriél fra DTU Veterinærinstituttet til Ritzau.

Mærkeligt: 45 sæler fundet døde
Mærkeligt: 45 sæler fundet døde

Selvom det lyder drabeligt, er sygdomsudbruddet langt mindre alvorligt end sælpest.

- Bakterien tager kun livet af udsatte dyr, mens alle sæler kan rammes af sælpest nu, fordi ingen længere er immune efter sidste udbrud i 2002, siger dyrlægen.

Bakterien, der har ramt sælerne, betegner hun som ret harmløs, indtil den rammer et svækket dyr. Her har den gode smittevilkår, fordi dyrene i denne tid ligger tæt mellem hinanden på land med deres unger og let overfører smitte.

- Vi havde frygtet, at det var parasitter, der havde onduleret sælerne, fordi de i modsætningen kan gives videre til næste generation og dermed betyde et hårdere slag for bestanden, siger Mariann Chriél.

- Bakterien her vil til gengæld rase ud, når den har ramt de svageste dyr og kommer ikke til at tage livet af flere tusinde.

Opsynsmand ved Naturstyrelsen på Anholt, Morten Abildstrøm, har de senere uger opsamlet og nedgravet omkring 50 døde sæler. Forskerne regner med, at mindst lige så mange er drevet andre steder hen eller gået til bunds.

- Men de sidste par dage har det været stagnerende, så det tydede jo heller ikke rigtig på sælpest, siger han.

Alligevel opfordrer han og dyrlægerne til, at mennesker og hunde holder sig fra sælkadaverne.

- Jeg har fundet flere, som nogen har fået skåret hovedet af, sikkert for at få et sælkranium. Men man skal holde sig fra dem, for der er så mange bakterier i dem, at bare en rift kan give en meget svullen finger, siger Morten Abldstrøm.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx