Af Ritzau - 13/10-16 11:32

Regioner mener tvang er midlet mod farlige psykisk sygeRegioner mener tvang er midlet mod farlige psykisk syge

Tvang over for psykisk syge på bosteder kan hjælpe dem ud af misbrug og hindre vold, mener Danske Regioner.

storybild

Regeringen foreslår et nyt tilbud til de psykisk tunge borgere, som ikke kan magtes på de almindelige bosteder, hvor der har været flere drab og mange overfald. Her Plejecenter Lindegården i Roskilde, hvor en 57-årig plejer fredag blev dræbt af en patient i marts 2016. (Billede: Scanpix/Claus Bech)

Det "skaber et forkert billede", når kritikere skyder med skarpt mod et regeringsudspil, der giver mulighed for at bruge mere tvang mod psykisk syge på bosteder.

Det mener formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S).

- Hvad er alternativet til det her? Det er, at man ikke gør noget og bare fortsætter med bind for øjnene, og det vil være en katastrofe. Man er gået ned i de sædvanlige positioner, og det er lidt ærgerligt, siger Bent Hansen.

Forslaget stammer fra sundhedsminister Sophie Løhde (V) og socialminister Karen Ellemann (V). Det kommer som reaktion på, at fem medarbejdere på bosteder er blevet dræbt af psykisk syge beboere inden for fire år.

Udspillet er en del af forhandlingerne mellem Folketingets partier minus Enhedslisten om fordeling af pengene i satspuljen. Det vil blandt andet give personalet mulighed for at låse beboere inde i en kort periode.

Forslaget møder kritik fra pårørendeforeningen Bedre Psykiatri og Landsforeningen Sind.

Men Bent Hansen peger på, at der ikke er noget nyt i udspillet, for de foreslåede foranstaltninger findes allerede i psykiatriloven i dag.

- Disse omkring 150 mennesker på landsplan udgør en særlig udfordring. At sørge for, at folk får deres medicin, og ikke kan skade andre, og at folk kommer ud af deres misbrug - hvis det er tvang, kan jeg godt gå ind for det, siger Bent Hansen.

Han tilføjer, at den ny praksis også kan holde narkohandlere ude. I dag kan pushere angiveligt vandre ind og ud af de socialpsykiatriske bosteder, som de vil.

Personalet kan intet stille op, fordi det ikke er lovligt at låse dørene.

Regionernes formand mener ikke, at flere pladser i hospitalspsykiatrien er løsningen. Det anbefales ellers af Dansk Psykiatrisk Selskab.

- At komme tilbage til den psykiatri, hvor vi har borgere indlagt i årevis - det passer ikke med, at de mennesker gerne vil ud af deres misbrug og ind i en stabil periode og leve deres eget liv, siger regionsformanden.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx