Af - 11/02-16 11:06; Opdateret: 14/02-16 14:13

Av for Søren: Derfor går det altid ud over 'Søren'Av for Søren: Derfor går det altid ud over 'Søren'

Søren er blevet Satans erstatning i flere danske talemåder.

Bildstrecke im Grossformat »
- Her kan jeg ikke rigtig forestille mig andet end, at det er rent tilfældigt, at valget er faldet på "Lars", siger navneforskeren. Hun tilføjer dog, at Lars er et normalt navn, hvilket ofte er forudsætningen for at indgå i en talemåde. Sådan ved man nemlig, at ordsproget ikke er møntet på en specifik person. Hvis du har en tendens til at stille mange spørgsmål, måske endda for mange, så kan folk finde på at kalde dig for en "spørgejørgen". - Valget er her faldet på "Jørgen", fordi klinger godt med "spørge", forklarer Birgit Eggert, der er navneforsker ved Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet. Her har vi af gøre med en talemåde, der stammer fra en konkret person, nemlig sangeren Dario Campeotto. Her kan man dog også tale om, at talemåden "går ud over" de andre Darioer: - Det er ikke nødvendigvis noget positivt at være en Dario. En Dario betyder en Don Juan-type, en skørtejæger, siger Birgit Eggert. "Du er vist en scorekaj". Hvorfor det lige er "Kaj", der står på mål for det her udtryk, ved navneforsker Birgit Eggert ikke. En talemåde, der betyder, at du har at gøre med noget stort. Det kan for eksempel være en stor pølse, fortæller Birgit Eggert. De fleste af os ved nok, hvad en Brian-type er for en. Det er langt fra den type, som folketingspolitiker Brian Mikkelsen (ham på billedet) er. - En Brian er en bølle, der kører i en pimpet og tunet bil, der kan larme lidt ekstra, og som er en smule ulovlig, siger Birgit Eggert. Hun vurderer, at Brian er det navn i Danmark, der har de slemmeste merbetydninger.

Det er ikke altid kun Søren, det går ud over. Klik dig gennem galleriet for at se de andre navne, som har en merbetydning.

"Det var Sørens" eller "For Søren da også". Der findes flere talemåder, hvori navnet Søren bliver brugt.

Men hvorfor skal det altid gå ud over Søren? Det har metroxpress spurgt en forsker om.

Det er et navn, man sætter ind for ikke at sige ”Satan”. Søren er blevet erstatningen, fordi det har samme begyndelses- og endelsesbogstav som "Satan". Søren er også af de mest almindelige navne, og sådan bliver det tydeligt, at Søren ikke til en start var møntet på nogen.
Det siger Birgit Eggert, der er navneforsker ved Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet.

I dag fejres smilet verden over
I dag fejres smilet verden over

At Søren bliver sat ind for at mildne udtrykket, er der ifølge Birgit Eggert ikke noget negativt ved. Det skal ikke forstås sådan, at Søren er et ”skurkenavn”, der blot er stadiet under Satan.

- Når Søren bliver brugt i talemåderne, er det for at gøre udsagnet mere neutralt, påpeger Birgit Eggert.

Hun påpeger dog, at det ikke altid kun går ud over Søren. Danske talemåder jonglerer mellem flere navne. Klik dig gennem billedegalleriet øverst i artiklen for at se, hvilke andre navne, der bliver brugt i danske talemåder.

TV: Hvad betyder en
TV: Hvad betyder en "du-og-jeg-lejlighed" i VIRKELIGHEDEN?

LÆS OGSÅ: Kardashian misforstår hele konceptet ved Las Vegas

LÆS OGSÅ: GUIDE: Sender du emojis? Pas på med dét her

LÆS OGSÅ: TV: Nååårh! Hørehæmmet dreng misforstår totalt: Jeg er ikke ond!

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Politiet har været i aktion:...
bt.dk
Kim Walls forældre fortæller BT om...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx