Af Nanna Steen Sjoerslev - 17/09-15 20:59

Kristian Jensen: Thorning er stærk kandidat til FN-jobKristian Jensen: Thorning er stærk kandidat til FN-job

Udenrigsministeren spår Thorning-Schmidt gode chancer mod italiener om at blive FN's flygtningehøjkommissær.

storybild

Udenrigsminister Kristian Jensen (V): - Hvis man følger linjerne fra tidligere, så vælger man en stats- eller regeringsleder, og så står Helle Thorning-Schmidt stærkt. (Billede: Polfoto)

Hvis den italienske diplomat Filippo Grandi er Helle Thorning-Schmidts (S) eneste modkandidat til posten som FN's kommende flygtningehøjkommissær, så har den tidligere danske statsminister gode kort på hånden.

Det vurderer udenrigsminister Kristian Jensen (V).

- Hvis det er de to, er det et meget klart valg.

- Enten skal man som de to foregående på posten have en, der har netværket, er tidligere regeringsleder og som er vant til at lave forhandlinger med stats- og regeringsledere, eller også skal man tage en FN-bureaukrat, som er vokset op i systemet.

- Hvis man følger linjerne fra tidligere, så vælger man en stats- eller regeringsleder, og så står Helle Thorning-Schmidt stærkt, siger Kristian Jensen til Ritzau.

LÆS OGSÅ: Regeringen: Her er flygtninge-tiltag

Spørgsmål: Så den ligger lige til højrebenet for Thorning?

- Det udtryk er måske lige kækt nok. Der er fortsat meget arbejde, der skal gøres, og i sidste ende er det Ban Ki-moon (FN's generalsekretær, red.), der skal indstille en endelig kandidat til FN's Generalforsamling.

- Men vi ligger rigtig godt, Thorning er en stærk kandidat, og der har været en positiv stemning omkring hende, siger Kristian Jensen.

Helle Thorning-Schmidt er officielt blevet indstillet til posten af den danske regering, og italienerne har formentlig nomineret Grandi. Det vides dog ikke officielt.

Også andre kan have meldt sig - man behøver nemlig ikke melde officielt ud - Ban Ki-moon offentliggør ikke, hvem der har meldt sig.

LÆS OGSÅ: Radikalt bagland vil tilbagerulle asylstramninger

Thorning og Grandi er altså ikke nødvendigvis de eneste kandidater. Ved siden af medlemslandenes nomineringer har Ban Ki-moon meddelt, at han selv vil søge efter egnede kandidater. Den proces er der ikke sat frist på.

Thorning har samme profil som den nuværende og meget populære flygtningehøjkommissær, António Guterres, der var regeringschef i Portugal før skiftet til FN.

Grandi har ikke politiske topposter på cv'et. Til gengæld har han solid erfaring med det arbejde, som venter flygtningehøjkommissæren efter både at have arbejdet i flygtningehøjkommissærens kontor og senere været i spidsen for FN's Nødhjælps- og Arbejdsagentur for palæstinensiske flygtninge i Mellemøsten, UNWRA.

LÆS OGSÅ: Partifælle: Støjberg skader regeringens politik med sit sprogbrug

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx