20/09-13 23:11

To splinternye sundhedshuse skaber balladeTo splinternye sundhedshuse skaber ballade

Ingen praktiserende læger har budt ind på at drive sundhedshuse i Thy. Derfor drives de nu af Falck Healthcare

Siden 1. september har Region Nordjylland betalt Falck Healthcare for at drive lægeklinik i Hurup og Thisted. Det er ulovligt, mener Praktiserende Lægers Organisation (PLO), der ifølge Politiken har klaget til sundhedsminister Astrid Krag (SF).

- Vores vurdering er, at det ikke er i overensstemmelse med lovgivningen, siger direktør i PLO, Peter Orebo Hansen, med henvisning til den nye sundhedslov, som Folketinget vedtog 27. juni.

Loven tillader, at de danske regioner hyrer private aktører til at stå for driften af lægehusene, men først fra september 2014, hvor loven træder i kraft.

Astrid Krag vil ikke forholde sig til den konkrete klage, skriver hun i et mailsvar til Politiken.

Men professor i sundhedsret ved Aarhus Universitet, Helle Bødker Madsen, vurderer, at PLO har en pointe til trods for, at hun ikke kender aftaleteksten.

- Regionen må godt selv drive klinikker i visse tilfælde i dag. Men den meget omtalte ændring, som giver mulighed for at sende driften i udbud, er ikke trådt i kraft endnu, siger hun til Politiken.

Regionen, der i forvejen mangler 47 alment praktiserende læger, forklarer sig med, at det ikke var muligt at finde læger, der var villige til at betale huslejen for sundhedshusene.

Ifølge PLO betaler Falck Healthcare ikke for husleje, vand eller varme. Selv strøm, telefon og snerydning er gratis:

- Og det, mener vi, er ulovligt, fordi det skaber konkurrenceforvridning, så de private aktører får lettere ved at komme ind, siger Peter Orebo Hansen til Politiken.

Formand for regionsrådet Ulla Astman (S) afviser kritikken.

Hun oplyser, at regionen betaler Falck Healthcare 6,06 millioner kroner for i de kommende to år at drive sundhedshusene i Hurup og Thisted.

En tilsvarende lægepraksis ville have kostet regionen op imod 6,3 millioner kroner.

- Vi havde gerne set en "normal" løsning, men det var ikke muligt.

- Udbuddet fulgte reglerne, og hvis en praktiserende læge havde budt ind, havde vedkommende fået samme vilkår som Falck. Men de eneste, der bød ind, var Falck Healthcare og et andet privat firma, siger Ulla Astman til Politiken.

/ritzau/


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tv-kendis skal skilles: 'Det kommer...
bt.dk
Bill Gates fortæller detaljer fra sit...
bt.dk
Mand død efter redningsaktion i Nordsøen
bt.dk
Laudrup om afdød Brøndby-borgmester:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx