Af - 12/09-15 22:42

Grøn reform skydes til hjørneGrøn reform skydes til hjørne

Partier og energibranche advarer mod konsekvenser.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Borberg Thomas)

Energi- og klimaministeren udskyder en stor reform af energiafgifter, der skulle fremme den grønne omstilling.

Det skriver Politiken søndag.

I flere år har energibranchen og politikere fra begge fløje i Folketinget utålmodigt presset på for at få omlagt energiafgifterne, så det bliver mere attraktivt at skifte fra kul og olie til vind- og solenergi. Som ordfører i oppositionen var den nuværende energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), en ivrig fortaler for at få fremskyndet en omfattende og længe ventet analyse af tilskud og afgifter på energiområdet, der skulle bane vejen for en omlægning af det kringlede afgiftssystem. Men nu er hensigten en anden fra energi- og klimaministeren.

Dansk Energi: Regeringens udspil svækker grøn omstilling
Dansk Energi: Regeringens udspil svækker grøn omstilling

- Mit mål er i denne valgperiode at få en diskussion om det. Jeg tvivler på, at vi inden for en så kort tidsperiode som tre-fire år kan nå at ændre på hele det her skatte- og afgiftssystem på energiområdet, siger Lars Christian Lilleholt til Politiken.

Når ministeren udskyder den grønne reform på ubestemt tid, hænger det blandt andet sammen med Venstre-regeringens eget stop for byrder og afgifter, der gør en stor omlægning af energiafgifterne vanskelig.

Det såkaldte byrdestop skal sikre ro for virksomhederne, der som hovedregel ikke må pålægges nye afgifter. Og selv om en omlægning af energiafgifterne samlet set ikke giver flere indtægter, vil det betyde, at nogle skal betale mere end andre. En reform må nemlig ikke koste statskassen penge.

Ministeren henviser til regeringens eget mål om at prioritere skattelettelser til lavtlønnede.

Nu dropper kantinerne på universitetet kødretterne
Nu dropper kantinerne på universitetet kødretterne

- Det vil være en enormt vanskelig øvelse, hvis vi både skal lette skatten på arbejdsindkomst og kigge på energiafgifterne, siger Lars Christian Lilleholt. I alt giver indtægterne fra energiafgifter og transportafgifter 40 milliarder kroner om året til statskassen, påpeger ministeren.

Meldingen om det sænkede reformtempo mødes af hård kritik fra energibranchen. Kim Mortensen, direktør for Dansk Fjernvarme, peger på, at det vil forsinke hele omlægningen til el, som er en forudsætning for den grønne omstilling.

- Det vil sætte den grønne omstilling i stå, siger Kim Mortensen til Politiken.

LÆS OGSÅ: EU-Kommissionen åbner for lempelser på miljøafgifter

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx