Af - 08/08-16 11:46; Opdateret: 08/08-16 11:58

Model: - Jeg fik mest ros, da jeg vejede mindstModel: - Jeg fik mest ros, da jeg vejede mindst

Som 15-årig udviklede Vanessa Joy Hobbs en spiseforstyrrelse, da hun arbejdede som model, men hendes bureau opdagede det aldrig. De roste hende i stedet til skyerne

Bildstrecke im Grossformat »

Vanessa Joy Hobbs gennemgår nøje sin krop i spejlet. Er hun blevet tykkere? Tyndere? Hendes tanker kredser konstant om vægten, og i takt med at den 15-årige folkeskoleelev og model begynder at springe flere og flere måltider over, rasler kiloene af hendes i forvejen spinkle krop.

“Da jeg startede som model, havde jeg det fint med min krop, og jeg tænkte ikke særligt meget over mit udseende. Men i foråret i 9. Klasse begyndte jeg at få det psykisk dårligt, og jeg blev mere og mere optaget af min vægt.”

Ideal for unge: Men modellers sundhed bliver ikke undersøgt
Ideal for unge: Men modellers sundhed bliver ikke undersøgt

I sommerferien mellem 9. Klasse og 1.G begynder Vanessa
selv at være bange for, at hun er på vej ud i en spiseforstyrrelse, men hun siger alligevel ja til at være model under modeugen i august 2009.

På onsdag starter modeugen i København og metroxpress kan i dag fortælle, at branchen stadig ikke har indført obligatorisk sundhedstjek af modeller.

Vanessa fik heller aldrig et sundhedstjek, da hun arbejdede som model, og hendes bureau opdagede aldrig, at hun var ved at udvikle en spiseforstyrrelse.

“Efter modeugen blev jeg rost til skyerne af mit bureau, selv om jeg havde tabt mig så meget, at jeg var undervægtig, og min menstruation var ophørt. Det undrer mig i dag, at mit bureau ikke var mere opmærksomme på, hvilken udvikling, der var i gang.”

Se billedet, hvor supermodellen åbenbart er for tyk
Se billedet, hvor supermodellen åbenbart er for tyk

Da Vanessa fortsat har det dårligt psykisk, vælger hun efterfølgende at tage orlov fra modeljobbet.

“Bureauet var forstående, og de roste mig meget for at være åben omkring, at jeg ikke havde det godt, og jeg fik at vide, jeg kunne komme tilbage, når jeg var klar.”

Vanessa bliver kort efter diagnosticeret med anoreksi og starter i behandling for sin spiseforstyrrelse. Ti måneder senere vender hun tilbage til jobbet som model, men karrieren tager aldrig rigtig fart igen, og Vanessa stopper endeligt som model i efteråret 2012.

Når Vanessa ser tilbage på forløbet i dag, synes hun ikke, at hendes bureau var opmærksomme nok på de problemer, som unge piger kan få, når de pludselig befinder sig i en verden, hvor der er konstant fokus på udseende, krop og vægt.

Undertøjsfirma droppede Photoshop - så eksploderede salget
Undertøjsfirma droppede Photoshop - så eksploderede salget

“De gjorde ikke synderligt meget for at hjælpe mig, og det virker ikke som om, de holder særligt meget øje med deres piger på det her punkt. Jeg ville ønske, at jeg, som helt ny model, var blevet rustet til jobbet med vejledning om selvværd, kost, motion, krop og branchen i det hele taget. Med det ny etiske charter fra 2015 er der kommet mere fokus på det, da sådanne tiltag ’anbefales’. Jeg mener bare ikke, at det skal være en anbefaling til bureauerne – det bør være et krav”, siger Vanessa, der i dag arbejder som forfatter og foredragsholder, og fortsætter:

“Når man har med så unge mennesker at gøre, er det vigtigt at ruste dem til, at det er en meget voksen verden, de træder ind i, og lære dem ikke at vende de negative oplevelser, de risikerer at få, indad.”

Du kan læse mere om Vanessa og hendes historie her.

LÆS OGSÅ: Danske modeller misbrugt: Svindler lokker piger med modelkontrakt

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx